Keskiviikko, 18.05.2011

Blogi, keskiviikkona 18.05.2011

Tänään hallitustunnusteluiden olisi tarkoitus ottaa askelia eteenpäin. Hallitustunnustelija Jyrki Katainen vielä käy läpi hallitusyhteistyön reunaehtoja ja kynnyskysymyksiä ja sen jälkeen on tarkoitus tehdä päätös hallitusneuvotteluihin lähtevistä puolueista. Tänään siis tärkeä päivä tässä isossa asiassa. Nyt siis töihin ja tarkoitus ehtiä vielä Hämeenlinnaankin päivällä. Huomenna sitten eduskunnassa ryhmäkokous näistä asioista ja homma etenee. Nyt töihin.

No niin nyt siis hallituspohja neuvotteluihin julkinen. Mukaan lähtevät sekä vihreät että vasemmistoliitto eli sateenkaarta edellisen vaikean ajan tapaan nyt Kataisen johdolla tavoitellaan. Nyt pitää muistaa, että edessä on todella haastava nelivuotiskausi ja jopa kaksi semmoista. Valtion talouden kestävyysvaje on joka tapauksessa miljardeja euroja ja pelkkä myönteinen talouskasvu ei sitä tule korjaamaan. Vaikka nyt taloutemme kasvaakin erinomaisella tahdilla ja todistaa samalla sitä, että onnistuimme viime vuosien elvytyspolitiikassa paremmin kuin jopa itse uskalsimme toivoa. Hyvä niin. Mutta tarvitsemme tulevina vuosina myös menokuria, rakenteiden uudistamista ja vaikeitakin ratkaisuja ja siksi olisi hyvä nyt saada mukaan mahdollisimman laaja hallitus ja näin mahdollisimman laaja kansan tuki tehtävälle työlle. 

Voi kuitenkin hyvin olla niinkin, että yhteistä säveltä ei löydy ja siihenkin pitää varautua. Hallitukseen ei voi lähteä vapaamatkustajaksi vaan hallituksessa pitää kantaa vastuuta ja etsiä yhdessä ratkaisuja. Se on kompromissienkin taidetta parhaillaan. Politiikkassa pitää osata tehdä yhteistyötä ja sitä tässä nyt kysytään itse kultakin. Toiset ovat jo itsensä syystä tai toisesta pelanneet ulos. Ehkä eniten vastuunkantoa pelätessään. Näin uskoisin.

Mutta huomenna eduskuntaryhmämme vahvistaa vielä tilanteen ja perjantaina kello 9 aamulla starttaa sitten varsinaiset neuvottelut. Katsotaan miten homma lähtee liikkeelle.

Tänään töissä myös Hämeenlinnassa ja Riihimäelläkin. Monta asiaa eteenpäin ja lounastauolla myös piipahdus Hämeenlinnan Veripalvelussa. 72. kerta tuli käsi ojennettua hyvään tarkoitukseen. Menkäähän tekin. Ainakin Hämeenlinnassa ollut superhiljainen viikko ja verta kaivattaisiin kovasti. Otatko haasteeni vastaan?

 

Kommentit