Torstai, 18.08.2011

Blogi, torstaina 18.08.2011

Päivän iso uutinen tuli illalla kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen esitteli ensimmäisen budjettinsa. Esitys leikkaa lähes 1,2 miljardilla valtion menoja ja lisäksi veroja Urpilainen korttaisi 1,1 miljardilla. Julkisentalouden sopeuttaminen siis alkaa jo ensi vuonna ja esityksellä pystytäänkin pienentämään velanottoa noin 1,5 miljardilla eurolla. Vertailukelpoinen alijäämä laskee tämän vuoden noin 8,3 miljardista siis 6,8 miljardiin. Velkaantuminen siis jatkuu edelleen ja ensi vuoden lopussa valtionvelkaa on ehkä noin 88 miljardia.

Positiivisena pitää pitää sitä, että verotuksen keinoin pyritään nyt ylläpitämään hentoista talouskasvua yllä. Esimerkiksi yhteisöveroa alennettaan 25 prosenttiin mikä omalta osaltaan tukee kasvuyrittäjyyttä. Myös Finnveran riskinottokykyä vahvistetaan. Ja mikä tärkeää työnverotus ei vaalilupauksemme mukaisesti nouse. Tämä tärkeä asia talouskasvumme kannalta. Samalla lisäksi pienituloisimpien verotusta kevennetään nostamalla ns. kunnallisverotuksen perusvähennystä ja työtulovähennystä. 

Pari nostoa ajattelin tähän vielä ottaa. Yksi minulle tärkeä linjaus on se, että nyt saamme vihdoin aikaan ns. nuorten yhteiskuntatakuun. Haluamme siis jatkossa turvata jokaiselle nuorelle, alle 25 vuotiaalle työ-, opiskelu- tai harjoittelupaikan 3 kuukauden kuluessa työttömyyden alkamisesta. Tämä on merkittävä parannus nykytilanteeseen ja arvovalinta vaikeassa taloustilanteessa. Mutta me uskomme, että tämä kannattaa. Olen siitä varma.

Lisäksi toteutamme etupainotteisesti myös hallitusohjelmassa luvatun perusturvan parannuksen. Ensi vuonna työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousee kuukaudessa 100 eurolla. Lisäksi asumistuen tulorajoja, toimeentulotuen perusosaa ja yksinhuoltajien toimeentulotukea korotetaan heti ensi vuoden alusta.

No tämä nyt näin lyhyesti. Tiettyjä painotuksia itse vielä toivon budjettiriihessä korjattavan. Itse mm. haluan, että vielä varmistetaan se, että työnverotus ei missään tulotasossa kiristy. Myös yhteisöveroa pitäisi uskaltaa madaltaa enemmän. Kyllä tästä Urpilaisen esityksestä vielä hyvä tulee kun sitä hieman hiotaan ja tarkennetaan. Kasvua, kasvua ja kasvua. Sitä pitää nyt vaalia ja luoda. Ja olen minä huolissani myös mm. kuntataloudesta ja perusopetuksesta. Mutta palataan niihin.

Tänään koneelle siis vasta illalla. Päivän ohjelma uusiksi ja nyt kello jo 21.07. Puhelinkin on työllistänyt kiitettävällä tavalla. Selainen sanoisinko aikamoinen päivä. Ja hieman Riihimäen seudun sote-asiakin puhuttanut ja työllistänyt. Itse nyt toivon että vielä löydämme mallin joka turvaa palvelut laadukkaasti koko seutukunnallamme tulevaisuudessakin. Sen eteen on syytä jatkaa työtä.

No onneksi sentään illalla ehdin vielä Riihimäen ravikesän päätökseen. Yllättävän vähän väkeä raveissa, mutta hyviä lähtöjä sitäkin enemmän. Ai mitä sain? No kokemusta vain. Olisiko se sitten mennyt ravikielellä niin, että ”eivät pärjänneet tässä seurassa”. Mutta menihän toto-rahani siis näin ollen lyhentämättömänä raviurheilulle ja hevostaloudelle. Jotain positiivista sentään.

Huomenna jatkamme.

Kommentit