Keskiviikko, 17.08.2011

Blogi, keskiviikkona 17.08.2011

Ensi vuoden talousarvion laadinta alkaa tänään. Valtion taloutta on tarkoitus jo nyt laittaa parempaan kuntoon. Julkisen talouden kestävyysvaje on sellainen, että sitä ei maamme kauaa kestä ja siksi nyt pitää uskaltaa tehdä myös joitain vaikeitakin ratkaisuja. Myös menokuria on välttämätöntä kiristää, mutta jos kaikki menee suunnitelmien mukaan eikä maailmanlaajuista uutta lamaa tule, niin uskon vakaasti, että kyllä me tästä selviämme. Pystymme hyvinvointiyhteiskunnan palvelut siis turvaamaan tulevaisuudessakin eli terveydenhoidon, perheiden palvelut, koulutuksen ja ikäihmistenkin palvelut. Kun kotipesä on mahdollisimman hyvässä kunnossa, niin sitä kautta olemme myös vahvempia kohtaamaan maailmantalouden tyrskyjä. Hallitusohjelman 2,5 miljardin säästöt voivat osoittautua vielä liian pieniksi. Urpilaisen johtamasta valtiovarainministeriöstä on jo viestitetty, että säästötarve on merkittävästi suurempi.

Samaan aikaan tulemme kohdentamaan menoja myös uudella tavalla. Pienituloisten perusturvaa ollaa korottamassa ensi vuonna peräti sadalla eurolla. Se tulee tällaisessakin tilanteessa enemmän kuin tärkeään paikkaa ja menee varmasti kulutukseen. Toivotaan, että Urpilainen saa tämän lupauksen mahdutettua budjettiin.

Mutta itse odotan kyllä ensi vuoden budjettiin jo rohkeitakin tekoja maamme kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaamiseksi. Julkisuudessa olleet toimet eivät minusta tule riittämään ja toivotaan, että Urpilaisen esitys ottaa tosissaan myös tämän julkisentalouden moottorin. Esimerkiksi työnteon ja työllistämisen verotusta pitää uskaltaa madaltaa jotta rattaa pysyvät pyörimässä.

Hieman huolissani olen seurannut uuden opetusministeri Jukka Gustafssonin työn alkua. Koulutukseen ja sivistykseen suunnitellaan nyt kovan luokan säästöjä ja näitä minun on vaikea ymmärtää. Aikanaan 90-luvun lamassakin kun kovalle matokuurille maamme joutui niin silloinkin osaamiseen panostettiin kuitenkin lisää. Ymmärrettiin tämän merkitys tulevalle kasvulle ja se politiikka silloin toimi ja se toimisi nytkin. Siksi itse toivon, että erityisesti perusopetuksen ja toisenasteen toimet tehdään niin että lasku ei ole tulevaisuudessa sitten monin kerroin suurempi. Pyytäisin siis leikkausmalttia opetusministeri Gustafssonilta.

Ensi vuoden budjetti tehdään nyt erilaisella tavalla kuin aiemmin. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tekee ensimmäisen esityksen ns. yksin. Eli tässä vaiheessa aiempien valtiovarainministerien käyttämä tapa käydä kahden keskiset neuvottelut jokaisen ministerin kanssa jää väliin. Se kierros on minusta ollut enemmän kuin tärkeä ja siinä on nimenomaan saatu jo tsekattua pahimmat kompastuskivet pois VM:n esityksestä. Nyt Urpilaisen esitys tulee ilman tätä taustakeskustelua ja se tarkoittaakin varmasti sitä, että itse budjettiriihestä voi tulla paljon aiempaa vaikeampi. 

Kello jo yli kahdeksan ja nyt istun täällä mökillä. Tänään vapaapäivä ja tarkoitus tehdä töitä vain hieman läppärin ja nettitikun avulla. Sekin onnistuu tänäpäivänä erinomaisesti. Illalla sitten kuntamme valtuuston ja hallituksen kanssa tutustumaan retkeilyreitteihimme ja -maastoihimme Melkuttimelle. Hieman uudenlaista toimintaa Lopella sekin.

Kello 20.24 ja Lopen Melkuttimelta kotiin. Tänään pidimme kunnan luottamushenkilöiden ja virkamiesten kanssa yhteistä kesäillanviettoa Melkuttimella. Tutustuimme suuren EU-hankkeemme Häjy 011 -tuloksiin ja nautimme perheiden kanssa elokuun upeasta kesäillasta. Täytyy kyllä todeta, että matkailusaralla on saatu valtavasti aikaan. Olemme kuntana olleet vuosikausia mukana yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa tekemässä tätä matkailutyötä useammankin EU-hankkeen parissa ja tuloksia on syntynyt. Uusia yrityksiä, paljon uusia matkailijoita ja heille nyt upeita uusia hyvin opastettuja vaellusreittejä, nuotio- ja taukopaikkoja ja myös laavuja majoittumiseen. Itseasiassa aivan näinä päivinä saadaan valmiiksi myös aivan uusia yhteysreitti eli Loppi ja Riihimäki yhdistetään vielä uudella vaellusreitillä Ilves-reitistöön. Merkittävä juttu ja avaa aivan uudellaisia mahdollisuuksia talousalueellemme.

Niko Blomberg on siis tehnyt nyt Häjy 011-hankkeen parissa erinomaista työtä. Luottamushenkilömmekin olivat näkemäänsä tyytyväisiä ja moni jo kyseli sitäkin miten tästä jatketaan. Näiden hankkeiden parissa olemme mm. aiemmin jo tuotteistaneet ja paketoineet erilaisia kohteitamme ja matkailua yhteen ja yhteisiin esitteisiin. On lisätty majoitustilaa, rakennettu uusia kohteita ja isona juttuna myös saatu matkailu- ja retkeilykäyttöön vanha Kalamajan kämppä. Nyt paikkaa ovat Lopen Samoojat kunnostaneet ja tehneet sinne mm. uuden kaivon ja lisänneet sähköt omana EMO-EU-hankkeena ja paikan käyttö on ollut vilkasta. Erinomainen paikka nyt osana reitistöjämme ja hankintana se on kerännyt runsaasti kiitosta. Ja syystäkin.

Tässä hyvä yhteenveto luontomatkailukohteistamme Lopella. Lupaan, että kannattaa tulla kauempaakin. Kurkatkaapa: Loppi – Vapaa-ajanvyöhyke ja toinenkin hyvä yhteenveto Järviylängöstämme.

….

Hieman hämmentyneenä olen kuunnellut kommentteja liittyen Lopen ja Hausjärven tekemiin ratkaisuihin perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen palveluiden suhteen. Nyt on pakko todeta, että meillä ei tässä vaiheessa ollut muuta vaihtoehtoa. Riihäki päätti aiemmin irtaantua 40 vuotta vanhasta yhteisestä terveyskeskuskuntayhtymästä ja sen jälkeen meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin etsiä muuta vaihtoehtoa. Riihimäki katsoi, että he pystyvät yksin täyttämään Paras-lain vaatimukset ja niin he pystyvätkin. Ainakin 20 000 asukkaan väestöpohjan näkökulmasta. Mutta tottakai palveluiden näkökulmasta yli 40 000 asukkaan yhteinen seutukunta olisi ollut paljon vahvempi toimija tällä tärkeällä peruspalveluiden saralla. Maalaiskunnilla olikin vahva tahto jatkaa vuosikymmenten yhteistyötä ja vahvistaa sitä kuntayhtymässä entisestään, mutta näin asiat eivät nyt edenneet.

No uusi Halo- peruspalveluyhtymämme on uudenlainen toimija tulevaisuudessa. Yhdistämme sinne samantien perusterveydenhuollon lisäksi myös sosiaalitoimen palvelut päivähoitoa lukuunottamatta. Näin uskomme, että pystymme turvaamaan paremmin laadukkaat palvelut tulevaisuudessakin. Itse toki toivon, että Riihimäki vielä tulee mukaan yhteistyöhön ja yhteiseen palvelutuotantoon. Se olisi varmasti koko seutukuntamme etu. Itseasiassa samaan kokonaisuuteen voisi yrittää saada myös Hyvinkää ja muutaman maalaiskunnankin. Silloin hartiamme olisivat riittävän laajat. Katsotaan mitä tuleman pitää. Tärkeintä tässä olisi nyt kuitenkin muistaa se, että keskiössä pitää koko ajan pitää hyviä ja laadukkaita palveluita omien luottamushenkilöpaikkojen sijaan. Nyt näyttää siltä, että homma kilpistyy aivan liian usein siihen ja unohdetaan kaupunkilaiset ja kuntalaiset ja heidän tarvitsemat palvelut.

Sanon edelleen… vain yhteistyöllä tämä seutukunta ja talousalue tulee pärjäämään ja voittamaan. Sen nimeen kannattaisi nyt kaikkien vannoa.

 

 

 

Kommentit