Torstai, 17.12.2009

Blogi, torstaina 17.12.2009

Torstai ja uusi päivä alkamassa. Kello seitsemän ja kohta jo suunnattava eduskuntaa kohden. Aamulla jälleen äänestyksiä ja sitten pitkä päivä keskustelujen, ryhmäkokouksen ja kyselytunnin parissa. Palailen aiheisiin kun ehdin talolle.

….

Kello 14.05 ja juuri lounaalta takaisin talolle. Tänään siis palaveerasimme yhden tärkeimmän tukijani ja voisi sanoa poliittisen kummisetäni Iiro Viinasen kanssa lounaan merkeissä. Mielenkiintoisia juttuja joista tulemme kuulemaan kevään aikana. Mutta päivä aikana jo takana hirveä määrä äänestyksiä ja aikalailla reilujakin esityksiä. Esimerkiksi perussuomalaisten yksi edustaja ehdotti 310 miljoonaa euroa yktisyisen sektorin ja kolmannen sektorin palkkatukeen. Ja senkin takana osa demareistakin. Ei siis rahasta pulaa. No kaikki esitykset onneksi vastuullisten toimijoiden toimesta tänäänkin nurin ja tasapaino säilyi. Erikoista istunnossa oli talon todella kalliiden uusien äänestyslaitteiden paha tökkiminen. Osa koneista ei toiminut kuin silloin tällöin ja valot vilkkuivat hieman miten sattui. Toivotaan, että nyt suurinpiirtein oikein äänet pöytäkirjoihin. Surkeaa.

Juuri sain puhelimeeni viestin, että työmme tekijänoikeuslain työsuhdeolettaman torppaamiseksi on tuottanut tulosta. Olemme työstäneet aihetta täällä Mikko Alatalon ja Risto Aution kanssa pitkään ja nyt paine kasvoi niin suureksi, että ministeri Stefan Wallin ilmoitti vetävänsä suunnitelmat pois tai painavansa se romukoppaan. Hyvä niin. Kiitos siitä ja kiitos teille kaikille jotka asiaa rummutitte mediassa, täällä ja kaikkialla. Ääni kuuluu ja se myös vaikuttaa.

Nyt ryhmäkokoukseen. Tarkoitus tänään kyselytunnilla nostaa esille opintotukiasiat. Eli kello 16.00 sellaisia aiheita TV:ssäkin.

….

Kyselytunti juuri päätökseen. Ensimmäistä kertaa minun aikanani mielenosoittajat iskivät myös itse saliin. Yhtäkkiä lehtereiltä alas heitettiin lakana, jossa vaadittiin eläimille parempia elinojoja. Viitattiin sikatilojen laiminlyönteihin. No nopeasti banderolli sai lähdön ja myös mielenosoittajat. Minusta mielipiteen vapaus on koskematon, mutta en hyväksy tällaisessa paikassa suoritettuja laittomia mielenilmauksia. Pahaa pelkään, että ne kääntyvät vain sinänsä ihan tärkeää asiaa vastaan.

Itse pääsin tällä kertaa jälleen kyselytunnillakin ääneen. Kommentoin työryhmän esitystä opintotuen kehittämiseksi ja totesin, että muutamista hyvistä pointeista huolimatta tältä pohjalta uudistus jäisi torsoksi. Hyvää on, että esittämälläni tavalla opintotukea ollaan sitomassa indeksiin ja ollaan tekemässä perheellisille opiskelijoille oma korotettu opintoraha. Nämä ovat olleet meille kokoomuslaisille tärkeitä tavoitteita 15 prosentin yleiskorotuksen jälkeen. Mutta minusta työryhmäesitys ei takaisi opiskelijoille jatkossakaan mahdollisuutta täysipäiväiseen opiskeluun eikä myöskään mahdollisuutta eikä ainakaan kannustaisi ripeään opiskeluun ja valmistumiseen. Siksi halusinkin nostaa aiheen esille ja toivoa vielä ministeri Steffan Wallinilta pohdintaa radikaalimman uudistuksen suuntaan mikä kannustaisi opiskelemaan ja mahdollistaisi täysipäiväisen opiskelun. Kannustin myös pohtimaan sitä voisimme luopua kokonaan tulevaisuudessa ns. vapaantulonrajoista ja sitoa opintotuen vain siihen, että opinnot etenevät sovitulla tavalla. Jos opinnot etenevät niin ei minusta yhteiskunnalle kuulu se mitä opiskelija iltaisin tai viikonloppuisen tekee jos hän tästäkin työstä verot maksaa. On kohtuutonta rangaista ahkeraa ja työkokemusta hakevaa opiskelijaa opintotuen takaisinperinnällä. Toivon, että tähän suuntaan voimme edetä.

Nyt ilta jatkuu Helsingissä. Tänään pitkä ilta vielä istunnon parissa. Katsotaan moneen tuo kello tänään ennättää, ennen kuin minä ennätän kotiimme.

Kommentit