Torstai, 17.07.2008

Blogi, torstaina 17.07.2008

Kyllä hymyilytti vielä aamullakin eilisillan Riihimäen terassiteatterin VIT:n Käly selän alla -esitys. Mainio juttu mikä pitää kyllä nähdä. Suosittelen. VIT:n esitysajat yms.

Mutta nyt siis jo uusi päivä ja tänään viimeistelyharjoitukset lauantain kouluratsastuskisojamme varten. Rataharjoitus siis edessä ja toivotaan nyt parempaa yhteisymmärrystä.

Tuossa aamun uutisissa erityisesti korviin osui Elinkeinoelämän keskusliitto eli EK vaatimus myöhästää eläkkeelle siirtymistä ja toisaalta nopeuttaa opiskelijoiden työelämään tuloa. Aihe on ollut esillä kauan ja itsekin olen puhunut 1+1-mallista joka tarkoittaa yhden lisävuoden saantia kumpaankin työuran päähän jos mielimme ylläpitää nykyisen hyvinvointiyhteiskuntamme nykytilan saatikka sitä kehittää. Nyt EK:n lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen totesi nimenomaan, että ”työvuosia on saatava lisää uran molempiin päihin”. On varmasti edes tässäkin asiassa isompi remontti ja itse pitäisin ensimmäisenä vaiheena sitä, että sallisimme mm. eläkeläisille kannustavan työnteon niin ettei pienet työjaksot tai pieni viikottainen työnteko leikkaisi eläkettä ainakaan niin, että hyöty hukkuisi jopa miinukselle. Olisiko oikea malli eläkeläisille työnteon salliminen esimerkiksi lähdeveron suuruudella? Voisi toimia. Eli itse lähtisin tässäkin asiassa liikkeelle en piiskalla ja kepillä vaan mahdollisuuksilla ja kannustavuudella.

Samoin toimisin opiskelijoiden suhteen. Minun on vaikea ymmärtää miksi ei opiskelija saa tehdä töitä. Vapaantulonrajat ovat tämänkin viimeisen 15 vuoden opiskelijamyönteisimmän hallituksenkin aikana ja nyt tehtyjen korotusten jälkeen liian alhaisia. Itse puhuisin enemminkin ns. tuotantotukityyppisestä opintotuesta jossa ei muu tulotaso olisi ratkaisevaa vaan tehdyt opinnot – opintopisteet. Eli samalla ajatuksella kuin maataloudessakin. Eihän sielläkään muut tulot ole este tuelle. Tämä toisi opiskelijoita työelämään ja antaisi monelle nuorelle loistavan mahdollisuuden kerätä työkokemusta paljonkin jo opintojen aikaan. Tämän uskoisin jopa nopeuttavan valmistumista vaikka alkuun voisi kuullostaakin muulta. Kun opintojen eteneminen ehto hommalle niin kannustavuus toimii.

EK:n kanssa olen samaa mieltä siitä, että opintotukijärjestelmää pitää kehittää sellaiseksi, että se palkitsee nopeasta valmistumisesta. Mutta sekään ei saa tarkoittaa missään nimessä nykytilanteeseen heikennystä missään opiskeluvaiheessa vaan nimenomaan kannustavuuden lisäämistä. Tässä on iso työ näille vuosille.

….

Kello 21.34 ja juuri kotiin. Kävimme vielä illalla perinteisessä torstai-illan iltahartaudessa Lopen Vanhassa kirkossa. Kaunis kirkkomme on maamme vanhin edelleen käytössä oleva puukirkko ja tänäänkin kirkkosali täyttyi kesäihmisistä. Rauhoittava hetki upeassa paikassa ja luonnon keskellä.

Päivään mahtuikin muuten monenlaista. Aamulla jatkoimme rataharjoituksin Vaahteramäen Ratsastuskoululla. Lauantain kisarata läpi lämmittelyn jälkeen ja sitten vielä pikkuhiomista. Itseasiassa sellainen semihyvä kenraali lauantaille. Eikös se voisi lupailla hyvää? Ainakin itsensä voittamista. Se tässä lajissa yksi upeimmista jutuista. Sitten päivällä hieman kirjoitustöitä ja Riihimäellä lounas ja nyt ilta vapaata.

Tänään olemme saaneet seurata myös tuoreen ulkoministerimme Amerikan matkaa. Lyhyen uransa aikana Stubb on tavannut nyt jo kolme kertaa yhdysvaltalaisen kollegansa Condoleezza Ricen. Se kertoo jotain. Ja aikalailla hyvää palautetta on tullut rapakon takaa ja osa mediasta siellä jo tituleeranneet Alexia pääministeriksikin. Ehkä joskus… Mutta hieman hymyilin, että oli se hyvä, että tuli neuvoja ulkoministerille miten ja mitä USA:ssa pitää puhua. Nyt meni näin hyvin.

Kommentit