Perjantai, 18.07.2008

Blogi, perjantaina 18.07.2008

Tänään saan koeajoon mielenkiintoisen auton. Olen tehnyt töitä kovasti liikenteen ja autojen parissa ja nimenomaan uuden teknologian parissa tai lähinnä sen eteen, että vähäpäästöisyydestä ei rangaistaisi vaan palkittaisiin. Tänään saan alleni uuden maakaasuauton ja nyt aamusta Riihimäen uudelle asemalle tankkaamaan ja sitten kokeilemaan. Katsotaan ja palataan aiheeseen varmaan jo tänään.

….

Tänään sain käyttööni tuo Opelin Combo maakaasuauton. Mielenkiintoinen tilaihme ja ensi tuntuma enemmän kuin hyvä. Kävin täyttämässä tankit Riihimäellä uudella Gasumin asemalla ja kun laskeskelimme tuota edellisen tankin kulutusta niin saimme aikaan meillekin yllätyksen. 4,31 kg / 100 kilometriä eli sadankilometrin polttoainehinnaksi tuli 4,4 euroa. Vastaavissa bensa-autoissa ollaan reilussa kympissä hekä jopa 11-12 euroa tällaisessa moottoritie 120km/h ajossa ja dieselissäkin noin 7 eurossa. Kun tämän auton myyntihinta noin 24 000 euroa niin voisi miettiä aikalailla järkeväksikin vaihtoehdoksi vaikka tänään hieman raaköljynhinta laskikin. Tosin olisi ehkä syytä tehdä vielä toimenpiteitä sen eteen, että tällaiset tulevaisuudessa biokaasulla kulkevat autot saataisiin vähintäänkin samanhintaisiksi kuin vastaavat bensa-autot. Nyt ympäristöystävällisyydestä joutuu maksamaan noin 10-30 prosenttia enemmän. Sitä on vaikea ymmärtää. Eli ymmärrän sen, että markkinat vielä pienet ja se näkyy hinnassa, mutta ehkä asiaa voisi korjata valtiovallan toimesta? On totta, että uraa uurtava autoverouudistuksemme jo teki hyvää työtä myös näiden autojen eteen, mutta edelleen siis töitä ja tehtävää riittäisi.

Tänään Riihimäen Gasumin asemalla maakaasu maksoi 1,030 euroa/kg eli muutettuna bensalitraksi tasan 0,664 euroa/litra. Kun tankkaus on mahdollista hoitaa myös kodista jossa maakaasu lämmitysmuotona niin hinta vielä täskin noin 30 prosenttia vähemmän. Kaasua voi takata nyt jo aika mukavalla sektorilla eteläisessä-Suomessa ja kun toiminta säde tälläkin autolla tankilla noin 300-400 km ja päälle varalla 15 litran bensatankki niin toimii. Ja Gasumhan on sitoutunut rakentamaan vähintään 30 tankkausase-maa vuoteen 2010 mennessä.

Mutta kokeillaan ja tutkaillaan millainen peli on. Nyt siis mennään puhtaammin. Palataan viikonlopun jälkeen tähänkin.

Nyt kummitytön pikkuveljen nimipäiville ja sitten valmistautumaan huomiseen ratsastuskisaan.

Kommentit