Torstai, 17.01.2008

Blogi, torstaina 17.01.2008

Nettipokeri- ja hedelmäpelit ovat puhuttaneet jälleen kiitettävällä tavalla. Osaksi aiheesta ja osaksi aiheen sivusta. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ehdottaa minusta varsin kannatettavasti, että arpajaislakia muutettaisiin niin, että hedelmäpeleille ja muille vastaaville pajatsoille ja rahapeleille tulisi 18 vuoden ikäraja. Nykyisinhän pelien kimppuun pääsee jo 16-vuotiaana. Itse olen tämän esityksen kannalla entisenä opettajanakin ja uskoisin, että aika moni perheen äiti ja isäkin esitystä kannattaa. Harvalla 16-vuotiaalla on vielä omia tuloja ja tuossa iässä kuukausi tai viikkorahojen tai jopa kesätyöpalkkojen pelaaminen voi altistaa helpolla peliriippuvuuteen. in kirjataan 18 vuoden alaikäraja kaikille rahapeleille. Työryhmä esittää samalla keinoja tämän uudistuksen valvomiseen ja toteuttamiseen ja ei niissäkään mitään vikaa. Lähtökohtana on se, että pelaamisesta aiheutuvien sosiaalisten, terveydellisten ja taloudellisten haittojen ehkäisy nostetaan rahapelipolitiikan ensisijaiseksi tavoitteeksi.

Eilen jo aikalailla laajasti kommentoi ryhmän toista esitystä. Kyse siis nettipokerin kieltämisestä ja aivan käsittämättömästä tappiotakuusta. On totta, että alaikäisten valvonta varsinkin ulkomaisilla sivuilla on Suomesta käsin mahdotonta, mutta jos maamme ovat toimijat lähtisivät mukaan nettipokeribisnekseenkin niin tämäkin olisi hoidettavissa. Nettikoperiproblematiikka nousee esille siis edellä kertoman raportin kanssa samaan aikaan julkaistussa sosiaali- ja terveysministeriön tilaamassa taustaselvityksessä koskien etärahapelaamisen sääntelykeinoista. Kyse siis siitä, että uusi laki antaisi peleissä hävinneelle oikeuden vaatia takaisin tappioitaan esimerkiksi nettipokerissa ja tämä pakottaisi kuulemma ulkomaiset yhtiöt estämään suomalaisia pelaajia pääsemästä peliin mukaan. Järjetön ajatus ja siksi kelpaa romukoppaan. Toivotaan, että katse kääntyy RAY:ssakin eilisen toiveeni mukaan Ruotsiin. Siellä hyviä malleja ja hyviä kokemuksia.

Tuore tieto kertoo, että Stora Enso irtisanoo 985 henkeä Kemijärven ja Summan tehtaiden sulkemisen vuoksi. YT-neuvotteluissa siis saatiin säästettyä runsas sata työpaikkaa, mutta tuhannen työpaikan vähennys on kauhea isku näille alueille. Alueiden tulevaisuuteen onkin nyt panostettava riittävästi ja kiinnitettävä kaikki mahdollinen huomio. Hallitus onkin suunnannut jos merkittävästi toimiaan näille alueille ja uskon, että uutta toimintaa alueille löytyy.

Tänään osallistun Lopella Työmyllyn avajaisiin. Kyse uudenlaisesta toiminnasta meidän talousalueella. Toimijana siis Hyvinkään-Riihimäen aikuiskoulutuskeskus hankepäällikkö Tapio Piilolan johdolla. Kyse siis toiminnasta jossa työttömille etsitään työtä ja työnantajille työntekijöitä. Työmylly-toiminta on aiemmista hankkeista kehittyneempää toimintaa ja tavoitteena uuden hallitusohjelmankin mukaan aito työllistyminen aidoille työmarkkinoille temppukurssien sijaan. Alussa toiminta keskittyy kolmeen meidän talousalueella työvoimaa tarvitsevaan alaan. Työnhakijoille on mahdollisuus tutustua myllytyksessä logistiikka-alan lisäksi hoiva- ja huolenpitoalaan, puhdistuspalveluihin ja rakennusalaan. Myllyjä avataan viisi alueellemme ja ne kaikki palvelevat talousalueemme asukkaita ylikuntarajojen eli loppilainen voi suunnata vaikkapa Hyvinkään Työmyllyyn jne. Aloitus- tai myllytyspaikkoja on yhteensä 60 eri pisteissä ja mukaan toimintaan pääsee työvoimatoimistojen kautta. Työmyllyn ovet on avoinna yleisölle tänään avajaisten jälkeen kello 15-17 eli kannattaa poiketa kurkkaamaan. Paikka siis vanhassa Sarevuon talossa osoitteessa Jokiniementie 4.

….

Kello 21.57 ja vasta hetki sitten kotiin. Illalla ehdin moikkaamaan myös kummityttöä ja koko Venlan perhettä iltapalan merkeissä. Olikin kiva istua ja luonnollisesti siinä pöydässä myöäs politiikka esillä. Isä eli Jarno on meillä teknisessälautakunnassa ja äiti Eeva kaikessa mahdollisessa eli valtuustossa, terkkarin hallituksessa ja nyt myös seurakuntamme valtuuston varapuheenjohtajana. Todellinen moniosaaja ja luottamushenkilönä sellainen jolta meillä kaikilla paljon opittavaa. Ihana ihmisenäkin. Tänään iltapalapöydässä esillä mm. kotikuntamme palvelut, palo- ja pelastustoimi ja siinä pakolla tehdyt uudistukset ja niiden vaikutukset ja nyt myös vanhustenhuollon tulevaisuus. Vuosissa taisimme mennä jo 2020-luvulla 🙂 Sinne se katse pitäisi nyt osata asettaakin. Itse kunkin.

Päivällä Työmyllyjen ja Työriihien Lopen avaus oli erittäin onnistunut. Koivumäen talo oli täynnä väkeä ja näyttää siltä, että tältä hankkeelta on lupa odottaa paljon. Tärkeintä minusta kuntouttava ja tukeva lähtökohta, mutta ennen muuta se että nyt kurssituksen ja verkossaroikkumisen sijaan tavoitteena aidosti työllistyminen työmarkkinoille yrityksiin. Onkin tärkeää, että nyt osaamme luoda ja kehittää järjestelmäämme niin, että työnteko ja työnantaminen myös lyhyempänä ja kevyempänä vaihtoehtona on kaikkien kannalta kannattavaa. Se on yhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää, mutta myös inhimillistä henkilökohtaisella tasolla. Väelle onnea ja tarmoa tärkeää työhön.

Huomenna jatkamme seutukuntamme asioiden läpikäyntiä ja kehittämistä Talousalueen johtoryhmän vuoden avauskokouksessa. Esillä oikeastaan aivan kaikki keskeiset yhteistyöhankkeet ja katsotaan miten niiden kanssa etenemme. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että viime vuonna saimme elinkeinovoimavarojen yhdistämisen ja kehittämisen merkittävästi eteenpäin. Näytti pitkään ettei asia etene, mutta lopulta kuntien yhteisessä pyöreässä pöydässä tahtotila löytyi ja halu kehittää ja menestyä. Se oman puheenjohtajuuskauteni keskeinen läpimurto. Tärkeä osa puheenjohtajuuskauttani oli myös kuntaliitosselvitys tai esiselvitys. Huomenna sekin esillä ja alkuvuodesta on tarkoitus, että kunnat tekevät lopulliset päätökset jatkosta. Oma kantani jo kutakuinkin selvillä. Nämä selvitykset löytyvät nyt myös kotisivuiltamme täydellisinä eli jos kiinnostaa niin käykääpä kurkkaamassa www.loppi.fi. Etusivulta linkki.

Kommentit