Perjantai, 18.01.2008

Blogi, perjantaina 18.01.2008

Lasten seksuaalinen hyv√§ksik√§ytt√∂ on puhuttanut viime p√§ivin√§ ja syyst√§kin. Ei ainakaan koskaan liikaa. Kun Ilta-Sanomat avasi vetoomuksen ”Ei hyv√§ksik√§yt√∂lle – Me toivomme, ett√§ p√§√§tt√§j√§t tekev√§t kaikkensa taatakseen lapsille turvallisen lapsuuden.” Olin yksi ensimm√§isist√§ allekirjoittajista. Nyt vetoomuksen turvallisen lapsuuden puolesta on allekirjoittanut yli 65 000 suomalaista. Asia on saanut meid√§t kaikki liikkeelle koulukiusaamiskampanjan tapaan. Nyt vain on t√§rke√§√§, ett√§ allekirjoittaminen ja yhteinen huoli ja vaatimus muuttuu my√∂s arkip√§iv√§ksi ja todeksi. Se vaatii toimia monelta eri taholla. Se vaatii toimia kodeissa, kouluissa, p√§iv√§kodeissa ja muissa hoitopaikoissa. Se vaatii toimia neuvoloissa ja terveydenhoidossa. Se vaatii toimia l√§heisten keskuudessa. Se vaatii toimia lastensuojelussa. Ja se vaatii toimia my√∂s oikeusistuimissa. Ja jos n√§m√§ ei tuota toivottua tulosta se vaatii toimia lains√§√§d√§nn√∂n muuttamiseksi. Siihenkin meid√§n pit√§√§ olla valmiita. Min√§ olen siihen valmis ja sen lupaan pit√§√§ silm√§t ja korvat auki.

Tähän asiaan liittyen myös Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo otti kantaa ja kysyi tai oikeastaan ihmmetteli miksi syyttäjät eivät valita lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä langetetuista tuomioista. Erityisesti silloin kun heidän mielestä päätökset ja tuomiot ovat pielessä. Hyvä kysymys. Koskelon mukaan vuosittain tulee kymmeniä syytettyjen valituksia, mutta ääriharvoin syyttäjien valituksia.

Ilta-Sanomissa Koskelo toteaa, ett√§ ”rangaistusk√§yt√§nn√∂ss√§ on kirjavuutta erityisesti sen suhteen annetaanko tuomio ehdollisena vai ehdottomana lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa. Kyse on silloin alle kahden vuoden vankeusrangaistuksista.” Sit√§ kuitenkaan Koskelo ei my√∂nn√§, ett√§ lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoksissa rangaistusk√§yt√§nt√∂ olisi yleisesti liev√§√§. H√§nen mukaansa rangaistusasteikko on ollut k√§yt√∂ss√§ ihan yl√§p√§√§t√§ my√∂ten. T√∂rke√§n tekomuodon maksimi on 10 vuotta.

Asiaa on siis syytä selvittää. Se huolettaa meitä suomalaisia yhdessä Рlapsia, äitejä, isiä Рmeitä kaikkia. On syytä kartoittaa miten hyvin tuota tuomiohaitaria käytetään. Millaisia lieventäviä asianhaaroja näin vakavissa rikkosissa voi olla. Näitä on syytä nyt selvittää. Ja sitten ryhtyä toimii jos tarvetta ilmenee. Kyse on lapsista Рjoilla ei ole tai joiden puolustuskyky on pieni suuren sairaan aikuisen rinnalla. Asia on vakava.

Tänään itselläni työpäivä jälleen Helsingissä. Aamusta kuitenkin ensin Riihimäelle Talousalueen johtoryhmän kokoukseen.

Nyt kello jo yli puolenpäivän ja töissä Eduskunnassa. Pitäisi lounastaa kohta kunhan malttaa. Aamun Hyvinkää-Riihimäen talousalueen johtoryhmän kokous jo takana. Ei kummallisia läpimurtoja eikä niitä tänään odotettukaan, mutta mm. EU-hankeasioita eteenpäin kuten myös tilannekatsaukset toisenasteen ammatillisesta koulutuksesta, EKES:n kehittämisestä ja kuntaliitoksen esiselvityksestä. Johtoryhmä jossa siis kuntajohtajat valmistelevat asioita esittää nyt talousaluetoimikunnalle äänestyksen jälkeen, että neljän kunnan kuntaliitoksen esiselvitystä ei tulisi jatkaa. Itse olisin ollut yksin jääneen kuntajohtajan ja oikeastaan myös monen muun luottamushenkilön kanssa samaa mieltä, että asia ei vaatisi sen kummempia valmisteluja vaan nyt kuntien hallitusten ja valtuustojen päätöksiä. Sen tiedän, että ei hanke etene, mutta mielenkiinnolla jään odottamaan onko päätökset kunnissa yksimielisiä vai löytyykö nelikon liitosselvityksen jatkamiselle myös kannatusta. Perusteluja sille on myös yhtä helppo löytää kuin hankkeen tyrmäämiselle. Mielenkiintoista.

Nyt kuitenkin vielä töitä täällä autiotalossa ja sitten vapaailta ja myös viikonloppu nyt tyhjempi.

Kommentit