Torstai, 16.12.2010

Blogi, torstaina 16.12.2010

Lyhyet yöunet takana. Eilen eduskunnassa keskustelu venyi aina uudelle vuorokaudelle. Kotiinpäin vasta puoli kaksi yöllä ja nyt jo takaisin täällä. Hullunmyllyä.

Eilen illalla tai siis yöllä kävimme vielä pitkät keskustelut liikennepolitiikasta. Ensin mm. ensi vuoden liikennehankkeista ja myös tulevista liikennehankkeista. Itse nostin esille meidän Hämeen kärkihankkeet ja yhtenä tärkeänä yksityisteiden tuet sekä valtion pienemmät maaseudun tiet, jotka ovat monin paikoin luvattoman huonossa kunnossa.

Kanta-Hämeen puolella on Valtatie 2:lla huolehdittava Helsinki-Forssa –välisen tieyhteyden peruskorjauksen loppuunsaattamisesta. Nyt saimme väännettyä hallituspuolueiden kansanedustajien kanssa tielle 3 miljoonaa euroa ja korjaustyöt saadaan nyt eteenpäin Helsinki-Forssa välillä ja samalla sovimme, että loppurahoitus tulee osoittaa tielle saman tietyön yhteydessä. Tärkeä, sanoisinko työvoitto. Esille nostin myös koko Hämeen aluetta palvelevat Kymppitien ja Kantatie 54:n kehittämisen. Hämeen suurempia kärkihankkeita ovat Päijät-Hämeessä ainakin Lahden eteläisen kehätien osuus sekä laajemmin itä-länsi- suuntaisen liikenteen kehittäminen Valtatie 12:n osuudella. Niin ja ei Valtatie 24 Lahden ja Vääksyn välilläkään olei suorituskyvyltään sellainen, että se vastaisi nykyisiä liikennemääriä.

Raideliikennehankkeista esille täytyy nostaa tottakai ja sitä kautta hallitusohjelmaan Helsinki-Tampere –pääradan välityskyvyn parantaminen sekä uusina raideyhteysvarauksina selvitykset Helsinki-Forssa-Pori –junayhteyden ja raideyhteyden myös Lahdesta Heinolan kautta pohjoiseen.

Nämä siis mm. esillä omassa puheenvuorossani viime yönä. Sitten keskustelut siirtyivät viimeisiin tämän vuoden hallituksen esityksiin. Esillä seksuaalirikollisten lääkehoito ja autokatsastus.

Itse totesin, että minusta meidän tulee määrätietoisesti koventaa seksuaalirikollisten rangaistukai maassamme. Oma linjani olisi, että tuomio olisi yksiselitteisesti aina ehdoton. Esimerkkinä totesin: ”Yksi uutinen kesältä 2009 kertoi, miten Itä-Suomen hovioikeus lievensi tuntuvasti alaikäisen raiskauksesta tuomitun 55-vuotiaan poliisimiehen rangaistusta. Kuopion käräjäoikeus oli tuominnut ylikonstaapelin kahden ja puolen vuoden vankeuteen raiskauksesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta meidän oikeuslaitos hovioikeusasteessa katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi tästä rikoksesta yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja lisäksi 70 tunnin yhdyskuntapalvelun. Hovioikeus perusteli poliisin tekemää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja siitä antamaa ratkaisuaan sillä, että käytetty väkivalta oli verrattain lievää ja että teko tapahtui lähellä suojaikärajaa. Uhri oli 15-vuotias.”

Itse en tällaisia rikoksia voi ymmärtää. Eikä varmaan kukaan mukaan. Mutta minä en myöskään ymmärrä tällaista oikeus- ja rangaistuskäytäntöä. Sairaan ihmisen hetken himo tuhoaa lapsen tai aikuisen elämän usein loppuelämäksi. Uskallan sanoa, että se on anteeksiantamatonta. Siksi tuomion on aina oltava täällä maanpäälläkin ehdoton vankeustuomio.

Itse suhtauduin siis epäillen nyt vihreän oikeusministeri Tuija Braxin esitykseen missä osa seksuaalirikollisista pääsisi vapauteen aloitettuaan mm. lääkehoidon. Neula tai tabletti valvotusti pitäisi siis toimia niin, että uhkaa rikokseen uusimiseen ei enää olisi. Itse epäilen ja en kyllä eilen saanut ministeriltä vakuutusta siihen miten varma hän on hoidon toimivuudesta. Omille harteilleni en ottaisi sitä riskiä, että hoito ei toimikaan ja rikollinen uusii tekonsa. Asia on siis syytä selvittää eduskunnassa vielä huolella ja aivan ehdoton ehto asian etenemisessä pitää olla se, että missään tilanteessa ei lääkityshoito kuitenkaan saa lyhentää tehdystä rikoksesta saatua rangaistusta tai lieventää sitä. Palaan asiaan varmasti.

Autokatsastusta ollaan nyt myös uudistamassa. Itse asian eduskunnassa nostin esille jo muutama vuosi sitten ja vaadin silloin toimenpiteitä mm. katsastusten hintojen kuriinsaamiseksi. Esitin toimenpiteitä jo silloin ja nyt niistä valtaosa onkin hallituksen esityksessä. Minusta siis on hyvä, että henkilöautojen ja raskaankaluston nykyinen tiukka katsastusvelvoite kevenee. Hyvää on myös se, että koulutusvaatimuksia muutetaan nykyisestä insinööritason koulutuksesta autonasentajakoulutukseen ja siihen liitettävään lisäkoulutukseen ja kokemukseen. Itse olisin vielä hieman uudistanut katsastusten juoksutusta uusien autojen kohdalla. Sinne olisi hyvin mahtunut yksi lisävälivuosi, jos tahtoa olisi ollut. Mutta sen sijaan suhtaudun hyvin epäillen ja varoen haluun nyt romuttaa katsastuksen riippumattomuus. Esityksessä katsastusoikeus voitaisiin antaa myös autokorjaamoille. Tämä pahimmillaan hämärtäisi laskutuksen, nostaisi hintoja, aiheuttaisi turhia korjauksia ja ennen muuta rikkoisi katsastuksen korkean riippumattomuuden. Itse en siis tätä olisi hyväksymässä. Jo nyt valmisteluvaiheessa ja esittelyvaiheessakin olen saanut mm. kuljetusalan yrittäjiltä runsaasti palautetta siitä miten hinnat tällaisessa kokonaispaketoinnissa ovat karanneet. Ja itseasiassa Euroopanlaajuiset selvitykset kertovat, että katsastusten hinnat ovat korkeimpia juuri niissä maissa missä korjaamokatsastus on hyväksytty ja laatu taas korkeinta siellä missä riippumattomuus on Ruotsin ja nyt vielä Suomenkin tapaan taattu. Eli itse siis kannatan oikeastaan kaikkia muita näitä kilpailua lisääviä ja alaa järkeistäviä toimintoja, mutta en tuota korjaamokatsastusta. Jos siihen enemmistö kuitenkin taipuu niin minusta vuoden siirtymäaika on kohtuuttoman lyhyt. Tällaisessa uudistuksessa pitää turvata se, että ala pystyy tekemään riittävät investoinnit ja sopeutumaan muutokseen rauhassa. Hosumalla ei tässäkään asiassa pidä edetä.

Mutta nyt siis kello jo yli seitsemän ja uusi aamu. Aamupalaverit edessä ja sitten kello 10 aloitamme jälleen äänestyksillä uuden eduskuntapäivän.

Tästä päivästä muodostui peruskoulumme historiassa synkkä. On varmaan niin, että ennenkin peruskoululla on pelattu poliittista peliä, mutta kyllä tänään keskusta teki ja rikkoi kaikki ennätykset. Vaalien läheisyys ja pääministeri Kiviniemen aikainaan antama lupaus erottautua kokoomuksesta sai näin surullisen kuvan arkeen. Koko hallituskauden hyvässä yhteishengessä ja laaja-alaisen työryhmän johdolla (mukana myös mm. SDP) oli sorvattu pohjaesitys jota viime kuukausina hiotiin valmiiksi. Sitten aivan yhtäkkiä keskusta ilmoittaakin, että ei käy. Hihasta keksitään täysin kestämättömät perusteet hylkäämiselle ja vetäytymiselle ja toitotetaan julkisuuteen täyttä puppua.

Unohtivat kuitenkin keskustalaiset kertoa sen, että heidän ratkaisu tarkoittaa arjessa sitä, että peruskouluun ei tule lisää liikuntatunteja. Peruskouluun ei myöskään tule lisää taito- ja taideaineita. Eikä tasa-arvoa lisäävää minimituntimäärän nostoa. Ei myöskään uusi oppisisältöjä. Ei lisää kielivalikoimaan myöskin maaseutukuntiin. Tällä kaikelle poliittisen pelin takia keskusta halusi sanoa ei. Olen pettynyt ja surullinen ja ennen muuta suomalaisten lasten ja koululaisten puolesta.

Keskusta siis unohti kaikki neljän vuoden aikana rakennetut – Matti Vanhasen johdolla rakennetut – yhteispelin säännöt ja hengen. Eduskunnan kahvilassa esillä olikin yli neljään vuoteen ensimmäistä kertaa jälleen vanha fraasi ”kepu pettää aina”. Valitettavasti.´Itse kuitenkin edelleen uskon ja toivon, että keskustasta löytyy myös poliitikkoja ja tahtoa tehdä yhteistyötä. Toki joku jo totesi, että tällä pelaamisella keskusta kylvi sinipunan siemenen.

Luottamuksen rakentaminen vie vuosia, mutta sen voi siis menettää yhdessä hetkessä.

Tänään jälleen satoja äänestyksiä erilaisista miljardiesityksistä sinne ja tänne. Yksikään ei eduskunnassa läpi mennyt, mutta pari tuntia siinä istutettiin koko eduskuntaan ja kaikkia ministereitä nappeja painamassa. Parlamenttarismin nimissä. Sitten jälleen keskustelut käyntiin ja tänään maa- ja metsätalousministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Päivällä istuntotauon aikana pidimme myös erittäin mielenkiintoisen keskustelutilaisuuden kokoomuksen ympäristövaliokuntaryhmän kanssa Pikkuparlamentissä liittyen uusittuun asunto-osakeyhtiölakiin ja ehdin illalla myös hetkeksi Jääkiekkoliiton vieraaksi yhdessä opetusministeri Henna Virkkusen kanssa Espoo Areenallekin katsomaan Suomi-Tsekki -maaottelua. Mutta peli vielä jatkuu ja minä jo takaisin istuntoon. Jatketaan.

Kommentit