Heitimme tänään ilman aivan uudenlaisen haasteen kaikille puolueille. Julkaisimme ja julkaisemme tästä eteenpäin aina puoluettamme tukeneet kaikki tahot ja nyt ensimmäinen tukijalista jo julkisuudessa. Kyse siis puoluetta nyt tukeneista tahoista.
Puoluerahoitusta ja vaalirahoituksen uudistusta johtanut ministeri Lauri Tarasti totesikin tuoreeltaan, että ”Kokoomuksen avaus on merkittävä. Uskon, että avoimuuden kulttuuri tekee tuloaan Suomen politiikkaan nyt monella tavalla yhtäaikaisesti.”
Uusi avoimuuden aika on näin alkanut tälläkin saralla ja jäämme odottamaan vastaavaa Jungnerin SDP:ltä ja Laanisen keskustalta. Mielenkiintoista nähdä mikä on heidän vastaus avoimuushaasteeseen.
…
Eri vaalipiireistä tulee nyt puolueiden kannatusgallupeja koko ajan. Uusimaa tulee olemaan yksi mielenkiintoisimpia vaalipiirejä ensi keväänä. Helsingin Sanomien mukaan selvä ykkönen tullee olemaan Alexander Stubb.
Mutta iso uutinen tuli Kymin vaalipiiristä. Siellä kokoomus on saavuttanut nyt vaalipiirin aiemman selvän ykkösen SDP:n jonka kannatus on romahtanut perätis 4,2 prosenttia. Mutta todellinen jymyuutinen on se, että keskusta on romahtanut peräti -5,3 prosenttia ja tämä tarkoittaa samalla sitä, että perussuomalaiset ovat nousseet keskustaa suuremmaksi puolueeksi. Kymin gallup tarkoittaisi siis yhden nykyisen paikan menetystä SDP:lle, kristillisille ja vasemmistolle.
Mielenkiintoisia lukuja siis ja varmasti uusia tulee.
…
Eilen illalla piipahdimme vielä Takarivin Taavien kanssa jouluillallisella. Ryhmästämme on kehittynyt tiivis ja yhtenäinen teami ja ystäväjoukko, joka todellakin on tässä työssä upea lisä. Ystäviä ei ole koskaan liikaa ja Henna, Sampsa ja Petteri sellaisia parhaasta päästä.
Mutta tänään jatkamme. Yrityksenä saada ensi vuoden budjetti kasaan. Parhaamme teemme.
…
Kello 22.52 ja Lopella jo hetken aikaa. Päivä venyi tänäänkin pitkäksi, mutta puhemies Sauli Niinistön perinteiset joulukahvit ja Sibelius Lukion Kamarikuoron musiikkitervehdys antoivat kummasti virtaa viimeiseen päivään. Kaunis ja upea tilaisuus. Kiitos Saulille.
Päivän keskustelunaiheet olivat ympäristöministeriössä. Itse käytin parikin puheenvuoroa joista ensimmäisessä käsittelin jätevesiasetusta ja sen tilaa sekä uutta jätelakia ja toisessa sitten puurakentamisen mahdollisuuksia. Sen verran puheisiin on pakko mennä, että jätevesiasiassa olen kaiken oleellisen jo täälläkin kirjoittanut, mutta tänään haluisin nyt vielä alleviivata, että me kokoomuksessa emme ole asiaa jarruttamassa vaan me nimenomaan olemme se puolue joka haluaa saada maaseudun huijaamisen kuriin ja jätevesiasiat järkevään malliin niin meidän asukkaiden ja talonomistajien kuin ympäristönkin kannalta. Eli me emme ole puolue joka haluaa runnoa asian läpi ja jatkaa samaa älyttömyyttä tulevaisuudessakin. Se erotta meidät toisesta. Mutta en nyt muuten mene enää asian yksityiskohtiin. Ajatukseni ja tavoitteeni löytyy kirjoituksestani tuolta Kynästä-sivulta.
Samalla ilmoitin kantani myös ympäristöministeri Paula Lehtomäen toiseen ”kukkaseen”. Jätelaista on tulossa toinen jätevesiasetus eli maaseudun suuri puhallus. Lasku tulee olemaan valtava maaseudun asukkaille jos asia annetaan näin mennä loppuunasti. Laki nimittäin synnyttää maahamme nykyjätteenkeräyksen rinnalle toisen pakkausjätteen keräysverkoston ja sen tiedämme mitä se tarkoittaa rahassa. Ja muuten myös sen mitä se tarkoittaa ympäristönkin kannalta. Aiheesta lisää päivän puheenvuorossani: Eduskuntapuheenvuoroni. Kurkatkaapa jos asia kiinnostaa. Ja tässä sama puhe sitten puhumanani Ylen sivuilta: Linkki.
Tuo puurakentamisen puheenvuoroni löytyy myös tuolta Eduskuntatyö-sivun alta eli kaikki puheet tältäkin viikolta siellä siistissä nipussa.
Mutta nyt siis tuon ympäristökeskustelun jälkeen sitten viimeiset äänestykset ja ensi vuoden budjetti valmis. Satoja ja satoja äänestyksiä ja miljardeja ja miljardeja olisi mennyt, mutta onneksi valtaosa eduskunnassa näki talouden vastuullisen pidon tärkeämmäksi. Ehkä rehellisimmän demarin tittelin tältä viikolta ansaitsee konkariparlamentaarikko Tero Rönni. Viikolla liikenneministeriön hallinnon alan keskustelussa Rönni totesi edustajakollegoidensa esityksistä: ”189 aloitetta ja kun äkkiä räknäilin ja pudottelin päällekkäisiä pois, pääsin summaan 1,3 miljardia euroa”. Eli tällaista lisäystä valtion menoihin esitti oppositio ja summan suuruus selviää siitä kun vertaa sitä koko liikenne- ja viestintäministeriön koko määrärahoihin. Kyseisen hallinnonalan loppusumma on vain hieman yli 2 miljardia. Rönni totesikin puoluetovereilleen: ”Siellä on siltarummuista useiden kymmenien miljoonien paketteihin, että kyllä tässä taitaa realismi olla unohtunut tässä salissa monessa kohtaa”. Ja vielä lopuksi Rönni ilmoitti olevansa samaa mieltä meidän valtiovarainvaliokunnan liikennejaoksen puheenjohtajan Heikki A Ollilan kanssa, että rahan käyttöä pitäisi miettiä entistä enemmän. Suoraselkäistä puhetta. Tuli mieleen demariedustaja Valto Kosken puheenvuoro syntymäpäiviensä aikaa missä Rönnin tapaan kokenut ja paljon nähnyt kansanedustaja totesi rehellisesti ja ykskantaan, että on myönnettävä, että nykyinen kokoomuksen ja keskustan varaan rakentuva hallitus on sosiaalisesti edellistä punamultaa oikeudenmukaisempi. Hieman nousi kulmakarvat silloinkin toveriosastossa ylös ja niin taisi käydä nyt Rönninkin rehellisyyspuuskassa.
En tiedä mistä kertoi sitten se, että SDP:n eduskuntaryhmä hajoili äänestyksissä tänä vuonna poikkeuksellisen paljon ja monissa eri äänestyksissä. Yhtenäinen linja oli siis pahasti kadoksissa. Ja en tiedä mitä enteilee se, että SDP:n Risto Kuisma ja Esa Lahtela äänestivät monta kertaa ainoina sosialidemokraatteina perussuomalaisten budjettiesityksissä. Näemmeköhän vielä jotain, jos elämme?
Mutta lopputulos oli sama eli se mitä syksyllä hallituspuolueiden kanssa. Noin 700 äänestetystä. Ei siis yhtään muutosta. Tästä on hyvä jatkaa ja olen varma, että keskustan tämän viikkoisen sooloilun ja irtopistekeräilyn jälkeenkin nykyinen hallituspohja on maallemme paras tulevaisuudessakin.
Ja jotain tuosta tulevaisuudesta kertoo myös tänään julkaisemamme kannanotto tähän talouskeskusteluun. Liitän sen sinällään tähän alle:
Kokoomuksen kannat julkiseen keskusteluun leikkauslistoista
Valtiovarainministeriön kansantalousosasto julkisti virkamiestyönä tekemänsä raportin julkisen talouden kestävyysvajeesta 10.12.2010. Arvio kestävyysvajeesta on linjassa mm. Suomen Pankin, OECD:n ja IMF:n Suomen julkisesta taloudesta tekemien kestävyysarvioiden kanssa. Myös mm. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkijat ottivat kantaa tulevan vaalikauden haasteisiin ja tarvittaviin toimenpiteisiin.