Perinteitä. Perinteitä pitää kunnioittaa. Arvoja pitää vaalia.

Blogi, lauantaina 18.12.2010

Olemme kokoomuksessa puhuneet ja toimineet aina yli 90 vuoden ajan vahvojen arvojemme mukaan. Tällä viikolla halusimme nostaa keskusteluun suomalaiset perinteet myös koulujen perinteet. Viikolla puhuimme mm. siitä miten osassa kouluja on luovuttu mm. joulujuhlista ja Hoosiannasta ja Suvivirrestä. Meillä kokoomuksessa on vahva käsitys ja yhteisymmärrys siitä, että ei se niin voi mennä vaikka kuinka kansainvälistymmekin.

Muistan aikanaan kun Hennasta tuli opetusministeri niin ensimmäiseen lehdistötilaisuuteen hänen lähtiessä annoin ohjeen, että puolusta nyt ainakin Suvivirttä ja joulujuhlaa. Aihe nousi esille ja tuore opetusministeri puolusti. Ura ministerinä alkoi vahvasti. 

Tällä viikollakin aihetta pidimme esillä ja kyselytunnilla opetusministerimme linjasi, että ”annetaan jatkossakin Enkelitaivaan kaikaa kouluissa”. Eilen keskustelua jatkoimme ja sen jälkeen myös puheenjohtajamme Jyrki Katainen otti asiaan kantaa ja kunnon arvokeskustelu oli valmis. Jyrki totesi, että hän haluaa koulujemme pitävän jatkossakin kiinni perinteisistä joulujuhlallisuuksistaan ja painotti, että kouluilla on jopa velvollisuus eikä vain siis oikeus ”siirtää suomalaista kristillistä jouluperinnettä eteenpäin”.

Paljon puhuva meidän arvoistamme oli STT:lle Jyrki Kataisen antama lausunto, joka meni sanatarkasti näin: ”Suvaitsevuus ei ole sitä, että omat perinteet lopetetaan kohteliaisuudesta muita perinteitä kohtaan. Ei kukaan tässä maailmassa näin toimi.”

Se on juuri noin.

Vaikka kouluissa onkin nykyisin pidättäydytty ns. uskonnon harjoittamisen ”opettamisesta” ja siirrytty myös uskonnon tunneilla jo aikoja sitten tunnustuksellisesta opetuksesta oman uskonnin opetukseen niin pitää muistaa, että myös perustuslakivaliokuntakin linjasi, että nämä meidän kristilliset joulutraditiot yms. eivät ole tätä ns. uskonnon harjoittamista, vaan nimenomaan juuri osa suomalaista kulttuuria. Eli täysin hyväksyttävää ja perusteltua – tärkeää toimintaa – kouluissamme.

Itse olin todella tyytyväinen, että Jyrki liittyi ”kuoroomme”. Ja täytyy todeta vielä sekin niin kuin Jyrkikin totesi, että meillä pitää olla ihan jokaisella uskontokunnalla oikeus juhlia omien traditioidensa mukaan. Ja lisäksi ketään ei saa pakottaa uskonnon harjoittamiseen ja jokaisella on oikeus olla osallistumatta uskonnonvapautta loukkaaviin traditioihin. Valinta on siis jokaisen oma, mutta emme voi toimia niin, että valtaosan perinne ei saa näkyä yhden tai kahden vaatimuksesta. Heidänkin perinne saa näkyä.

Puheenjohtajamme totesi vielä, että hän nyt toivoo, ”ettei kouluille ja päiväkodeille jäisi enää nyt käydyn keskustelun jälkeen epäselvyyttä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Jos joulun tuomista koulun arkeen pidetään suvaitsemattomana, on asia ymmärretty väärin”.

Siksi kannustankin nyt myös teitä kaikkia blogini lukijoita mukaan tämän perinteen vaalimiseen. Allekirjoittakaapa vetoomus: Vetoomus opetusministerille jouluperinteiden kunnioittamisesta.

Omat muistoni koulujen joulu- ja kevätjuhlista ovat niitä parhaita. Niin lapsuuden kouluajoilta kuin opettajavuosiltakin. Ne rytmittivät vuoden ja toivat kaikki yhteen ja lämpimän yhteishengen ympärille. Ja myös vanhemmat ja isovanhemmat mukaan. Ne oli tärkeitä juttuja ja ovat siis toivottavasti ja sanon, ehdottomasti sitä myös tulevaisuudessa.

….

Eilen siis alkoi eduskunnan joulun istuntotauko. Palaamme sorvin ääreen loppiaisen jälkeen, mutta ei tässä vielä sentään lomalle jäädä. Ensi viikolla on kokouksia ja palaverejä ja kaksi Jouluglögikiertueenkin tilaisuutta. Maanantaina Hämeenlinnan Laurellilla klo 17-18 ja tiistaina sitten kiertueen loppuhuipennus Riihimäen Feeniksissä. Toivon, että mahdollisimman moni teistä ehtii mukaan!

Tänään lauantaina kuitenkin vapaapäivä. Ajattelin iltapäivällä mennä Riihimäelle katsomaan perinteistä tanssikoulu First Stepin joulunäytöstä ja sitten piipahtamaan Kormun joulujuhlassa. Pakkaspäivää.

Kokoomus on nyt gallupinkin mukaan Hämeen suurin!

Taloustutkimuksen Etelä-Suomen Sanomille tekemä mielipidetiedustelu paljastaa siis nyt sen mitä olemme odotelleet. Kokoomus on Hämeen vaalipiirin suurin eduskuntapuolue. Samaan aikaan sekä keskustan että SDP:n kannatus on romahtanut viime vaaleista lähes viidellä prosentilla ja kumpikin puolue on menettämässä yhden edustajapaikan. Itseasiassa nuo tämän hetken luvut toisivati SDP:lle Hämeessä kaikkien aikojen huonoimman vaalituloksen. Merkille pantavaa on myös se, että perussuomalaiset ovat lisänneet Hämeessäkin kannatustaan merkittävästi ja myös se, että Päivi Räsäsen noste ei enää kanna kotikulmillakaan. KD:t ovat menettäneet 1,7 prosenttia jo muutenkin varsin pienestä kannatuksestaa. Lasku siis heilläkin jyrkkää.

Tässä siis ESS:n kyselyn kannatusprosentit Hämeessä ja muutos vaaleista 2007: 

KOKOOMUS 25,1 (+0,4) 
SDP 23,1 (-4,9) 
KESKUSTA 15,7 (-4,6) 
PS 13,5 (+11,3) 
VAS 7,1 (-1,2) 
VIHR 6,6 (+0,5) 
KD 6 (-1,7)

Tänään päivä Riihimäellä. Iltapäivällä vielä aivan upea tanssikoulu 1st Stepin perinteinen joulunäytös. Kaksi tuntia upeaa tanssitaidetta aivan piskuisista balettitytöistä superlahjakkaisiin nuoriin valmennettaviin. Ihana tunnelma kaiken kaikkiaan ja nuo kuvat kertovat enemmän. Salamakuvaaminen oli tosin kielletty eli hieman rakeisia. Kiitokset kuitenkin Danille ja kaikille tanssijoille. Nautinto on takuuvarmaa.

Kotimatkalla vielä Kormun kylän Joulumarkkinoille. Kotiin joulutuliaisia ja oli myös mukana kormulaisten kanssa muutamana sanen vaihtaa mm. kylän koulusta ja muustakin kylän tulevaisuudesta. Itse olen aina uskonut kylän tulevaisuuteen ja nyt olen iloinen, että muutkin alkavat uskoa. Vielä viime vuonna osa oli lopettamassa kylän kouluakin, mutta nyt jo sitten saimme kouluun kolmannen opettajan ensi syksyksi ja uskon, että tästä se kasvu vasta alkaakin. Alueen uusi osayleiskaava tuo lisää tontteja ja niin poispäin.

Mutta nyt siis jo kotona ja kello 18.59. Vapaailta. Koti-ilta. Kiitokset muuten viesteistä liittyen tämänpäiväiseen Hämeen Sanomien vastinekirjoitukseeni. Alkaa näköjään vaalikuume poltteleen demariehdokkaita ja tulee aikamoisi ylilyöntejä. No olen sellaiseen tottunut, mutta tosin en osana odottaa tältä ehdokkaalta. Kyse siis viikkoisesta kirjoituksesta missä yksi demariehdokas syytteli minua ja kokoomusta toimimattomuudesta Hämeenlinnan OKL:n suhteen. Oli helppo tehdä vastine, kun mikään ei jutussa pitänyt paikkaansa. Tuo vastine muuten myös täällä sivuillani Kynästä-sivulla. On siis tekijöitä ja puhujia tai tässä tapauksessa kirjoittajia.

 

Kommentit