Torstai, 16.09.2010

Blogi, torstaina 16.09.2010

Tämän aamun haluan aloittaa haasteella. Haastoin aamulla jo Facebookissa kaikki 2816 FB-kaveriani Nälkäpäiväkeräykseen ja nyt haastan kaikki teidät blogini lukijat ja seuraajat. Haasteeksi voisi olla hyvä esimerkiksi yhden lounaan hinnalla tai pari tuntia lipaskerääjänä.

Lisää Nälkäpäivästä http://nalkapaiva.fi/. Auta Sinäkin.

….

Aamu siis alkoi tänäänkin jo ennen seitsemään. Pitkä työpäivä jälleen edessä ja tauon aikana tarkoitus suunnata Nälkäpäivän lipaskerääjäksikin. Mutta nyt auton nokka kohden Helsinkiä ja eduskuntaa.

….

Päivän ohjelma hieman muuttui, kun aamupäivään yksi ylimääräinen ja ennalta sopimaton kokous. Se hieman sotki iltapäivää ja siirsi mm. jätelakiin liittyvän tapaamisemme ensi viikkoon. Joskus näinkin. Mutta istunnossa tänään jatkoimme keskustelua ensi vuoden budjetista. Itse pääsimme kulttuuriministerin debattiosuudessa myös ääneen ja nostin esille huoleni siitä, että edelleen työministeriön hallinnonalaan kuuluvia menoeriä on sovitettu ainakin minusta hieman keinotekoisesti veikkausvoittovarojen jakosuhdelain piiriin. En aivan yksiselitteistä vastausta ministeri Wallinilta saanut siihen miksi näin on toimittu, joten asiaan pitää palata vielä sivistysvaliokunnan budjettikäsittelyssä. On tärkeää, että pidämme tarkasti kiinni siitä mihin veikkausvoittovarat on tarkoitettu. Menoeriä nimittäin sinne on helppo keksiä vaikka kuinka ja se kaikki on poissa sitten urheilulta, liikunnalta ja kulttuurilta. Ja tämä ei siis missään tapauksessa tarkoita sitä että vastustaisin jollain tavalla panostuksia mm. nuorten työpajatoimintaan. Ei, päinvastoin. Mutta ne rahat tulee osoittaa työministeri Anni Sinnemäen työministeriön budjetista eikä veikkausvoittovaroista. Palaan aiheeseen.

Nyt hetkeksi Benin kanssa Nälkäpäiväkeräykseen.

….

Kello 20.34 ja juuri viimeinen puheenvuoroni tänään täyteen. Otin toisessa ns. pääpuheenvuorossani esille Helsinki-Forssa-Pori Valtatie 2:sen peruskorjauksen. Tietähän korjattiin 2009 valtaosaltaan kuntoon, mutta lyhyt pätkä jäi korjaamatta. Nyt tarvittaisiin noin 10 miljoonaa euroa vielä lisärahaa, että viimeinen 80km/h-osuus saataisiin tieltä kuntoon. Toivotaan, että raha nyt vielä eduskunnassa ensi vuodelle löytyy. Samalla nostin esille myös sen tarpeen, että ensi hallituskaudella meidän tulee nostaa tiehankkeiden hankekoriin yhdeksi isoksi hankekokonaisuudeksi valtion pienemmät tiet maaseudulla. Niin kuin kesällä kerroin niin kiersin näitä teitä katsomassa mm. Hausjärvellä, Lopella ja Janakkalassa ja Päijät- ja Lounais-Hämeessäkin ja kyllä nuo visiitit ja esittelyt avasivat silmiä kummasti. Jos emme nyt tee mitään niin pian ei enää mitään ole tehtävissä. Samalla ensi kaudella pitää nostaa esille myös kantatie 54:n risteysjärjestelyt Lopella, Riihimäellä ja Hausjärvellä sekä tien peruskorjaus sen länsipäästä. Se osa siis tiestä vielä tekemättä. Lisäksi kymppitie pitää nostaa myös keskusteluissa esille ja ratahankkeista aivan ehdottomana ykkösenä pääradan Helsinki-Tampere -rataosuuden välityskyvyn parantaminen lisäraideparilla eteläpäässä. 

Lisäksi puheessani puhuin mm. toiveestani, että makeisveroa vielä väännettäisiin lisätyn sokerin sokeriveron suuntaan ja energiaveroissa toivon, että tsekataan mm. diesel ja maakaasun veron korotuksen vaikutukset linja-autoliikenteelle. Veronkorotustahan kompensoidaan käyttövoimaverolla oikeastaan kaikille muille, mutta kun linja-autoilla ei tällaista elementtiä ole niin ei myöskään kompensaatiota. Toisaalta junien polttoaineesta ei makseta veroa lainkaan. Eli minusta on nyt ensiarvoisen tärkeää selvittää ja laskea vielä kertaalleen mitä tämä energiaverokorotus vaikuttaa julkisenliikenteen lippujen hintoihin ja jos ja kun tällä negatiivinen vaikutus niin joku kompensaatio pitää etsiä. Esimerkiksi nollaverokanta myös bussiliikenteen polttoaineelle tai sitten veronpalautusjärjestelmä. Toivottavasti asia nyt eduskunnassa selvitetään vielä huolella.

Lisäksi puhuin vielä nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyydestä ja jotain muutakin. Eli monenlaista tänäänkin. Aamulla myös lyhyt puhelinpalaveri koulupuolen rakentamisen valtionosuuksista ja iltapäivällä samasta aiheesta ajatusten vaihtoa myös opetusministeri Henna Virkkusen kanssa. Niin ja ruokatunninkin tänään ahkeroimme kun Benin ja oululaisen kunnallispoliitikkomme Jasmin Mäntylän kanssa käytimme sen SPR:n Nälkäpäiväkeräykseen. Kuvia tuossa vieressä. Hieman hymyilytti, kun muutama kadulla kerjännyt ärtyi meidän lipaskeräämisestämme. Viittoili Beniä matkoihin Sokoksen nurkalta. Reviirit siis tiukassa.

Kommentit