Torstai, 15.11.2007

Blogi, torstaina 15.11.2007

Eilen aamulla töihin mennessä kuuntelin tavan mukaan radion Ykkösaamua. Keskustelussa jälleen kerran vanhat jo monta kertaa haudatut allashankkeet ja nyt niitä esille nosti Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas. Lukuisista jopa oikeusistuimien päätösten takaa ja luonnollisesti lukuisten poliittisten päätösten jälkeen siis edelleen viriää halua nostaa Kollaja ja Vuotos esille. Ymmärrän itse sen, että erilaisia sähköntuotantomalleja tulee pitää esillä, mutta en sitä, että yhdessä päätettyjä asioita nostetaan vuosi vuoden jälkeen uudelleen ja uudelleen pöydälle. Olen myös varsin vakuuttunut, että näiden tai tämän altaan sähkövoima jää todella pieneksi merkitykseltään ja määrältään vaikka olisikin tosin ympäristöystävällistä lukuunottamatta valtaisaa luonnon hukutusaluetta. Tällä tavalla vaikka itse sähköntuotanto olisi ympäristöystävällistä niin tuhottaisiin erittäin arvokkaita luontoarvoja joita minun on vaikea ymmärtää.

Voi vain kysyä miksi tällaisia hankkeita pitää repiä auki?

Meillä on olemassa koskiensuojelulaki ja itse olen sen takana. Toivon todellakin, että lapsillemme säilyy edes nykyiset joet vapaina luonnon taideteoksina. Meillä on muita vaihtoehtoja energiantuottamiseksi järkevän käytön rinnalla. Paketti tulee rakentaa näiden elementtien varaan.

Hallitusohjelmassa on varsin yksiselitteinen kirjaus jonka mukaan näihin hankkeisiin lähdetään vaan yksimielisesti. Olen varma, että Vihreiden joukosta ei tukea löydy ja meidänkin ryhmässä paljon myös meitä jotka haluamme nostaa nämä luontoarvot tässä esille. Tiedän, että meidänkin joukoissa on väkeä joka ajaa koskien valjastamista – sitä ei ole kiistäminen, mutta hallitusohjelman kirjaus on minusta selkeä.

Eilen illalla saimme myös tiedon, että Tehyn palkkakiistaan ei ole löytynyt vieläkään ratkaisua. Illalla neuvottelut keskeytyivät, mutta tieto kertoo, että työ jatkuu heti tänään ja sitä ollaan valmiita jatkamaan aina läpi koko viikon läpi viikonlopun. Sovittelulautakunnassa mukana olevan arkkiatri Risto Pelkosen mukaan työtä on nyt tehty pienryhmissä ja neuvotteluissa tapahtuu koko ajan hieman edistystä. Itse uskon edelleen ratkaisun löytyvän ennen joukkoirtisanoutumisia.

Eilen myös uutiset kertoivat, että enemmistö meistä suomalaisista hyväksyy hallituksen ja eduskunnan toimet potilasturvalain säätämiseksi kiireellisen hoitotyön varmistamiseksi. Myös SDP:n kannattajista yli 40 prosenttia on lain takana. On totta, että laki on vaikea, mutta niin on tilannekin. Itse uskon, että irtisanoutumisen toinen ja mahdollisesti tuleva kolmas aalto ovat niin kovia työtaistelukeinoja, että ne riittävät ja suojatyö olisi sovittavissa neuvottelemalla yhdessä Tehyn kanssa. Olen varma, että ilman suojatyötäkin tekeviä joukkoirtisanoutumiset sekoittavat hoitoalaa niin paljon, että Tehyn vaatimukset näkyvät ja kuuluvat. Kuitenkin potilasturvallisuus teho-osastoilla ja synnytyksissä yms. tulee minusta taata myös palkkakiistan aikana. Mutta niin kuin totesin minä uskon edelleen että palkoista päästään loppuviikon aikana ratkaisuun. Toivon niin.

Tänään aamusta Riihimäelle. Riihimäellä talousalueemme oppilaitokset esittäytyvät Klick-messuilla ja olen lupautunut avaamaan messutapahtuman. Sitten ryhmäkokous ja kyselytunti sekä täysistunto ja illalla puhetilaisuus Hollolassa. Matkaan.

Toisenasteen opintomessut Riihimäellä keräsivät yli 1000 kävijää. Hyvinkää-Riihimäen talousalueen käytännössä kaikki eri ysiluokkalaisten vaihtoehdot olivat esillä ja tällä kertaa myös Janakkalasta kaksi lukiota ja myös Uudeltamaalta muutamia oppilaitoksia. Omassa avauspuheenvuorossani kehotin nuoria kyselemään oppilaitosten osastoilla tänään mm. sitä löytyykö heidän koulutuslinjoiltaan valmistuttua myös töitä. Puhuin siis työllistymisestä ja ennen muuta laadullisesta työllistymisestä. Totesin, että välttämättä se oma suurin kiinnostuksen aihe ei tarjoa tulevaisuuden leipää, mutta voi olla juuri se juttu työmarkkinoilla jolla pärjätään kovassa kilpailussa. Samalla nostin esille myös ammatillisen koulutuksen aloituspaikat ja hallituksen päätöksen lisätä niitä ensi vuonna merkittävästi juuri niillä aloilla missä on jo nyt työvoimapulaa ja myös puhuin näiden alojen hyvästä palkkakehityksestä. Liitän tuon lyhyen puheeni viikonlopun aikana tuonne Kynästä-osioon.

Tänään ei sivistysvaliokunta kokoontunut lainkaan ja ehdinkin messuilla viettää aikaa parisen tuntia. Sain kaikessa rauhassa kiertää eri osastot läpi ja keskustella esittelijöiden eli opettajien ja opiskelijoiden kanssa eri oppilaitoksista ja niiden tilanteista ja antoisa oli myös lounas yhdessä yhden opiskelijan ja laitoksen johdon kanssa. Esillä laajasti talousalueemme koulutusasiat ja myös ammatillisenkoulutuksen tilanne laajemminkin. Minulle RAOL eli Riihimäen Seudun Ammattioppilaitos enemmänkin kuin tuttu. Toiminhan oppilaitoksen hallituksessa mm. varapuheenjohtajana ja rakentammisjaossa koko viime vaalikauden, mutta totta on myös sekin, että tämän jälkeen kehitys ja muutos on ollut hurjaa ja siitä oli mukava nyt kuulla laajemminkin.

Riihimäeltä sitten Helsinkiin ja ensin ryhmäkokoukseen ja sitten täysistuntoon ja kyselytunnille. Ryhmässä esille viikottaisen tavan mukaan ministereiden ajankohtaiset asiat ja muutkin pinnalla olevat asiat ja samoja teemoja osittain myös kyselytunnillakin. Terä oli oppositiolta poissa ehkä kiivaan Tehy-keskustelunkin jälkeen ja puheenvuoron saadessaan osa opposition kansanedustajista ei osannut kysyä mitään hallitukselta. Esillä mm. muutamalla sanalla potilasturvallisuuslaki, valtion omistajapolitiikka ja ehkä uusimpana juttu Salolaisen esillenostamana Kollaja ja Vuotos asia. Pääministeri kertasi hallitusohjelmakirjauksen mikä vaatii asiassa yksituumaisuutta kaikkien neljän hallituspuolueen kanssa ja Salolaisen oli helppo todeta, että sitä ei löydy. Se siitä pallonheitosta.

Täysistunnosta sitten Hollolan kokoomusyhdistysten syyskokouksiin. Sari Hyytiäinen oli kutsunut minut tilaisuuksien alustajaksi hallituspolitiikasta ja ajakohtaisista asioista ja olikin mukava olla paikalla. Sarin kanssa tutustuimme hyvin vaalikampanjan aikana ja kiersimme mm. Lounais-Hämeen kuntia ja nyt oli mukava saada kutsu Hollolaan. Nostin esille omassa puheenvuorossani laajasti ja monipuolisesti hallitusohjelman ja ensi vuoden budjetin keskeiset asiat ja erityisen laajasti nyt esillä olevat autoilun verotuksen uudistuksen ja potilasturvalain. Keskusteluineen aikaa vierähtikin tunti vaikka jo ennen tilaisuutta ehdimme myös hieman asioita jutella kahvinkin ääressä. Kiitokseksi tilaisuudesta sai Sadulle kotiinviemiseksi upean hisotoriallisen Hollola-rintaneulan, jonka hisotoria 1000 vuoden takaa pellosta löytyneessä korulöydössä. Kiitos siitä ja kutsusta.

Mennessä Hollolaan tuiskutti hieman lunta ja ajattelinkin jo mitä tästä kotimatkasta tulee. Nyt kuitenkin jo sade loppunut ja tie kuiva. Turvallisesti kotona ja kello vasta puoli kymmenen. Nyt päivän lehdet ja aamulla kahdeksi eduskuntaan.

Kommentit