Perjantai, 16.11.2007

Blogi, perjantaina 16.11.2007

Kello hieman yli seitsemän ja odottelen työhuoneessa aamun täysistunnon alkua. Potilasturvallisuuslain toinen käsittely alkaa tänään kahdeksalta ja keskustelun päätteeksi laki vahvistetaan Presidentin johdolla. Kohta Suureen saliin.

Nyt alkaa salissa näkyä jo liikehdintään. Töihin…

Kello 18.35 ja hetki sitten kotiin. Päivä venyi ihan mukavaksi tämäkin. Aloitimme kahdeksalta potilasturvalain toisen käsittelyn ja ensin ryhmäpuheenvuorot ja sitten vielä useamman tunnin mittainen keskustelu. Ensimmäiset kansanedustaja olivat jo viiden aikaan aamuyöstä jonottaneet puheevuorojaan, että pääsevät ensimmäisinä ääneen. Itse varasin omalta paikaltani puheenvuoron ja ennen puoltapäivää pääsin oman puheenvuorono käyttämään.

Lueskelin tuossa vanhoja eduskuntapuheita ja tuli mieleen tämä nyt käyty keskustelu. Aloitin puheeni jo edesmenneen Kalevi Sorsan puheenlainauksella vuodelta 1984, kun hän välikysymyskeskustelussa opasti silloista oppositiopuolue kokoomusta keskusteluun ja nimenomaan asialliseen keskusteluun ja yhteiseen ongelmien ratkaisemiseen. Sorsa totesi 1984: ”Parlamentti sananakin jo kertoo, että alusta alkaen kysymyksessä on ollut nimenomaan keskusteleva, puhuva laitos. Laitoksen syntyessä on ilmeisesti uskottu, että kun kansan edusmiehet ja edusnaiset vakaalla mielellä yhdessä keskenänsä neuvoa pitävät, niin asiat selviävät. Puhuenhan asiat selviävät, sanoo Suomenkin kansa, ja sellainen vakaumus on ollut parlamenttien synnyn pohjana. Vielä tänäkin päivänä on ehkä muutamissa parlamenteissa jäljellä tuota vanhaa yhdessä pohdinnan perinnettä, ja luulisin, että mekin voimme sanoa, että tämäkin eduskunta valiokuntatyössään edustaa vielä tuota vakavaa, asiallista yhdessä pohtimisen pitkää pitkää perinnettä.” En voinut muuta kuin todeta SDP:lta nyt itseltään unohtuneen lähes täydellisesti tämä entisen oman puheenjohtajan opetus.

Tämän jälkeen totesin, että ”Me kokoomuslaiset olemme edelleen sitä mieltä, että sairaanhoitajat ansaitsevat palkankorotukset. Se asia tukee ratkaista, ja se tulee ratkeamaan. Potilasturvallisuus on nyt asia, mikä pitää kuitenkin hoitaa.
Minun mielestäni meidän tulee taata jatkossakin, että kaikissa työtaistelutilanteissa kaikissa mahdollisissa tilanteissa suojelutyö hoidetaan ja lakkorajoista sovitaan. Emme voi jättää tulevaisuudessa paloautoja talleihin, ambulansseja parkkiin, vankiloita ilman vartijoita emmekä Puolustusvoimia ilman henkilökuntaa, emme sairaaloita ilman lääkäreitä emmekä sairaaloita ilman sairaanhoitajia. Tästä on nimenomaan kyse.Itse uskon, että ratkaisu palkka-asiassa syntyy ja potilasturvalakiakaan ei käytännössä tarvita. Tarve tälle potilasturvalaille mahdollisissa joukkoirtisanoutumistilanteissa ei ole uusi. Asia on ollut olemassa ja sen mahdollisuus on olut tiedossa ja olemassa jo pitkään, ja suojatyö tällaisissa tilanteissa olisi voitu hoitaa jo edellisen hallituksen aikana kuntoon. Nyt asia hoidetaan kuntoon tilanteen ollessa niin sanotusti päällä, se vain yksinkertaisesti on pakko tehdä. Nyt kuitenkin lain säätäminen on siis välttämätöntä. Näin toimisi jokainen vastuullinen hallitus. Näin toimisi jokainen vastuullinen poliitikko, olen siitä vakuuttunut. Myös ed. Kimmo Kiljusen puheenvuoroon: Hänen puheenvuorostaan löytyi vuonna 1984 pääministeri Kalevi Sorsan kokoomukselle osoittamaa kritiikkiä siitä oikeasta keskustelusta. Se oli aito opposition puheenvuoro, jossa keskityttiin tähän käsittelyssä olevaan asiaan, sen eri näkökulmiin, aidosti sotkematta siihen muita asioita, joita tässä salissa on tämän viikon ja viime viikon aikana varsin taitavasti onnistuttu sotkemaan.”

Tässä siis puheeni sisältö ja pian tämän jälkeen pääsimme myös äänestämään. Eduskunnassa hallituksen esitys sain vankan tuen ja presidentti Tarja Halonen pääsi lain vahvistamaan potilasturvallisuuden hoitamiseksi, jos viikonlopun aikana ei palkkakiistaan ratkaisua löydy. Edelleen olen toiveikas. Myös sovittelulautakunnasta saimme viestiä, että asiat etenevät. Puheenjohtaja arkkiatri Risto Pelkonen viestitti, että tekstikysymyksissä on päästy eteenpäin.

Päivällä ei siis sivistysvaliokuntakaan kokoontunut ja näin olleen ehdin myös hyvin isännöidä Vuoden Hämäläisen Kylän Joentaan kylän vierailua Eduskuntaan. Bussilastillinen joentaankylän väkeä tuli vierailulle ja mukana paljon minulle tuttuja ihmisiä oikeastaan kaikki erilaisista jutuista – onhan kyseessä loppilainen kylä. Esittelykierroksen jälkeen joimme kylälle onnitteluiksi lupaamani kakkukahvit ja kävimme hieman keskustelua uudesta työstäni ja sen tapahtumista. Täysyllätyksenä edustajaystäväni Ben Zyskowicz tuli myös huoneeseen ja kakulle luonnollisesti 🙂 Toi hienon tervehdyksen väelle omalla takuuvarmalla tyylillään mikä Itse Valtiaissa hurmannut siis Benin omien sanojen mukaan erityisesti alle viisvuotiaat. Mutta vakavasti ottaen yksi talomme kokeneimmista ja osaavimmista ja siksi varmasti ainakin opposition näkökulmasta myös ärsyttävimmistä kansanedustajista. Taitava ja kokenut.

Joentaan väki toi lahjaksi upean kylän oman saviastian joka toimii hedelmien ja kynttilöiden alla ja kestää myös uunissa vaikkapa loppilaisen pernalooran. Astia myös loppilaista joentaan osaamista eli Lähteen Suskan käsistä. Kiitos siitä ja kiitos, että sain ottaa väen vastaan. Eduskunnasta ryhmä suuntasi vielä kauppoihin ja muihin kohteisiin ja minä työntuohoon.

Puheenjohtajamme Jyrki Kataisen osaaminen on saanut maailmalta kovan luokan arvostusta. Korkealla arvostettu talouslehti Financial Times nosti Kataisen listallaan Euroopan toiseksi parhaaksi talousministeriksi. Euroopan parhaaksi lehti rankkasi Saksan talousministerin Peer Steinbrückin, jonka ansioksi luettiin mm. se, että hän on kyennyt merkittäviin taloudellisiin uudistuksiin samalla, kun on tasapainoillut koalitiohallituksessa. Mutta tietysti varmasti on hyvä muistaa sekin, että Katainen on vasta ehtinyt olla ministerinä puoli vuotta ja hänen taitonsa on siis huomattu jo tässä ajassa maailmanlaajuisesti. Hieno menestys Jyrkille kovan viikon päätteeksi.

Myös autoverotus on puhuttanut. Tänään kävin asiaa läpi myös Jyrkin kanssa mm. sen vaikutuksia erilaisiin autotilanteisiin ja samalla esillä myös aselaki ja muut tähän liittyvät. Palaan tuohon autoasiaan myöhemmin laajemmin.

Nyt kuitenkin jo kotona. Kävin lounaalla Riihimäellä ja ostamassa rakkaalle kummittyttö Elisalle nimpparilahjan. Nyt hyvä hetkeksi vaikka laittaa pitkälleen. Huomenna vieraakseni poikkeuksellisesti lauantaina Lopen opettajat ja sitten sunnuntaina pidän juhlapuheen Kormun kylän juhlassa.

Kommentit