Lauantai, 17.11.2007

Blogi, lauantaina 17.11.2007

Uuteen aamuun. Kello puoli kahdeksan ja juuri kahvinkeittoon. Tänään olen luvannut ottaa vastaan Eduskuntatalolla aamupäivällä Lopen kunnan opettajat eli siis vanhat kollegani ja joukon hyviä ystäviäni. Eilen ilta kului leppoisasti kotona. Joentaan kylän lahjaksi antamat kynttilät toivat mukavasti tunnelmaa pimeään iltaan ja lehtinippua sain pienennettyä mukavasti. Suomen Kuvalehti, Ruotuväki, Auto, tekniikka ja kuljetus jne. Viimeksi mainitussa oli äärimmäisen hyvä ja laaja juttu hyvinkääläisestä yrittäjä Silvo Viitasesta. Silvoon olen tutustunut moottoriurheilun kautta ja olemme käyneet monia hyviä keskusteluja moottoriurheilun lisäksi nimenomaan yrittäjyydestä ja nimenomaan itärajan yli käyvästä kuljetusyrittäjyydestä. Silvon Marecap Trans Oy on nimittäin maamme johtavia itään suuntautuvia tavaran maakuljettajia ja alallaa siis parhaita asiantuntijoita kertomaan mm. siitä miksi rajaliikenne tökkii ja jonot venyvät. Nyt tehtävät ratkaisut ovat vain tekohengitystä. Sitä yritin tuoda jo esille puhuttaessa Vaalimaan rekkaparkista, mutta poliittinen paine oli niin kova, että päätöksentekevän ministerin oli pakko näköjään asia ajaa näin läpi.

Suomen Kuvalehdessä oli laajasti käsitelty Jokelan tragediaa ja myös potilasturvalakia. Päivi Räsänen oli saanut lehteen oman jutun potilasturvalaista, jota hän äänestyksissä loppuun asti vastusti. Jutusssa todettiin, että ”Räsäsestä oikeus elämään on ihmisen suurin perusoikeus.” Juuri tästä potilasturvalaissa oli kyse- siitä, että työtaistelutilanteessa suojatyö voidaan taata. Niin, että kireelliset potilaat saavat hoitoa on maassamme mikä tilanne tahansa. Työtaisteluun jokaisella ammattikunnalla on myös oikeus ja sitä ei kukaan ole kiistämässä – kyse siis vain ja ainoastaan suojatyöstä niin kuin eilen salissakin totesin verraten tilannetta palomiehiin, ambulansseihin, vankiloihin jne. Heillä tilanne hoituu virkasuhteen kautta ja vastaava tilanne ei ole mahdollinen, mutta nyt kun suojatyön rajoista ei työtaistelutilanteessa voitu muuten sopia niin vastuullisen hallituksen oli toimittava. Räsänen siis äänesti lakia vastaan. Tänään paikallislehti Aamuposti kertoi, että Räsänen on nyt valmis itsekin suojatyöhön sairaaloihin. Ryhmäpuheenvuorossaan Kristillisdemokraattit eilen kannattivat parempana vaihtoehtona pakkosovittelua potilasturvalain sijaan. Niinpä.

Itse olisin toivonut, että laki olisi vaatinut eduskunnassa perustuslain säätämisjärjestyksen. Olen vakuuttunut, että vastuulliset oppositiopoliitikot olisivat olleet lain kannalla. Puhujalistoista ja ennen muuta debateista voi hyvin nähdä miten osa opposition kansanedustajista oli hiljaa – tiesivät tilanteen ja sen vakavuuden. Tiesivät myös sen, että hallitusvastuussa heidän olisi ollut pakko toimia samoin. Osa jopa totesi ”Tämä on pelin henki”. Nyt päätöksenteon normaali säätämisjärjestys eli yksinkertainen enemmistö antoi populistiselle osalle mahdollisuuden politiikantekoon ihmisten turvallisuudella ja jopa hengellä. Se tuntui pahalta. Lopulta vain 68 kansanedustajaa äänesti lakia vastaan.

Itse edelleen olen toiveikas, että myös tilanteen toinen haaste ratkeaa. Eli hoitajien palkkakiista. Olen ollut alusta asti sitä mieltä, että hoitajat ansaitsevat palkankorotuksen ja toivon, että sovittelulautakunnasta saamme pian hyviä uutisia sovunlöytymisestä. Meidän ryhmässä tähän uskotaan edelleen vahvasti.

Eilen saimme myös moottoriurheilu-uutisia ja iloisia ja murheellisempiakin. Ensin se iloinen eli Kimi Räikkösen maailmanmestaruus sai sinetin, kun FIA hylkäsi McLarenin vetoomukset viimeisen kisan bensasotkuista. Onnittelut siis vielä Kimille. Murheellisia uutisia tuli MM-rallisarjan puolelta, kun Marcus Grönholmin toiseksi viimeinen ralli päättyi hurjaan ulosajoon. MM-kullanmahdollisuudet eivät vielä menneet, mutta päätöskisaan inkoolainen lähtee takaa-ajoasemisssa jos Sebastien Loeb pystyy tämän rallin nyt voittamaan. Tsemppiä kisaan edelleen Mikko Hirvoselle ja Jari-Matti Latvalalle. Hienot kaverit. Toinen murheellinen uutinen tuli Chilestä, joka kertoi, että Enduron joukkue-MM-kisoissa Suomen kärkikuljettaja Juha Salminen oli hylätty. Katsojat olivat työntäneet Salmista ja hylkäys tämän johdosta vei suomalaisten MM-haaveet. Ennen tapausta joukkue ajoi ylivoimaisessa kärjessä. Itse olen ollut yhteydessä myös poikiin ja saanut tietoa ja ehkä eniten ihmetyttää se, että hylkäys osui vain Suomeen, kun vastaavia tapauksia oli useampia. Katsotaan ja seurataan.

Nyt kuitenkin kohti Helsinkiä.

Kello 13.14 ja juuri kuntamme opettajat lähtivät jatkamaan matkaa. Kolme tuntia siis meni hetkessä esittelyn ja pitkänkaavan keskustelun kanssa. Ryhmähuoneessamme joimme kahvit ja siinä samassa kävimme läpi työtäni ja avustajani työtä, ajakohtaisia valtakunnan politiikan asioita ja pitkään myös Lopen kunnan koulujen ja kunnan yleisiä asioita. Entisiä omia opettajianikin matkassa ja toki tuntui hyvältä saada heidät vieraaksi.

Nyt hetki töitä täällä ja sitten kohti Loppea. Vapaa iltapäivä ja iltakin luvassa ja sen ehkä tämän viikon jälkeen on ansainnutkin.

Niin täällä on jäänyt kertomatta se, että nyt päivänvalon näki myös ensimmäinen vitsi minusta. En tiedä – voi olla, että on toisinto ja muunnelma vanhasta vitsista, mutta Ben sen teki. Arvata sopi. Eilen siis Joentaan kylän vierailun kahville mies ilmestyi yllättäen tutulla lauseella: ”Mikäs porukka tämä on? Kaikki jotka ovat Timon ystäviä ovat myös minun ystäviä”. Väki otti Benin vastaan ja hetken juteltuaan kertoi tarina totena luonnollisesti ja päätähtenä kukapas muu kuin minä itse. Vitsi nyt tuolla Vitsit-sivulla muiden poliittisten vitsien seurana. Kiitos Ben. Aika velikulta.

Kommentit