Keskiviikko, 14.11.2007

Blogi, keskiviikkona 14.11.2007

Viikko puoleenväliin. Oman alueen asiat on täällä jääneet pienemmälle huomiolle. Meidän maanantain valtuustossa ei mitään ihmeitä. Oikeastaan yhtenäisenä rintamana päätimme pitää tuloveroprosentin ennallaan vaikka menojen suhteen korotukselle olisikin pienoisia paineita. Nyt kuitenkin haluamme katsoa miten veroja kertyy kasvun myötä ja myös tarkastella sitä tuotetaanko eriasiat meillä laadun ja tehokkuuden oikeassa suhteessa. Maanantain valtuutossa josta itse olin potilasturvalain 12 tuntisen käsittelyn takia pois teki veroista päätöksen ja nyt budjetin laadinta jatkuu tältä pohjalta.

Myös Riihimäellä oli maanantaina verokokous. Siellä veroprosentin korotus toteutui äänestyksen jälkeen. Vasemmisto esitti verojen korottamista peräti puolella prosenttiyksiköllä ja äänestyksen jälkeen vasemmisto voitti vihreiden kannatuksella äänestyksen äänin 25-18. Näin veroprosentti kipuaa Riihimäellä 19, kun meillä Lopella prosentti on 19,25. Samalla Riihimäen kaupunki nosti äänestyksin myös kiinteistöveroja. Vasemmiston esityksestä verot nousevat ja sen myötä myös vuokra-asuntojen vuokrille on kovia korotuspaineita. Myös vesimaksut nousivat Riihimäellä ja aamun Aamupostin mukaan lasku tulee olemaan tältä osin tavalliselle omakotiperheelle joka kuluttaa 150 kuutiota vuodessa reilu 50 euroa.

Samaisessa Aamupostissa kerrottiin myös nyt parin vuoden takaisesta Piikinmäen asuntoalueen kaavasta. Nyt kun Prismakeskus on jo valmis ja kasvaa koko ajan niin tämän alueen kiinnostavuus ja houkuttelevuus kasvaa varmasti valtavasti. Alueelle tullee 38 000 kerrosalaneliömetriä rakennuksia josta 32 000 on asuntoja ja lisäksi alueelle tulee myös oma päiväkoti. Teknisessälautakunnassa asia on nyt etenemässä ja lehdessä ollut kuva lupaa aluuesta kaunista kokonaisuutta ja erityisen tyytyväinen olen siihen, että vanha Piikinmäen kukkula-alue jää kaavassa puistoalueeksi kiemurtelevan rakennusmassan syliin. Alueen talot tulevat olemaan neli- ja kuusikerroksisia ja Versowoodin puolelle tuleva kiemurteleva talomassa tulee olemaan alueella varmasti upea kokonaisuus. Uskon, että alueesta tulee haluttu. Itselläkin alueelta muistoja mm. RPL:n pesismatseista lapsuudesta ja myös peleistä RPL-Laaka vuosien takaa. Silloin sarjat hieman alempia 🙂

Hausjärvi pitää veroprosenttinsa Lopen tapaan ennallaan, mutta vesitaksoja kunta on korottamassa. Investointitarpeet myös Hausjärvellä kovat ja valtuustossa asia nousikin esille. Myös Janakkala kasvaa hyvää vauhtia ja kohti meidän Riihimäen seitukuntaa. Kunnanvaltuusto hyväksyi siellä Tervakosken Tammirannan Kettukallion kaavamuutoksen joka mahdollistaa neljän viisikerroksisen ja yhden kolmikerroksisen kerrostalon rakentamisen. Aiemmin alueelle oli suunniteltu kahdeksaa kolmikerroksista taloa. Veroprosentin suhteen Janakkala on Lopen ja Hausjärven linjalla ja pitää prosentin ennallaan myös ensi vuonna. Veroprosentti Janakkalassa siis ensi vuonnakin 19 ja Hausjärvellä 19,5 ja Riihimäellä 19 niin ja meillä sama 19,25.

Alueemme siis kehittyy huimaa vauhtia kun muistaa vielä meillä käynnissä olevat mm. Launosten Marjarinteen kaavoitustyön (69 upeaa rinnetonttia) ja muut alueen hankkeet. Tässä vaiheessa yhteiseen suunnitteluun olisi minusta syytä kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota kuin nyt tehdään. Miettiä mm. rajaseutujen rakentamista, kaavoitusta ja myös palveluita niin, että kuntarajat eivät olisi esimerkiksi kuntien raja-alueilla esteenä palveluiden joustavalle käytölle. Myös yhteisiä päiväkoti- ja kouluhankkeita voisi näillä alueilla aivan aidosti miettiä. Tässä työssä meillä on tehtävää ja sitä on syytä tehdä. Toivon, että tällaiseen on halua.

Nyt kuitenkin Helsinkiin. Aamusta heti Eduskunnan kirjaston hallitus ja siitä päivä alkaa…

….

Nyt näyttää hieman normaalimpi päivärytmi palautuneen. Tekijänoikeusratkaisu on kerännyt runsaasti myönteistä palautetta ja kiitosta asiasta on tullut. Hyvä niin. Vaikka oma kantani asiassa olikin alusta asti selvä niin minusta on hyvä, että ollaan valmiita selvittämään erilaisia vaihtoehtoja ja sitten uudistuksia tai ratkaisuja tehdään faktoihin perustuen eikä niin kuin ennen on ollut tapana tyyliin ”näin on tehty aina – niin on myös oikein”. Tämä näkyy hallituksemme toimissa minusta hyvin ja siitä olen enemmän kuin tyytyväinen. On totta, että joku voi sanoa, että tuli negatiivistä huomiota tekijänoikeuksien siirtämisen selvittämisestä. Se on varmasti totta. Mutta totta on myös se, että vain hallitus tekee ratkaisuja – vaikka oppositio yritti tästäkin kerätä pisteitä. Muka torjuntavoittona. Se kuuluu politiikkaan. Mutta nyt on faktat selvillä ja malli hyväksi todettu ja selvitetty ja näin hyvä jatkaa.

Eduskunnan kirjaston kokouksessa läpi lähinnä selkeitä ns. juoksevia asioita ja myös sivistysvaliokunta jälleen takana. Esillä tänään jälleen isoasia eli ns. vanha vapaakappalelain uudistus, joka laajenee nyt käsittämään laajasti niin painetun kuin digitaalisenkin aineisto. Laki muuttu laiksi kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä. Erittäin merkittävä uudistus mitä on kaivattu ja millä pitkät vaikutteet. Palataan siihen kun asia etenee takaisin saliin.

Päivään mahtunut myös kolme tapaamista ajankohtaisten asioiden ympärillä. Esillä mm. ensi viikon tiistaille järjestämämme Suomen Lämpöpumppu yhdistyksen infotilaisuuden valmistelu. Tilaisuus on saanut erittäin hyvän huomion jo etukäteen. Ensi viikolla palaan aiheeseen laajemmin täälläkin. Nyt hetki kirjoitustöiden parissa ja sitten suureen saliin. Täysistunnossa tänään ajankohtaiskeskustelu Suomen kehityspolitiikan painopisteistä.

Kommentit