Torstai, 15.10.2009

Blogi, torstaina 15.10.2009

Aikainen herätys jälleen. Kello kohta seitsemän. Kylmä yö takana ja tästä kohta jo kohti Helsinkiä. Eilen saimme mielenkiintoisen avauksen, kun Ympäristöministeriö ehdotti kiinteistöveron porrastamista talojen energiakulutuksen mukaan. Jopa niin, että energiatehokas talo pääsisi nollavero-luokkaan. Esitystä tuki myös asiaa ajanut asuntoministerimme Jan Vapaavuori, joka kertoikin että sähkö- ja öljylämmitteisistä taloista tulee pikkuhiljaa päästä eroon ja siksi Vapaavuori haluaakin tehdä kannustimia siihen, että ihmiset rakentaisivat parempia taloja ja kiinteistöveron porrastusta energiankulutuksen mukaan Vapaavuori piti yhtenä hyvnä porkkanana. Tavoitteeksi Vapaavuori nosti passiivienergiatalon, joka käyttäisi uusiutuvaa energiaa. Ja tällaiset tehokkaimmat talot voisivat olla sitten jatkossakin täysin verottomia. Nyt julkaistusssa selvityksessä on kaksi erilaista mallia energiakulutukseen perustuvaan kiinteistöverottamiseen. Asia voitaisiin hoitaa esimerkiksi niin, että energiakulutuksen tason alentuessa myös veroprosentti alenisi tai sitten niin, että energianuuka talo voitaisiin vapauttaa verosta kokonaan tai osittain esimerkiksi määräajaksi. Puhuttiin esimerkiksi viidestä vuodesta. Tällaisia avauksia tarvitsemme ja tässä työssä on helppo jälleen kerran antaa tuki Jannelle. Toivotaan, että otamme oikeita askelia tälläkin saralla.

….

Kello nyt jo 20.49 ja juuri kotiin. Erittäin mielenkiintoinen Yle-keskustelu salissa, mutta kyllä minä hieman ihmettelin sitä asennetta mikä siellä on. Maantavoista on puhuttu tänä syksynä muutenkin ja näyttää, että tässäkin on sellaisesta kyse. Tiedän, että sen huomaa taas, kun hieman kriittiseen sävyyn Ylestä salissa puhuin. Jollain tavalla tuntuu, että Yle on niin pyhäasia eduskunnassa, että siellä saa periaatteessa tapahtua ihan mitä tahansa ja kuka ei poikkipuolista sanaa sano. Itsekin tänään alleviivasin – ALLEVIIVASIN – että en ole Yleä lopettamassa, mutta minä haluaisin nyt avointa keskustelua tuosta Ylen julkisenpalvelun tehtävästä. Itse en usko, että täydenpalvelun mediatalo -ajattelu voi elää tulevaisuudessa ja siksi olisi nyt tärkeää terävöittää Ylen tehtävää ja toimintaa. Tästä aiheesta olen täällä niin monta kertaa kirjoittanut, että en kirjoita samoja jälleen, mutta itse haluan edelleen herätellä keskustelua siitä mitä Yle tulevaisuudessa tekee ja millaisilla pelisäännöillä toimii. Pullataikinaa ei voi nostattaa loputtomiin.

Mutta päivään mahtui siis paljon muutakin. Budjettilausunnot pikkuhiljaa valmiiksi ja myös maamme tavoitteet joulukuun Kööpenhaminan ilmastokokoukseen. Tulen tähän aiheeseen palaamaan lähiaikoina. Itseasiassa teen siitä parhaillaan myös kolumnia ja sen ympärillä voisin täälläkin aiheeseen palata. Haaste on iso ja Kööpenhamista ei voida tulla ulos vain raamipäätöksillä vaan sieltä tarvitaan oikea konkreettinen päätös miten maailma tästä selviää. Mutta palataan siihen. Sivistysvaliokuntaa ei tänään ollutkaan ja sain päivällä mukavan tauon kirjoitustöille. Yksi kirjoitus tänään jo eteenpäin ja lapsiin ja nuoriin ja heidän oikeuksiin liittyvä kirjoitus ns. puolivälin krouviin. Olen tänä syksynä lupautunut muutamaan valtakunnalliseen mediaan kolumnistiksi ja ne työllistävät aina sellaisella tasaisella tahdilla. Mutta erittäin antoisaa työtä ja tärkeä osa tätä työtä. Keskustelun herättelyä.

Kotikunnankin asiat tänäänkin työllistivät tunnin ja toistakin. Sellaista se joskus on, mutta toisaalta päivään mahtui sitten mukana hetki ystävän kanssa päiväkahvillakin. Mukavat tuliaiset Turkista. Niistä kiitokset. Ja herkkuja oli tarjolla myös ryhmäkokouksessa kun kollegani Sirpa Asko-Seljavaara tarjosi syntymäpäiviensä kunniaksi terveelliset syntymäpäiväherkut. Pääaiheena ryhmässä aivan käsittämättömäksi menevä vaaliraha- ja puoluerahoituslain uudistaminen. Esityksestä on tulossa farssi, jos ei nyt järki lopulta voita. Valitettavasti.

Mutta nyt siis kello jo taas paljon. Huomenna uusi työpäivä ja sitten illalla Hartwall Areenalle Helsinki International HorseShowhun. Upea viikonloppu tulossa.

Kommentit