Perjantai, 16.10.2009

Blogi, perjantaina 16.10.2009

Eilen maamme hallitus julkaisi tulevaisuusselontekonsa ymäristökysymysten osalta ja erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus onkin. Hallitus tavoittelee päästötöntä energiantuotantoa ja jopa myös tieliikennettä ja päästöleikkaustavoitteeksikin asetetaan vähintään 80 prosentin vähennys vuoden 1990 tasoon verrattuna vuoteen 2050 mennessä. Puhutaan ”hyvinvoivasta ja vähäpäästöisestä yhteiskunnasta” ja sitä mittamaan ollaan kehittämässä myös BKT:tä ”pehmeämpiä” mittareita. Tavoite on erittäin kunnianhimoinen, mutta täydellisen oikea. Meidän tulee Eurooppana olla näyttämässä suuntaa ja seistä ilmastonmuutostaistelun eturintamassa. Maailmaa tulee johtaa edestä. Mutta tämä ei saa tarkoittaa kuitenkaan sitä, että teemme tiukat muutokset riippumatta muista. Eli talkoisiin pitää saada mukaan nyt koko maailma vastuullisella ja oikeudenmukaisella tavalla ja tästä juuri Kööpenhaminan joulukuun kokouksessakin on minusta hyvin pitkälle kyse. Meidän tulee saavuttaa siellä vahva yhteinen sitova päätös siitä, että maailman päästöt saadaan vähenemään ja jopa puolittumaan vuoteen 2050 mennessä.

Meidän selonteko on erittäin mielenkiintoinen asiakirja. Se on konkreettinen ja nostaa esille toimia mitä tulemme Suomessa toteuttamaan, mutta se myös maalaa tulevaisuutta neljällä erilaisella skenaariolla, jotka voivat olla esimerkkiteitä vähäpäästöiseen tulevaisuuteen. Niissä esille nostetaan mm. energiatehokkuuden parantaminen, vähäpäästöiseen teknologiaan panostaminen sekä uusiutuvan enerhian käytön lisääminen. Mutta vahvasti esillä on myös hiilen talteenteotto ja varastointi sekä luonnollisesti tässä työssä äärimmäisen tärkeä ja kannatettava ydinvoimaan panostaminen.

Mutta tässä siis hieman esimakua ensi keskiviikon eduskunnan isoon ympäristökeskusteluun. Palataan silloin aiheeseen laajemmin.

Maamme ns. pitkän aikavälin taloudenpito saa myös erittäin vahvaa tukea Euroopan komissiolta. Itseasiassa ehkä hieman yllättäenkin maamme on noussut Euroopan maiden kärkikaartiin ns. pitkän aikavälin taloudenpidossa. Tämä siis siitäkin huolimatta, että maamme väestön ikärakenteen muutos, ikääntyminen, on omaa luokkaansa. Euroopan komission raportin mukaan olemme EU:n viiden kärjessä julkisen talouden kestokyvyssä ja pahimmista uhkakuvista huolimatta tämä ennuste kertoisi sitä, että voisimme pärjätä tulevaisuudessa suhteellisen hyvinkin muihin maihin verrattuna. Meidän vahvuudeksi mainitaan tuossa tuoreessa raportissa erityisesti vahva työeläkejärjestelmämme. Olemmehan siihen rahastoineet pitkään ja se helpottaa tällaisia kriisitilanteita ja niistä selviämistä. Komissio muuten myös kiitteli maamme eläkeuudistusta tämän haasteen näkökulmasta. Meidän rinnalla kärkijoukossa ovat Ruotsi, Tanska, Viro ja Bulgaria, kun taas riskialttiimmat maat ovat Britannia, Espanja, Irlanti ja Latvia. Hyvä, että välillä näinkin.

Nyt kello jo kohta kahdeksan ja eduskunnassa ja töiden parissa. Puolikympiltä alkaa ympäristövaliokunta ja sitten sivistysvaliokunta eli sivi ja sen perään perjantain lyhyt istunto. Illalla tänään Hartwall Areenalle Helsinki International HorseShowhun. Upea 25-vuotisjuhlashow nyt siis luvassa.

….

Kello 13.48 ja juuri istunnosta hyttiin. Koko istunto meni ammattistartti-kokeilun vakinaistamiskeskustelun parissa. Itse nostin esille keskustelussa muutamia aiheeseen liittyviä haasteita mm. kohtaanto-ongelman, opinto-ohjauksen sekä nivelvaiheiden joustot. Mutta tuo puhe siis kokonaisuudessaan Eduskuntatyö-sivun alla ja siellä myös eiliset Yle keskustelun puheenvuoroni.

Nyt Areenaa kohden. Siellä tarkoitus tavata hieman hevosalan eri toimijoita ja myös nauttia Ratsastuskoulumme kavereiden kanssa upeasta avajaisillasta. Mutta nyt jo mentävä.

Kommentit