Torstai, 15.05.2008

Blogi, torstaina 15.05.2008

Suomen kultajahti Kanadassa jatkuu. Viime yönä makea trilleri päättyi jatkoaikavoittoon USA:sta ja nyt sitten edetään jo välieriin ja sieltä toivottavasti MM-finaaliin. Olisi taas hieno aika antaa kiekon lipua maaliin.

Tänään mielenkiintoinen päivä eduskunnassa. Eilen keskustan ryhmäpuheenjohtaja Timo Kalli ja ministeri Paula Lehtomäki kertoivat julkisuuteen suurimmat tukijansa. Saa nähdä kelpaako tämä omalle ryhmälle tai saatikka perussuomalaisille jotka jo tänään aamulla MTV3:lla ilakoi aiheella. Varmaankin ykkösaihe myös kyselytunnilla. Katsotaan.

Nyt kuitenkin kohti Helsinkiä ja päivän töihin.

….

Päivä nyt takana. Juuri kotiin kyselytunnin jälkeen. Kyselytunnilla luonnollisesti esille nousi Nato puolustusministeri Jyri Häkämiehen puheenvuoron jälkeen. On erikoista, että edelleen eduskunnassakin on väkeä joka on sitä mieltä että Natosta ei saa keskustella ja että kaikkien puheiden takana on pelottelu Venäjällä ja lääkkeenä siihen Nato. Varsin kummallista vastakkain asettelua 2000-luvun Suomessa. On varmasti eittämättä totta, että Venäjä on maallemme haaste. Uhkaksi en sitä tällä hetkellä näe. Haaste se on ennen muuta suurimpana naapurinamme ja sen kautta mm. puutullien kautta. Haaste on myös ympäristökysymyksissä ajatellen koko Itämerta. Ja haaste on myös energian suhteen. Tuosta jo löytyy ne kolme Venäjä-haastetta.

Itse pidin Häkämiehen Nato puheenvuoroa juuri sellaisena avauksena ja pohdintana mitä nyt pitää käydä. Olemme kirjanneet hallitusohjelmaan, että tällä vaalikaudella emme Natoon liity, mutta olemme kirjanneet myös Nato-option ja lupauksen siitä, että liittoutumattomuuden ja liittoutumisen tuomat plussat ja miinukset selvitetään ja kirjataan nyt huolella. Se vaatii selvitystyötä, mutta myös avointa keskustelua. Tarvitsemme tietoa ja sen pohjalta keskustelua erilaisista mahdollisuuksista ja niiden vaikutuksista ja kustannuksista. Nyt on oikea aika keskustella ja hyvä, että Häkämies tässäkin keskustelun herättäjänä aktiivinen. Sääli se, että kaikilla ei ole halua tai kykyä rehelliseen keskusteluun.

Toinen kuuma aihe on tänään ollut Timo Kallin vaalirahoituksesta noussut kohu. Tänään mediat ovat olleet aktiivisia ja selvittäneet mm. sitä onko meistä jollakulla muulla ilmoittamattomia yli 1700 euron tukijoita ja onko nyt esille noussut Kehittyvien Maakuntien Suomi ry tukenut meitä. Itse vastasin kumpaankin kysymykseen, että ei ole. Eilen tänne blogiin kopioin viime vuoden toukokuun blogista tuon oman vaalirahoitukseni ja myös menopuolen. Se kestää minusta lain tulkinnan kriittiselläkin silmällä.

Itse uskon, että näitä ”piilotettuja” yli 1700 euron tukia löytyy vielä Kallin ja Lehtomäen ja nyt jo esille tulleiden tukien lisäksi muitakin. Olen siitä tyytyväinen, että meidän puheenjohtaja Jyrki Katainen otti tässäkin asiassa tiukan linjan ja tänään sovimme eduskuntaryhmässä, että he joilla on syytä tarkistaa tai täydentää vaalirahoitusilmoitustaan niin se tehdään huomenna kello 12 mennessä. Näin tärkeää ja syytä varmasti selvittää avoimesti mistä suuret tukiyhdistysrahat ovat peräisin. Sen vaatii jo lakikin. Itse sen jo viime keväänä selvitin ja myös erilaiset tulkinnat ja siksi nytkin on helppo olla. Itse nyt todella toivon, että avoimuus ja rehellisyys voittaisi ja kaikki kansanedustajat ja myös muut puolueet ottaisivat mallia Kataisen linjasta. Ei tässä nyt minusta venkoilemalla mitään kukaan voita. Niinistö toteamus tapaus Kallista on paljon puhuva: Rehtiä vilppiä ei ole olemassa.

Mutta näin tämäkin päivä päätökseen. Huomenna aamusta Eduskuntaan ja tiukka sivistysvaliokunta ja sen perään perjantaina tapaan tiivis täysistunto.

Kommentit