Keskiviikko, 14.05.2008

Blogi, keskiviikkona 14.05.2008

Eilen illalla siis piipahdin työpäivän jälkeen Jyväskylässä. Aikalailla erilainen oli sää Keski-Suomessa, kun lentokoneen laskeutuessa kenttää piiskasi kova tuuli ja räntäsade. Illan aikana hetken aikaa taivaalta tuli jo melkein luntakin, mutta paluun aikaan jo taivas oli hieman seljennyt ja ”takatalvi” oli mennyttä. Mutta ei lämmintä kuitenkaan. Juuri ja juuri plussalla oltiin eikä täällä Helsingissäkään illalla missään lämpöaallossa oltu.

Nyt kuitenkin aurinkopaistaa ja ainakin aamusta hieman tuntui lämpimämmältä. Tänään hieman rauhallisempi päivä. Nyt aamusta työhuoneessa aikaa hieman tehdä loppuviikon töitä ja valmistella muutamaa sivistysvaliokunnan isompaa kohta eteen tulevaa työtä ja päivällä jälleen yksi koululuokkakin taloon. Olen pyrkinyt järjestämään niin, että näiden kevään luokkaretkiryhmien kanssa ehtisin kiireisenäkin päivänä viettämään vähintäänkin vartin ja näyttää se tänään topenolaistenkin kanssa onnistuvan. Sivistysvaliokunta sitten kahdeltatoista ja iltapäivän täysistunnossa sitten äärimmäisen mielenkiintoinen ajankohtaiskeskustelu Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkistamisesta. Esille noussee varmasti Vihdin Ideapark-hanke ja myös monet muut maakuntien hankkeet. Toivottavasti myös matkakeskukset ja niiden merkitys maamme elävänä pitämisessä.

Kello 13.47 ja tässä kahvitaukoa pidän. Siis taukoa joka menee sähköpostin parissa. Aikamoinen kohu on noussut tuosta A-Studiosta jossa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli kertoi avoimesti saaneensa eduskuntavaaleihin yli 1700 euron tukisummia, mutta samalla kieltäytyi kertomasta tukijoita lain hengen mukaan vedoten siihen, että kun kertomattajättämisestä ei ole mitään sanktiota tai rangaistusta. Minusta tuo perustelu oli vähintäänkin kummallinen ja erikoinen itse keskeiseltä lainsäätäjältä. Meillä on lukuisia lakeja joiden noudattamatta jättämisestä ei tule rangaistusta, mutta ainakin minä olen ymmärtänyt niin, että ne on tehty noudatettaviksi ja kuuliainen suomalainen niitä noudattaa. Kun asiasta nousi kohu niin Kalli totesi Helsingin Sanomissa, että ”Rikon lakia. Mutta totta kai minä selvitin jo siinä vaiheessa, kun rahaa kerättiin, että tuleeko rangaistuksia, jos toimii tällä tavalla.” Minusta aikalailla harkitsematonta toimintaa.

No nyt soppa on kiehunut jo muutaman päivän ja mm. kansanedustaja Jyrki Kasvi on puuttunut aiheeseen aktiivisesti. Kasvi mm. totesi, että ”Sellaisia lakeja ei tarvitse siis noudattaa, joista ei ole säädetty rangaistusta. Esimerkiksi alle 15-vuotiaat voivat siis Kallin mielestä vapaasti rikkoa lakeja, koska heitä ei rangaista.” Niin ehkä näinkin voisi tämän myötä päätellä. Hieman karrikoiden – vain lievästi. Mediassa asia nyt velloo ja lausunnot ovat hieman erikoisia jopa pääministerin tämän aamuisia kommentteja myöten. No hetki sitten saimme tiedon, että Kalli aikoo paljastaa yritykset, jotka tukivat hänen vaalirahoitustaan ja myös palauttaa tuet takaisin yrityksille. A-Studiossa puhuttiin todella suurista summista eli palautus ei aivan merkityksetön juttu. Mielenkiintoista seurata miten asiassa lopulta käy ja tekeekö palautus sitten tuon rikkeen mitättömäksi.

Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että lakia tulee korjata ja tehdä tästä sitten Lex Kalli ja laitetaan asia kuntoon. Oma vaalirahoitusilmoitukseni löytyy täältäkin ja lisäksi julkistin myös menopuolen. Mikä olisi varsin perusteltua rahoituksen läpinäkyvyyden lisäämiseksi yleisestikin.

Tässä kopio päivän 29.5.2007 blogitekstistäni:

TULOT:
Vaalikampanjan kokonaiskulut 57 135,21

Omat varat 3666,26
Ulkopuolinen tuki:
Tuki yksityishenkilöiltä 2247,00
Tuki yrityksiltä 1750e
Tuki puoluejärjestöiltä 6435,95, josta yli 1700 euron lahjoitus Lopen
kokoomus 4935,95e
Tuki säätiöiltä 1078,00e
Vaalilehden mainosmyynti 7080e (kaikki alle 1700e)
Oikea suunta -seminaari yhteensä 6610,00, josta yrityksiltä 6150e (kaikki alle 1700e) ja yksityisiltä 460e
Kampanjan tuotemyynti 3285e, josta yrityksiltä 1730e ja yksityisiltä 1555e (kaikki alle 1700 euroa)
Taidegrafiikan myynti yhteensä 24983,00, josta yksityisiltä 2000e,
yrityksiltä 22983,00, josta yli 1700 euron tukia Kumera 2000e, Orpe Kuljetus 2000e, Marecap Trans Oy 2000e ja H.G. Paloheimo 2000e.

Vaalikampanjan kokonaistulot 57135,21.

MENOT:

TV-mainonta 13 988e
Lehtimainonta 14 064e
Vaalilehti, teko & jakelukustannukset 6465e
Muut materiaalit 5219e (pitää sisällään mm. tienvarsitaulut, kehystykset, banderollit, rollupit, kortit, ilmapallot yms.)
Kampanjatuotteet ja muut kulut 11 551e (mm. kynät, kupit, paidat, grafiikan lehdet, ehdokasmaksu l. osuus yhteismainonnasta, vaalitoimiston vuokra yms. kulut, vaalikiertuekulut, mainostrafiikki)
Vaalitilaisuudet 5770e (mm. ohjelmat, tilat, tarjoilut yms.)
Pankkikulut 78e

yhteensä 57135

….

Ehkä tämä nyt avaisi aikalailla reilusti tuon mistä ja millaisia summia rahaa tulee ja menopuoli kertoo sen voiko kampanja mm. sen näkyvyys ja laajuus ja sen talous olla aitoja.

….

Kello 21.40 ja tässä touhuttu kotona jo jonkin aikaa. Täysistunnossa tänään äärimmäisen mielenkiintoinen ajankohtaiskeskustelu alueiden käytöstä ja kaavoituksesta. Itse en puheenvuoroa tänään kaksituntisessa saanut, mutta viestini olisi ollut selvä: Nyt olisi tärkeää saada aikaan järkevää yhtenäistä kaavoitussuunnittelua ja myös kaavoitusta pääkaupungin ja pääkaupunkiseudun kehyskuntiin. Nyt olisi vielä hyvät mahdollisuudet vaikuttaa siihen, että näillä vahvoilla kasvualueilla syntyisi eheää ja mietittyä rakentamista. Samalla olisi tärkeää tehdä myös keskeiset aluevaraukset tulevaisuuteen mm. raideliikenteen ja sisääntulo yms. teiden osalta ja myös pohtia sitä miten julkinenliikenne voisi paremmin palvella näitä alueita. Tällä hetkellä nimittäin bussivuorot esimerkiksi harvenee koko ajan ja se pakottaa entistä useamman meistä käyttämään omaa autoaan. Siksi pidänkin enemmän kuin hienona Riihimäen Matkakeskus ja asemanseutuhanketta ja tämän takia kutsuimmekin ensi maanantaina asuntoministeri Jan Vapaavuoren tutustumaan hankkeeseen. Itse nimittäin olen vakuuttunut, että vaikka mitä tehtäisiin Helsingissä ja Vantaa ja Espoossakin niin metropolialueemme tarvitsee kehyskuntia aina jopa reilun 100 kilometrinkin säteellä. Puhumattakaan 40-50 kilometrin vyöhykkeestä. Uskon myös, että jos nyt yhdessä tätä suunnitelmallisuutta maapolitiikkaan saadaan niin on myös mahdollista tehdä tämä kaikki myös ilmastonmuutos huomioon ottaen.

Tänään eduskunnasa sain myös muutaman erittäin mielenkiintoisen ja positiivisen viestin liittyen varapuheenjohtajakampanjaamme. Katsotaan miten tässä onnistumme. Nuo ainakin loivat aikalailla vahvaa intoa ja uskoakin. Myös eilisestä Jyväskylän vierailusta tuli hyvää palautetta. Ja tänään saimme myös kampanjamme t-paidat painosta ja esitteet ja muu materiaali valmistuu tässä pikku hiljaa kiihtyen kohti puoluekokousta.

Nyt kuitenkin siivouspuuhiin ja huomenna takaisin työntouhuun.

Kommentit