Torstai, 14.12.2006

Blogi, torstaina 14.12.2006

Tuntuu uskomattomalta, että ainoastaan kuuden kunnan eli Keravan, Luumäen, Oulun, Punkalaitumen, Rauman ja Vampulan talous on ollut täysin terveellä pohjalla koko 2000-luvun. Vain näissä kunnissa on siis pystytty joka vuosi kattamaan kunnan tekemät poistot tulorahoituksella. Kuntalehti veti nyt yhteen sitä minkä me siis hyvin tiedämme. Kuntien talous on nimittäin heikentynyt viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana ja kuntien väliset erot ovat vain kärjistyneet, mutta maamme hallitus ei asialle tee mitään???

Tilanne siis kuntakentällä on tukala eikä kunnat asiaa pysty itse korjaamaan. Esimerkiksi vuonna 2005 kolmella kunnalla neljästä ei vuosikate riittänyt poistoihin ja negatiivisen vuosikatteen määrä on lähes kaksinkertaistunut vuoden 1997 yhteensä 72:sta vuoden 2005 kaikkiaan 134 kuntaan. Nämä kunnat joutuvat rahoittamaan toimintansa ja palvelunsa osittain velaksi ja käyttöomaisuuden realisoinnilla.

Vuodesta 2000 vuoteen 2005 kuntien velkakanta onkin kaksinkertaistunut 7,1 miljardiin euroon. Vuosituhannen vaihteessa vain kymmenellä kunnalla oli velkaa enemmän kuin 2 000 euroa asukasta kohden. Viime vuoden lopussa näitä kuntia oli 87. Velanoton lisäksi kuntien toimintaa joudutaan rahoittamaan valtion myöntämillä harkinnanvaraisilla avustuksilla. Kymmenen kuntaa on saanut vuosina 2000-2005 tilapäiseen talouden paikkaamiseen tarkoitettua avustusta joka vuosi.

Tämän kaiken jälkeen voi hyvin kysyä jälleen kerran onko mamme hallitus onnistunut tehtävässään ja tehnyt sen mitä sille kuuluu? Minusta vastausta ei ole kovinkaan vaikea löytää. Yhtenä esimerkkinä voisi todeta sen, että kunnilta jää samatta yli 600 miljoonaa euroa kun valtio lykkäsi valtionosuusrästiensä maksua kunnille.

Eilen Eduskunnassa vasemmistoliitto totesikin, että suurimpien hallituspuolueiden eli SDP:n ja keskustan tietämättömyys kuntatalouden todellisuudesta herättää syvää huolta. Ja siihen on helppo yhtyä. Maamme hallitus nimittäin hukkasi historiallisen mahdollisuutensa tehdä rohkeita uudistuksia taloudellisen suhdanteen huipulla.

Olisi erittäinkin mielenkiintoista kuulla esimerkiksi pääministeri Vanhaselta tai valtiovarainministeri Heinäluomalta se miksi näin on päässyt käymään? Tällaisella tahdilla kunnat ja kuntatalous ajautuu yhä syvempään kriisiin ja seuraukset voivat ja ovat kohtalokkaita. Sellaiseen ei maallamme tässä muuttuvassa tilanteessa kylläkään ole varaa.

Mielenkiintoista oli eilen flunssan kourissa YLE24:lta kuunnella Eduskunnan keskustelua asiasta ja keskustelu varmasti jatkuu syystäkin ja tarpeeseen.

….

Flunssa vielä kiusaa, mutta alkaa pikku hiljaa rohdotkin purra. Tämä päivä vielä menee sisällä ja illalla sitten Hausjärven Vaalistarttiin. Luvassa mukava ilta. Tilaisuus järjestetään siis Hausjärven kunnantalolla Oitissa ja ohjelmassa musiikkia, jouluglögiä, pikkuherkkuja ja vain sopivasti politiikkaa. Tilaisuus on kaikille avoin yli puoluerajojen eli tervetuloa tänään klo 19.00 rohkeasti mukaan. Tilaisuudet ovat saaneet Riihimäellä ja Lopella hienon vastaanoton ja uskon ja toivon, että sama tahti jatkuu nyt Hausjärven Kokoomuksen tilaisuudessa.

Nyt päivän lehtiä peiton alla…

….

Sisätiloissa päivä kuluu ja mukavasti pakottaa tai antaa mahdollisuuden paperitöidenkin tekemiseen. Viimeisiä laskua firman osalta eteenpäin ja toisin päin taas maksuun ja kohta yksi tilivuosi jälleen yrittäjänä takana.

Illan Hausjärven tilaisuus on keräämässä mukavasti huomiota ja muutenkin Hausjärvellä näyttää olevan hyvä henki päällä. Eilen tilattiin yli 30 autotarraa valmiille mainospaikoille 3 kuukaudeksi Hausjärven alueelle ja muutenkin tukea ja tukiryhmäläisiä tulee Hausjärveltä koko ajan lisää. Tärkeä juttu. Koko seutukunnan vahva mukaansaaminen on avain juttu vaikka ääniä tarvitsemme myös muualta unohtamatta Forssaa, Hämeenlinnaa ja Lahteakaan.

Uskon, että opiskelija- ja nuorisokampanjamme tulee myös saamaan hyvää huomiota. Kampanjalla hyvät ja osaavat vetäjät ja näkyvyyttä ja kiertuetta on luvassa. Tämä kampanjamme osuus käynnistyy varsinaisesti vasta ensi vuoden puolella. Vaikka taustatyö jo käykin täysillä.

Nyt pakko haukata jotain suolaista ja hieman rohtoa lisää. Illaksi kuntoon.

….

Kello 15.30 ja lehdet sitten luettu kohtuullisen tarkkaan. Ei sovi minulle tämä neljän seinän sisällä oleminen. Hämeen Sanomista silmiin osui erityisesti Anu Kankaansydän-Lahtisen tekemä uutinen koskien Hausjärven vahvaa kasvua. Hämeen Sanomien tämän päivän (14.12.2007) numeron mukaan vuonna 2007 Hausjärvi jo joutuu jarruttelemaan lähes kahteen prosenttiin kiivennyttä väkiluvun kasvutahtia. Uusien asuinalueiden kaavoitusta hidastetaan ja esimerkiksi Monnin ja Ryttylän uusien alueiden kaavoituksia on kunnanjohtajan mukaan siirretty vuodella eteenpäin.

Hämeen Sanomien mukaan erityisesti Monnin vetovoima ja vauhdikas kasvu on näkynyt lapsien määrässä, päivähoitopaikkojen puutteena ja koulun ahtaiksi käyvinä seininä. Monniin ollaankin nyt rakentamassa uutta päiväkotia kiireellisellä aikataululla jo ensi syksyksi. Ja sen me kaikki tiedämme mitä kiireellä rakentaminen maksaa.

Tulevaisuus Hausjärvellä on hyvin samanlainen kuin meillä Lopellakin. Investointitarpeita on ja vetovoimaa riittää ja uskon, että kysyntä tulee vain kasvamaan. Siksi tässä kunta- ja palvelurakenneuudistushankkeessa meidän kannattaakin pitää erityisesti tiiviisti yhtä. Intressimme on – voisin sanoa yks-yhteen. Maaseutumaiset asuinalueet ja mukavan kokoiset koulut ovat tekijöitä mitä ihmiset hakevat ja niitä meillä on enemmän kuin muilla.

….

Nyt lisää rohtoa ja sitten Hämeenlinnaan piirihallitukseen ja sieltä Hausjärvelle illan Vaalistarttiin. Tulethan sinäkin?

….

Kello 21.43 ja juuri kotiin Hausjärveltä. Ja iloksi sain todeta, että moni otti kutsun vastaan. Hausjärven valtuustosalissa oli väkeä paljon ja tunnelma oli hyvä. Ennen kampanjamme kolmen startin päätöstä kävin nopeasti Hämeenlinnassa piirihallituksen päätöskokouksessa. Tawastia Bankilla nopeasti asioita läpi ja illallinen ja sieltä sitten Hausjärvelle. Oli mukava tulla paikalle kun kaikki oli valmista. Eeva ja Veikko Heinonen ja Risto Arovuori isännöivät ja emännöivät iltaa ja toiveeni mukaan mukana oli myös paikallistakin ohjelmaa.

Hausjärveltä liittyi illan aikana tukiryhmään jälleen uusia tukijoita ja ilmassa olisi minusta hyvää henkeä ja mitä siinä ihmisten kanssa jutustelin niin tahtoa ja intoa näyttää löytyvän. Autotarrat tekivät kauppansa ja jatkoakin Hausjärven kampanjalle jo suunnittelimme. Mielyttävä kunta tulla. Lämmin vastaanotto, puheliaita ihmisiä ja halua osallistua ja auttaa. Tuli hyvä mieli flunssaisellekin.

Nyt siis jälleen kotona. Yhtä tilaisuutta ja vinkkejä rikkaampana. Pakko vielä hieman lepuuttaa miestä. Otetaan siis iisisti.

….

Pakko vielä hieman nostaa esille tuota ajatusta kansalaistaidon palauttamisesta oppiaineeksi. Siinä ehkä olisi paljonkin hyvää. Toisaalta eihän oppiaineen nimi mitään ratkaise vaan sisällöt mitä halutaan painottaa ja opettaa. Tärkeitä aiheita olisi myös yrittäjyyskasvatus ja paikallis- ja oman suvun historia. Sellaisille juurillekin voisi varata hieman aikaa. Tuo historian oppimäärä kun tänä päivänä on kohtuuton sille annettuun tuntimäärään verrattuna jo muutenkin.

Mutta tosiasia on, että kansalaistaidon asioita, terveystiedon asioita ja perheasioita saisi olla enemmän jo alakoulusta lähtien. Tärkeää kasvatusta. Ja kun tänään tuossa lehtiä lueskelin sänkypotilaana niin silmät osui juttuun, missä todettiin, että nuorten pahoinvointi kasaantuu selvästi enemmän pojille kuin tytöille ja samaista Nuorten elinolot -vuosikirjaa lainannut uutinen kertoi, että pojilla myös ilmaantuu terveysongelmia usein jo varhaislapsuudessa ja esimerkiksi elämänhallinta ja elintavat ovat pojilla voittopuolisesti tyttöjä heikommat.

Jotain siis meidän täytyy tehdä. Täytyy saada kenttä toimimaan ja tänäänkin Hausjärvellä painotin tuota perusongelmaa – ylisuuria opetusryhmiä. Siitä kaikki lähtee. Sitten tukipalvelut jne. Tilanteeseen on puututtava.

Samassa uutisessa kerrottii, että poikien elämään liittyy tyttöjä useammin myös aikaisia lastensuojelukokemuksia, huonoa kouluviihtyvyyttä, koulutuksen keskeyttämistä sekä nuorisotyöttömyyttä. Elämänhallinta ja elintavat ovat pojilla voittopuolisesti tyttöjä heikommat, mikä osaltaan voi selittää väkivalta- ja tapaturmakuolleisuuden kasautumista pojille.
Tytöt ja pojat ovat eri viivalla myös arvioidessaan suhdettaan kehoonsa. Vaikka pojilla on enemmän ylipainoa kuin tytöillä, tytöissä on selvästi enemmän niitä, jotka pitävät itseään ylipainoisina. Niinpä tytöt pyrkivät pudottamaan painoaan, mutta pojat tarttuvat pikemminkin painoihin ihannevartaloa tavoitellessaan.

Huolestuttavaa luettavaa. Kasvatuskenttämme vaatii siis selkeää kokonaisremonttia ja otetta. Niukan talouden tilanteessa niukat varat ohjataan erityistä tukea tarvitseville. Varmasti oikein niin, mutta emme saa missään tapauksessa unohtaa myöskään lahjakkaita ja alisuoriutujia, pojista puhumattakaan. Miettikääpä ite.

Kommentit