Tiistai, 12.12.2006

Blogi, keskiviikkona 13.12.2006

Edelleen tuo flunssa kiusaa. Kroppaa kolottaa ja varmasti pientä lämpöäkin. Yöllä C-vitamiiniä ja muitakin rohtoja, mutta ainakaan vielä ei periksi ole antanut. Ollaan siis tämä päivä sisällä ja koitetaan illalla selvitä kunnatalolle haastatteluun ja neuvotteluun. Ratsastus taitaa nyt jäädä.

No levätään päivä ja katsotaan.

…..

Liikenne- ja viestintäministeriö teki nyt päätöksen, että se antaa kolme vuotta lisäaikaa potilastilojen digitalisoimiselle,. Sairaaloiden yleisiin tiloihin on kuitenkin hankittava digivastaanottimet normaalissa aikataulussa. Itse otin asian esille marraskuun alkupuolella yleisönosastokirjoituksessani ja kirjoitus sai runsaasti hyvää palautetta ja näkyvyyttäkin valtakunnallisesti.

Nyt tehdyn päätöksen mukaan mukaan sairaaloiden potilastiloissa voidaan käyttää vuoteen 2010 asti nykyisiä vastaanottimia ja muuntaa digitaalinen lähetys keskitetysti analogiseksi. Tämä erityismenettely koskee nyt kuitenkin vain sairaaloita ja sairaaloihin verrattavia vuodeosastoja sekä ympärivuorokautista hoivaa tarjoavia laitospaikkoja. Itse olen tyytyväinen järkipäätöksene missä säästetään tärkeitä euroja oikeaan hoivatyöhön, mutta olisin ollut valmis samaan ratkaisuun myös oppilaistosten kohdalla. Ehkä koulumaailman olisi pitänyt pitää asiasta kovempaa ääntä sairaaloiden tapaan vai onko se vieläkään myöhäistä?

Nythän Yleisradio on arvioinut, että signaalin muuntaminen ei ole ristiriidassa julkisen palvelun velvoitteen täyttämisen kanssa, mikä tarkoittaa, sitä, että YLE:llä on velvollisuus tuottaa kaikille suomalaisille yleisradio-ohjelmisto yhtäläisin ehdoin. Ongelmaksi oli muodostumassa nimittäin se, että kun digitaalinen signaali muunnetaan analogiseksi, jotkin lisäpalvelut kuten näkövammaisten äänitekstitys, voivat jäädä pois.

Itse olisin siis valmis vielä valtakunnalliseen keskusteluun järkiratkaisun löytämiseksi myös oppilaitoksiin ja kouluihin? Eikö olisi yhtä perusteltua kuin sairaaloissa?

Samaan aikaan valtiontilintarkastajat arvostelevat poikkeuksellisen suorasukaisesti maamme vanhustenhuollon tilaa. Kritiikkiä tältä vuodelta saa mm. henkilöstön riittämättömyys, vanhusten avopalvelujen tarjonnan romahtaminen ja omaishoidon tukea koskevan lain soveltaminen. Ongelmaksi on siis nousemassa vanhusten asuinpaikka. Senioriväestö on hyvin eriarvoisessa asemassa asuinpaikan mukaan mm. palvelujen saatavuuden ja laadun sunteen. Maamme hallitus ei siis ole onnistunut hoitamaan tätäkään asiaa kuntoon.

Mielenkiintoista on erityisesti tuon uudistuneen omaishoidon tuen lainsäädäntö ja sen tulkinnat. Meillä Lopellakin asia on aiheuttanut hampaakiristystä, kun aivan muuhun tähdänneen lain myötä omaishoitajien korvauksia on osittain jopa laskettu. Meidän valtuustoryhmämme teki asiasta jo valtuustoaloitteen ja toivomme asian pikaista korjaamista ja uskoisin, että asia noussee esille myös ensi maanantain kunnanvaltuuston budjettikokouksessa.

Valtiontilintarkastajat kiinnittävät samoihin asioihin huomiota maanlaajuisestikin. Omaishoidon tukea koskevan lain soveltamisessa on kertomuksen mukaan paljon puutteita. Ja uuden tämän vuoden alusta voimaan tulleen lain mukaan osa kunnista on jopa laskenut omaishoidon tuen määrärahoja ja tuen ehtoja kiristetty ja aiemmin tukea saaneita omaishoitajia on jätetty ulkopuolelle. Hoidettavia ei ole aina kuultu päätöksiä tehtäessä, eivätkä hoitajat ole aina voineet pitää lainmukaisia vapaapäiviään.

Valtiontilintarkastajat esittävät eriarvoisuuden poistamiseksi omaishoidon tuen maksun siirtämistä kunnilta Kelalle, joka jakaisi ne valtion varoista. Se johtaisi myös valtion ja kuntien välisen rahoitusvastuun uuteen arviointiin. Toisaalta tässä voisi olla yksi mahdollisuus antaa kunnille henkireikää eli poistaa velvote, mutta ei koskea rahoituspohjaan. Sitä kuntatalous mitä kipeimmin tarvitsisi.

Arviointikertomuksessa kannetaan huolta myös mm. vanhuksille palveluja tuottavan henkilöstön määrän riittämättömyydestä, mikä varmasti vain pahenee henkilöstön siirtyessä lähivuosina joukolla eläkkeelle. Lisäksi palvelujen laatu ja saatavuus kärsivät nykyisestä tilanteesta, jossa henkilöstö joutuu työskentelemään jatkuvan kiireen ja stressin alaisena. Lisäksi alimitoitus ja heikko palkkaus vaikeuttavat uuden väen saamista alalle. Tarkastajat vaativat kunnilta ja laitoksilta nyt määrätietoisia toimia tilanteen parantamiseksi, vaikka minusta tilanteen korjaamiseksi vaaditaan ennen muuta toimia maamme hallitukselta. Kunnilla ei vain yksinkertaisesti rahat riitä vaikka hyvää tahtoa ja halua olisikin. Tilanne minun mielestäni siis vaatii vahvaa pohdintaa ja tiukkoja toimia mitä pikimmin, kuitenkin viimeistään seuraavassa hallitusohjelmassa ensi keväänä. Toisaalta voi kysyä mitä maamme hallitus on tämän asian eteen tehnyt?

….

Humapin haastattelussa käsittelimme Hyvinkään ja Riihimäen talousalueen elinkeinoelämää koskettavien toimijoiden nykytilannetta ja mahdollisia uudelleen järjestelyitä. Toin aika vahvastikin omat ajatukseni esille miten minusta aluetta pitäisi kehittää tällä saralla ja myös sen miksi asiat eivät aina etene jne. Mielenkiintoista nähdä mitä haastattelut tuovat tulleessaan.

Haastattelusta nopeasti flunssalääkkeen kautta maaneuvotteluun. Tästä en tässä vaiheessa voi enempää kertoa, mutta asiat etenevät useammalla saralla ja kerrottavaakin varmasti vielä lähiaikoina – toivottavasti jopa tämän vuoden puolella on.

Sitten lopuksi myönnän. Olin hieman tyhmä. Pakko oli käydä nopeasti rataharjoituksissa ratsastustallilla. Ei hikeä pintaan vaan ainoastaan rata nopeasti läpi, jos flunssa sitten helpottaisi lauantaille ja pääsisin mukaan Christmas Tree Challengeen. Viimeistely meni hyvin. Toivotaan.

Nyt jälleen kotona. Huomenna pakko vielä ottaa rauhallisesti päivä. Kotona sisätiloissa ja lämmintä juotavaa. Kiitos muuten useille neuvojen antajille 🙂 Illalla sitten Hausjärven Vaalistartti kello 19.00 Hausjärven Kokoomuksen järjestämänä valtuustosalissa Oitissa. Tervetuloa. Nyt lämpimiin vällyihin

Kommentit