Torstai, 14.10.2010

Blogi, torstaina 14.10.2010

Torstai ja uusi aamu. Talvi näyttää ensimmäisiä merkkejä jo ympäri Suomen ja täytyy varautua jo aamun liukkaisiin keleihinkin. Mustajää voi jälleen yllättää. Ja ensimmäinen lumisadehan meidä tavanomaisesti aina yllättää. Ei anneta tällä kertaa. Eihän?

Eilen seurasimme päivällä suurella mielenkiinnolla ympärimaailman chileläisten kaivosmiesten pelastusoperaatiota. Ben Zyskowizcin kanssa katsoimme päivällä kahvitauolla suoraa lähetystä tv:stä ja täytyy sanoa, että liikutus ja tunnelma oli aika upea kun ensimmäiset miehet saatiin ylös. Jollain tavalla tämä suuri hanke osoitti lähimmäisenrakkautta ja välittämistä suurimmillaan. Nyt tänään aamulla jo kaikki miehet pelastettu ja myös pelastushenkilökunta on tullut kaivoksesta ylös. Uskomattomasta tuli totta. 33 kaivosmiestä saatii viikkojen porausurakan jälkeen vajaassa 23 tunnissa ylös Feenix-kapselilla. 69 päivän piina maanalla loukossa päättyi. 

Tänään meillä eduskunnassa normaali torstai. Valiokuntia, ryhmäkokousta, kyselytuntia ja yksi vierasryhmäkin, kun  Hämeenlinnasta tulee iso ryhmä opiskelijoita eduskuntavierailulle. Illalla sitten vielä kollega Jukka Mäkelän läksiäiset, kun hyvä ystävä siirtyy nyt Espoon kaupungin johtoon. Menetys eduskuntaryhmällemme suuri, mutta onni Espoolle. Näin se elämä vie.

….

Kello 17.17 ja ensimmäinen päivän tauko. Juuri siis kyselytunti ohi ja nyt hetki aikaa täällä työhuoneessa. Sen jälkeen kollegani ja ystäväni Jukka Mäkelän läksiäisiin. Mäksyyn on ollut upea tutustua työkaverina nyt reilun kolmen vuoden aikana ja voin sanoa, että ikävä miestä tulee. Yksi osaavimmista ja ahkerimmista tekijöistä ja poliitikoista. Olenkin todennut monta kertaa, että tässä pelissä kokoomuksen eduskuntaryhmä häviää ja paljon. Voittajia varmasti Espoon kaupunki minne Mäksy nyt uudeksi kaupunginjohtajaksi ja uskoisin, että perhekin. Mies nimittäin olisi ollut aikalailla varma ministerinjunan mies ensi keväänä.

Mutta upeat kolme ja puoli vuotta takana mm. sivistysvaliokunnassa ja niistä enemmän kuin kiitollinen. Olen tässä itsekin saanut paljon oppia ja neuvoja Mäksyltä. Mutta onhan se niinkin, että ei mies mihinkään katoa. Nyt uusi laiva ja uusi kapteeni, mutta ystävyys ja yhteistyö varmasti jatkuvat.

Tänään päivällä vieraanani kävi aivan mahtava porukka nuoria Hämeenlinnasta. Lähes 50 opiskelijaa Tavastiasta ja heistä puolet maahanmuuttajia. Tarkoitus oli vain nopea piipahdus lehtereille tehdä, mutta juttua tuli ja kysymyksiä ja aika riensikin kivasti. Kertakaikkisen fiksua porukkaa ja toivotaan, että heistä kuulemme vielä monellakin saralla.

….

Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen THL:n kysely paljasti, että edelleen kouluterveydenhuollossa on isoja puutteita. Juuri uudistimme lainsäädäntöä viime vuonna, mutta jostain kumman syystä ei lakia noudateta. Teimme lakiin tiukennuksia joista merkittävin oli se, että peruskoulun aikana jokaiselle koululaiselle tulee järjestää kolme ns. laajaa lääkärintarkastusta ja lisäksi joka vuosi terveydenhoitajan tarkastus. Uskomatonta, mutta totta. Lakia ei noudata kuin vajaa viidennes terveyskeskuksista.

90-luvullahan kouluterveydenhoito siirtyi kuntien päätäntavaltaan ja tiedämme hyvin mitä tapahtui pian eteen tulleen laman myötä. Moni kunta ajoi terveydenhuollon alas ja tätä ongelmaa ei haluttu korjata vuosikausiin. Vasta nyt siis viime vuonna sinivihreä hallitus tarttui tähänkin epäkohtaan ja tiukensi vaatimuksia, jotta jokaisen lapsen oikeus kouluterveydenhoitoon toteutuisi. Laki on nyt hyvä, tiukka ja velvoittava ja näyttääkin siltä, että pian tulee miettiä sanktioita kunnille jos lakia ei noudateta. On vaikea ymmärtää sellaista kuntapolitiikkaa missä kouluterveydenhoito laiminlyödään. Juuri terkkarin vuotuisessa tarkastuksessa ja laajemmissa säännöllisissä tarkastuksissa olisi erinomaiset mahdollisuudet nähdä lasten esimerkiksi pahoinvoinnin oireita varhaisessa vaiheessa. Niin kuin viime viikolla kerroin ja kirjoitin täälläkin nuorten syrjäytymisen kustannuksista puhuessani lasten- ja nuortenkodin avajaisissa niin luulisi, että kun nuo laskut kunnissa pöydillä nähdään niin ymmärrettäisiin neuvolan ja kouluterveydenhoidon merkitys. Mutta ei. Lukuisten eri tutkimusten mukaan ennaltaehkäisevä terveydenhoito säästää valvasti varoja ja toivotaan, että tämä viesti nyt menee jälleen kerran myös kuntiinkin. Kouluterveydenhoito on edullisinta ennaltaehkäisevää työtä.

 

 

 

 

Kommentit