Perjantai, 15.10.2010

Blogi, perjantaina 15.10.2010

Päivää. Uusi päivä alkanut ja en ole koneelle ehtinyt. Aamusta ensin ympäristöpolitiikan tulevaisuuden linjauksien aamupalaveri ja asiantuntijakuuleminen. Sitten ympäristövaliokunnan budjettilausunnon käsittely. Tämän jälkeen nyt jo takana palaveri päivähoitolain kokonaisuudistamisesta ja hallinnosta. Ja sen jälkeen odottelen vielä kymmenen minuuttia sivistysvaliokunnan alkua. Aikamoinen aamu siis tänäänkin.

Tuorein puoluegallup oli jälleen aamun Hesarissa äärimmäisen mielenkiintoinen. Olemme säilyttäneet hyvin asemamme ylivoimaisesti maamme suurimpana puolueena, kun samaan aikaan SDP:n kannatus on jatkanut jyrkkää alamäkeä ja on keskustan kanssa jo selkeästi alle 20 prosentin. Perussuomalaiset näyttävät syövän demarien ja keskustan kannatusta suurin suupaloin ja sen näkee Soinistakin. Mielenkiintoinen puolivuotinen tulossa.

Mutta nyt sivistysvaliokuntaan talousarviolausunnon pariin. Hyvä siitäkin tulee.

….

Kello 16.34 ja juuri töistä takaisin Lopelle. Eduskuntaviikko näin päätökseen ja samalla myös valmiiksi valiokuntiemme lausunnot ensi vuoden budjettiin. Sivistysvaliokunta vei ensi vuoden budjettia eteenpäin varsin tyytyväisin mielin. Muutamia korjauksia ja lisäyksiä vielä halusimme mm. valtion taidehankintoihin, korjausta veikkausvoittovarojen käyttöön jakosuhdelain mukaisesti sekä esitimme, että yliopistojen työttömyysvakuutusmaksun osalta tehtäisiin pysyvä ratkaisu nyt voimassa olevan väliaikaisratkaisun tilalle. Yliopistojen työnantajan työttömyysvakuutusmaksuun on tehty siis vuosille 2010 ja 2011 väliaikaisratkaisu siitä, että yliopistojen työttömyysvakuutusmaksu on alennettu eli 0,75 prosenttia. Nyt ehdotimme, että talousarvioon tehdään riittävä lisäys vuoden 2011 työnantajan työttömyysvakuutusmaksujen kompensoimiseksi. 

Nostimme myös erittäin vahvasti esille luonnollisesti suuret satsaukset perusopetukseen mm. POP-ohjelman kautta yhteensä 200 miljoonaa euroa opetusryhmien pienentämiseen, koulujen kerhotoimintaan, opettajien täydennyskoulutukseen ja erityisopetukseen. Myös yliopistojen rahoituksen turvaaminen nousi esille, kuten myös nyt vahvasti urheilun rahoitusta. Niin kuin joku aika kerroin niin taisi olla ensimmäinen kerta kun sivistysvaliokunta käsitteli budjetin yhteydessä omalla otsikolla myös huippu-urheilua. Pidimme luonnollisesti myönteisenä liikuntamäärärahojen kehitystä ja tärkeänä lasten ja nuorten liikunnan tukemista. Huippu-urheilun osalta tulevissa ratkaisuissa ja rahoitusta uudistettaessa on kuitenkin valiokuntamme mielestä varmistettava panostusten kohdistaminen nimenomaan seuroihin ja urheilijoihin hallinnon sijaan. Asiantuntijakuulemisessa tuli esille se, että usein raha ei kohtaa itse urheilijoita ja jonkinlaista tukea urheilija saa vasta silloin kun hän on jo huipulla. Kuulemisessa mm. pohdittiin Ruotsin mallia jossa rahaa ohjataan enemmän suoraan seuroille ja myös Englannin mallia missä urhelijoille tarjotaan viikottainen 24/5-harjoittelu ja elämismahdollisuus tietynlaisissa urheiluopistoissa. Näitä on syytä nyt pohtia. Tätä varten pidimmekin tärkeänä, että tulevilla ratkaisuilla vahvistetaan Suomessakin nimenomaan seurojen ja urheilijoiden edellytyksiä valmentautumiseen ja valmennukseen sekä yksilö- että joukkueurheilussa.

Tässä linkki lausuntoomme: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/sivl_13_2010_p.shtml.

Ja tässä sitten myös tänään valmistunut ympäristövaliokuntamme lausunto ensi vuoden budjetista: ttp://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ymvl_15_2010_p.shtml. Siellä suurimpana esityksenä minusta halumme lisätä merkittävästi lisää rahaa haja-asutusalueiden siirtoviemäreiden rakentamiseen ja lisärahoitusta Metsähallituksen luontopalveluihin sekä lisärahaa myös haja-asutuksen jätevesien kiinteistökohtaisen neuvonnan lisäämiseen.

Mutta nyt siis eduskuntaviikko takana. Vielä hetki töitä huomisen ja sunnuntain osalle. Huomenna muuten aloitamme myös laskeutusaltaan kaivuuhommat Lopella. Näin saamme oman metsämme ja peltoalueiden vedet ja sieltä tulevan kuormituksen kuriin. Ainakin osittain.

….

Päivi Räsäsen puheet Ajankohtaisessa kakkosessa on saanut aikaan aikamoisen mekkalan. Kirkosta on eronnut ennätyspaljon väkeä ja pako näyttää jatkuvan. Kirkko onkin perustanut nyt Facebookin ryhmän jossa tuollaiset puheet tuomitaan. FB-ryhmä kulkee nimellä ”Kristitty ei tuomitse rakkautta, homokielteisyys ei kuulu kirkkooni”. Sivu myös ohjeistaa logossaan aikuistumaan ja samalla kannustaa mieluummin äänestämään syksyn seurakuntavaaleissa kuin eroamaan.

Jari Tervon kolumni Päivi Räsäsen puheista on saanut myös aikalailla julkisuutta. Tervo tuomitsi tällaiset puheet toteamalla, että ”tällainen toiminta on moraalitonta ja häpeällistä, ja se pohjautuu ihmisvihaan”.

Mielenkiintoista nähdä mihin kohu vielä kirkkomme ajaa?

….

Hetki sitten kävimme viemässä kaivinkoneen mökkirantaan. Huomenna aamulla aloitamme kaivuutyöt ja teemme siis kokoomaojaan laskeutusaltaan. Tavoitteena siis pysäyttää peltojen ja metsän ravinnekuorma ennen kuin vesi virtaa Loppijärveen. Lisään tänne huomenna kuvia ja yritän myös videota saada aikaiseksi urakasta. Tehdään siis yksi palanen taas tässä suururakassa kuntoon.

 

 

Kommentit