Lauantai, 16.10.2010

Blogi, lauantaina 16.10.2010

Pahasti valuvikainen jätelain kokonaisuudistus vie jätehuoltoamme luonnon ja ympäristömme kannalta aivan väärään suuntaan.

Eilen muuten ympäristöministeri Paula Lehtomäki antoi seuraavan ”jätevesiasetuksensa”. Kyse siis kauan odotetusta ja pelätystä jätelain kokonaisuudistuksesta. Lehtomäen johdolla valmisteltu jätelakiesitys oli vielä keväällä dramaattisen torso ja kesän korjaustenkin jälkeen se on edelleen pahasti valuvikainen.

Kevään ja kesän vääntöjen jälkeen onneksi saimme lakiin korjattua myös tulevaisuuteen mahdollisuuden ns. suoraan sopimiseen. Eli jatkossakin voimme tehdä jätteidemme kuljetuksista suoran sopimuksen kuljetusfirman. Eli saamme kilpailuttaa oman jätehuoltomme ja teettää sen sillä mikä on halvin. Keväällä vielä näytti siltä, että meidät kaikki pakotetaan yhteiseen tasasuureen jätemaksuun kunnallistamalla jätehuolto läpi koko maan. Tämän onnistuimme onneksi torppaamaan ja nyt mahdollisuus suoraan sopimiseen sopimusperusteinen jätehuolto säilyy ja näin myös pienet paikalliset jätealan yrityksetkin.

Itse kirjoitin aiheesta juuri tätä eli suuria korjausliikkeitä ympäristön ja luonnonsuuntaan tukien keväällä näin: http://www.timoheinonen.fi/index.php?page=kyn%E4st%E4&id=125.

Mutta miksi jätelaista tulee nytkin torso?

En tiedä tuleeko torso, mutta hyvin kallis meille ihmisille ainakin. Jos nyt Ympäristöministeri Paula Lehtomäki on käynyt maaseudun ihmisten kukkaroilla jätevesiasetuksen kanssa niin seuraava miljoonalasku tulee jätelakiin kirjatusta ”pakkausjätteen täydestä tuottajavastuusta”. Aivan tiedän, että esitys tarkoittaa sitä, että pakkausala tulee vastaamaan näiden jätteiden keräyksestä. Kyllä. Mutta tiedän myös sen kuka leikin lopulta maksaa. Me maaseudun asukkaat. Vaikka on väitetty, että normaalit kotitalousjätteiden ns. sekajätteen laskut pienenevät tämän myötä niin voin kertoa että eivät pienene. Pitkien etäisyyksien maassa jättehuollon laskusta hyvin suuri osa tulee juuri kuljetuksesta ja vaikka kodin jätemäärä nyt vähenisi sekajätteen osalta muovikassilla kuukaudessa niin ei se kuulkaa yhtään halvenna sen edelleen lähes täyden säkin hakua. Sama kuljetusmatka sille tulee ja hyvin lähelle siis sama laskukin. Jätteenkeräyksen aiheuttama ympäristörasitus lisääntyy siis uudistuksen myötä merkittävästi. On arvioitu, että pakkausjätettä varten nyt luotava toinen ns. rinnakkainen jätteenkeräysjärjestelmä lisää jätteenkuljetuksia ja huoltoajoja noin 5,2 miljoonalla kilometriä. Tästä rekkarallista syntyy 3 miljoonan kilon hiilidioksidipäästöt. Jos taasen samat jätteen käsiteltäisiin fiksusti energiantuotantoon niin sillä voisi lämmittää jopa 27 000 omakotitaloa vuoden ajan.

Arjessa tämä tarkoittaisi sitä, että me kodeissamme laittaisimme esimerkiksi likaisen jauhelipakettirasian erilliseen roskapussiin ja veisimme sen sitten johonkin kauempana olevaan yhteiseen pakkausjätteen keräyspisteeseen. Muut jätteet laittaisimme vanhaan omaan sekajätepussiin ja veisimme portinpielen roskalaatikkoon. Ja uskokaa tai älkää, jos se jauheliha on sotkenut tuon muovipakkauksen ja usein muussakin tapauksessa lopulta kaksi eri keräysautoa hakevat eri paikkoihin viedyt pussit ja ajavat lopulta samaan paikkaan. Eli tuo pakkausjätekin poltetaan.

Ja kaiken tämän jälkeen kun pakkausjätteen keräyskustannukset ujutetaan tuotteiden hintoihin niin lopulta on kasassa vähintäänkin puolitoistakertainen jätelasku maaseudun ihmisille.

On tuossa laissa paljon hyvääkin, mutta vakavanlainen valuvika ja en usko, että pystymme edes ympäristövaliokunnassa tätä virhettä enää korjaamaan. Sen korjaaminen vaatii Lehtomäen suostumuksen ja pahaa pelkään ettei sitä tässäkään jätevesiasetuksen tapaan tule.

Uuden jätelain tavoitteet ovat oikeat eli jätteiden määrän vähentäminen ja jätteiden lajittelu ja kierrättäminen. Perusideologia on oikea eli kun jätettä syntyy, se täytyy pyrkiä ensisijaisesti kierrättämään ja vasta viimeisenä keinona on kuljetus penkkaan kaatopaikalle. Tämän myötä tavoitteena onkin vähentä muutamassa vuodessa kaatopaikkoja 10 prosenttia. Eli on tässä hyvääkin, mutta tuo kallis ja kallis mutta.

Kritiikkiä uutta lakia kohtaan on tullut monesta suunnasta ja näiden epäkohtien takia moni pelkääkin ettei uusi laki lisää ja tehosta jätteiden kierrätystä eikä myöskään kannusta uuden kierrätysteknologian luomiseen. Itseasiassa olemme tällä hetkellä varsin kehno maa kierrättäjänä ja emme pärjää oikeastaan lainkaan muulle Euroopalle. Ja mikä siis surullisilta nyt pitkään odotettu jätelaki ei tässä nyt Lehtomäen esittämässä muodossa paranna tilannetta.

Kritiikki on siis varsin aiheellista, sillä kotiemme jätteissä on jopa yli puolet kierrätettävää materiaalia ja jopa 90 prosenttia kotitalousjätteistämme olisi hyvin hoidettuna hyödynnettävissä. Laadukkaat yksityiset yritykset ovat kehittäneet pitkään ja määrätietoisesti tehokkaita jätteiden lajittelumenetelmiä, joissa vain alle 10 prosenttia vastaanotetusta jätteestä joudutaan toimittamaan kaatopaikalle tai sekajätteen polttolaitokseen. On siis tehty juuri sellaista työtä mitä on pitänytkin. Nyt uusi laki romuttaa tätäkin. Jätteistä entistä suurempi vastuu on siirtymässä kunnille ja kuntien jäteosakeyhtiöille. Mikä on lopputulos. Veikkaukseni on, että suurin osa jätteestä päätyy joko kaatopaikoille tai sekajätteen polttolaitokseen. Eli juuri päinvastaisesti mitä nyt on tehty ja mitä tulevaisuudessa pitäisi tehdä.

Hei miettikääpä itse. Mitä mieltä olette tästä jo nimen haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen seurauksena saaneesta ”Lehtomäen kakkosesta”?

….

Tänään me sen sijaan teemme ympäristötöitä. Kesällä päätimme laittaa yhden ison metsä- ja pelto-ojan Loppijärvellä kuntoon. Oja tuo valtavan isolta alueelta peltojen ja metsien ravinteet suoraan kotijärveemme Loppijärveen ja nyt päätimme hoitaa tuon ojan laskeutusaltaalla kuntoon. Nyt saappaita jalkaa ja sadepukua päälle. Urakka alkaa.

…..

Kello 22.37 ja juuri Riihimäen Yrittäjäjuhlasta kotiin. Riihimäen Yrittäjät juhlivat tänään Scandic hotellissa 70-vuotista taivaltaan upealla juhlalla ja oli kunnia ja ilo saada olla mukana. Kollegani, yrittäjä, kansanedustaja Eero Lehti piti erinomaisen juhlapuheen siitä miten verotuksella maamme voisi olla huomennakin pärjäävä. Uskomaton tietotaito miehellä ja taitava esiintyjä. Hänenlaista rohkeaa ja osaavaa vaikuttajaa Suomen Yrittäjät edelleen kaipaisi johtoonsa. 

Vuoden Yrittäjänä illan kohokohtana palkittiin Pineline-konserni ja Clever Oy:n Esa Mäkinen, jonka mielenkiintoiseen yritykseen sainkin juuri tuossa muutama viikko sitten Ilkka Kanervan kanssa tutustua. Ja voin nyt siis sanoa kokemuksella, että todellakaan mennyt väärään palkinto tälläkään kertaa. Yritykseen kannattaa tutustua osoitteessa: http://www.clewer.fi/yritys.php.

Mutta päivä siis tänään kaivuuhommissa Loppijärven rantametsässä. Laitoimme kuntoon vanhan kymmeniä vuosia vanhan suon ja metsän ojituksen ja nyt tuo metsän ja peltojen kokoomaoja sai oman laskeutusaltaan. Tämä on minusta sitä tärkeintä ja parasta ympäristötyötä järviemme eteen ja kannustankin kaikkia samoihin talkoisiin. Ehkäpä homma voisi edetä vaikkapa niin, että jos oman peltonne, maa-alueenne, metsän tai suon -ojat johtavat kohti lähijärveä niin yhteyttä muihin maanomistajiin ja ojanpää kuntoon. Tällä tavalla teemme itseasiassa paljon paljon enemmän kotijärviemme eteen kuin ympäristöministeri Paula Lehtomäen älyttömällä haja-asutusalueiden jätevesiasetuksella koskaan. Ottakaapa haaste vastaan.

Päivään mahtui myös surullinen uutinen. Sain tiedon, että jälleen kerran henkeäni uhataan. Näitä viestejä on tullut pitkään ja erilaisissa yhteyksissä ja erilaisilla tavoilla. Nyt voin kertoa myös tuon reilun vuodentakaisen tapahtuman kun blogini päivitys aamuisin loppui ja Facebookin statuspäivitykset päättyivät. Sain silloin ohjeistuksen näin vakavaksi todetun uhkausen takia, joka kohdistui minuun ja yhteen toiseen poliitikkoon. Hän huomattavasti merkittävämmässä asemassa. Koskaan ei selvyyttä uhkaajasta saatu vaikka uhkaus toistui. Surullisia juttuja ja varsinkin lähimmäisille ikäviä.

Mutta tänään nyt ehkä kuitenkin paljon vaarattomampi uhkaus. Nyt nettiin perustettu ryhmä ”Kuolema Timo Heinoselle”. Muutamat muutkin kollegani ovat saaneet samanlaisia viharyhmiä ja vaikka nyt kyse onkin useampaan poliitikkoon kohdistuvasta uhkauksesta niin vakavasti ne on syytä ottaa. Aiheesta olen jo tänään tehnyt ilmoitukset ja myös virallisen rikosilmoituksen. Jos vastaavia uhkausia löydätte ja näette niin mielelläni niistä ottaisin aina tiedot heti itsellenikin. On tärkeää saada tällainen toiminta loppumaan kohdistuu se sitten keneen tahansa.

Kommentit