Torstai, 14.01.2010

Blogi, torstaina 14.01.2010

Huomenna siis aloitamme mielenkiintoisen ministerivierailujen sarjan Hämeessä. Viikon aikana Hämeessä asuntoministeri Jan Vapaavuori, puolustusministeri Jyri Häkämies ja valtiovarainministeri, puolueemme puheenjohtaja Jyrki Katainen. Hieno sarja siis luvassa.

Huomenna perjantaina aloitamme Jan Vapaavuoren kanssa Riihimäeltä, missä esillä mm. maamme ensimmäinen matalaenergia tai jopa passiivienergiakerrostalo. Mielenkiintoista kuulla mitä asuntoministeri talosta tuumaa ja esittääkö nyt myös aiemman ajatuksensa siitä, että tällaiset energiavapaat talot voisi jatkossa vapauttaa ainakin osaksi aikaa kiinteistöverostakin. Samalla tutustumme ikkunatekniikan uusimpiin juttuihin. Riihimäen vierailun yleisötilaisuus Kokoomuksen Tammituuletus järjestetään Graniitin aukiolla Cafe Feeniksissä kello 15-15.45. Paikalla myös alueemme kokoomuslaisia luottamushenkilöitä ja toivottavasti myös teistä mahdollisimman moni. Jos vain Riihimäen aikataulu sopii kalenteriin. Tämän jälkeen jatkamme ministerivierailua vielä Lasiliirille missä sitten tutustumme 2000-luvun lasirakentantaamiseen muutenkin kuin perinteisten ikkunoiden muodossa. Tällainen päivä siis huomenna.

Jyri Häkämiehen vierailu sitten lauantaina ja silloin kohteena Riihimäen Kokoomuksen 90-vuotisjuhlat ja Jyrki Katainen Hämeessä sitten Lahdessa ensi viikolla Päijät-Parlamentin puhujavieraana. Palataan näihin lähempänä.

Eilen saimme myös harmillisia uutisia, kun Tervakoski Oy kertoi sammuttavansa yhden erikoispaperikoneensa ja se tietäisi yt-neuvotteluja yhtiön koko 390 osaajan henkilöstölle ja heistä 60 joutuisi pahimmillaan pois. Syyksi yhtiö ilmoitti sen pahimman eli maailman laajuisen talouskriisin ja markkinoiden kehityksen. Tervaan jää kuitenkin edelleen neljä paperikonetta ja lisäksi Tervakoski Oy aikoo myös tehdä lisäsatsauksia ainakin 10 miljoonalla eurolla. Tarkoitus tietojeni mukaan kehittää erityisesti ydinosaamista eli painopapereiden tuotantoa. Toivotaan, että tämän satsauksen avulla voitaisiin myös tuosta suunniteltujen irtisanottavien määrästäkin tinkiä ainakin jonkin verran.

Nämä lomautus- ja vielä pahempaa irtisanomisuutiset ovat nyt liiankin arkipäivää. Toivotaan, että saadaan aikaan hyviä ja kestäviä ratkaisuja ja myös ihmisten ja perheiden tilanne tasaantumaan. Tukea tarvitaan monenlaista.

****

Mutta aamun uutisista kyllä aivan uskomattomin oli jälleen kerran SDP:n puheenjohtajan profiilinnosto uutinen. Urpilainenhan on jo apinoinut Barack Obamaa puheissaan Euroopassa saaden puoluekollegansakin hymyilemään syystä tai toisesta ja toisaalla hänen uskolliset soturit ovat kirjoittaneet jopa jutun otsikolla: ”Jutasta tulee Suomen Obama”. Mutta nyt jälleen yksi mielenkiintoinen. Voisi ehkä verrata mieluumminkin jonkun muun presidentin puheisiin. Urpilainen vaati SDP:n puoluehallituksessa hallitusta vastuuseen valelääkäreistä. Esimerkiksi hän nosti sen, kun ”Yhdysvalloissa terroristi läpäisi turvaseulan, presidentti Barack Obama otti nopeasti vastuun tiedusteluyhteisön virheistä. Samanlaista vastuunkantoa ei Urpilaisen mielestä Suomessa ole nähty”. Voisi kysyä miten Obama otti vastuun? Erosiko hän? Ei. Erosiko joku muu? Ei. Vai pitikö Urpilaisen esilletulo ymmärtää niin, että hän vaati nyt siis Obaman eroa.

Sen sijaan Barack Obama käsitteli aihetta aivan samalla tavalla kuin Suomessakin erilaiset vakavat asiat on käsitelty eri ministerien ja eri toimijoiden toimesta. Obama vaati juuri niin kuin pitääkin ”pikaisen selvityksen terrori-iskuyrityksen paljastamista turvallisuuspuutteista”. Ja totesi, että ”kyse oli tiedustelujärjestelmän puutteista ja inhimillisistä virheistä”. Lisäksi uutistoimistot kertoivat, että USA ja Jemen selvittävät nyt myös vastaiskuja terroristien leireihin ja piilopaikkoihin Jemenissä. Lisäksi kerrottiin, että Yhdysvallat päättää ilmaiskuista, jos Jemenistä löytyy terroristien leirejä. Näin asia on edennyt Yhdysvalloissa.

Ja tähänkö Urpilainen viittaa vai mihin, kun hän totesi, että ”Barack Obama otti nopeasti vastuun tiedusteluyhteisön virheistä. Samanlaista vastuunkantoa ei Urpilaisen mielestä Suomessa ole nähty.”

Toisaalta ei kyseinen tapauskaan taida olla Urpilaiselle muutenkaan aivan tuttu. Turvatarkastusta ei suinkaan läpäisty Yhdysvalloissa niin kuin hän väittää vaan kone oli matkalla Amsterdamista Detroitiin.

Urpilainen vertasi lentokoneen räjäytysyritystä ja meillä paljastunutta valelääkärijuttua keskemään. Aivan hanskassa ei ole myöskään meidän valelääkäricasenkään kulku ja tiedot esimerkiksi siitä mitä meillä on tehty nyt heti ja jo ennen tämänkin tapauksen julkituloa. Peruspalveluministeri Paula Risikko kertoi samantien kyseisen tapauksen paljastuttua Aamulehdessä, että ”Parannuksia on jo tehty ja ollaan tekemässä. Rekisterin ulottaminen kandidaatteihin on ollut käytössä viime kesästä saakka. Toinen suuri parannus on rekisterin ulottaminen selainmuotoon. Laki on jo tehty, nyt selainta rakennetaan. Tämä helpottaa työnantajan tehtävää, kun pätevyyden voi tarkistaa tietokoneelta. Korostan kuitenkin, että tähänkin saakka tieto on saatu soittamalla.” Samalla Risikko kertoi heti tuoreeltaan, että ”Valvira on pyytänyt selvitystä Karjaan terveyskeskukselta, jossa epäilty toimi myös ilman valvontaa. Itse otan yhteyttä sekä Karkkilaan, että Karjaalle”.

Jokainen voi jo näistä muutamista lyhyistä lainauksista niin Obamasta kuin Risikostakin itse pohtia miten asioissa on edetty.

Itse en usko, että profiilin nosto ja ”Suomen Obamaksi pyrkiminen” onnistuu tällaisilla puolihuolimattomilla ja täysin asiattomilla vertauksilla ja julkituloilla. Mutta toisaalta jokainen tekee tyylillään.

….

Mutta itseasiassa on syytä edetä määrätietoisesti. Juuri niin kuin jo aiemmin päätetyn lain mukaan ollaan nyt etenemässäkin. Internetiin tulevat lääkärirekisterit helpottavat pätevyyksien seuraamista ja niiden tarkistamisesta tulee tehdä automaatio. Ja on tärkeää, että jatkossa vastaavat ”todistustarkistukset” tehdään kaikilla muillakin aloilla poliisissa, puolustusvoimissa, junissa, busseissa ja rekoissa, lentokentillä, kouluissa jne. On lukuisia muitakin aloja joissa lopputulokset voivat olla kohtalokkaita ja tyrmistyttäviä jos työhön päästään ilman koulutusta väärennetyin todistuksin. Toisaalta meidän tulee myös luoda järjestelmiä ja myös sellainen ilmapiiri missä vastaavat tapaukset eivät pääse millään alalla enää toistumaan ja varsinkaan tuollatavalla pitkittymään. Tässä meillä jokaisella on myös vastuuta.

…………

Tänään ilta siis yhden suurimman meidän seutukunnan tämän vuoden asian parissa. Jos tässä onnistumme niin voi puhua isoimmasta jutusta vuosikausiin jopa kymmeniin ja toisaalta jos epäonnistumme niin voi vain kysellä miten meinaamme jatkossa pärjätä ja selvitä. Eli kyse siis suuresta selvitystyöstä jonka meille THL eli Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos teki yhdessä ohjausryhmän kanssa koskien terveydenhoitoa ja perusturvaa ja niiden tulevaisuutta. Tämä siis jatkoa työlle mitä teimme jokin aika sitten vain vanhustenhoidon liittämiseksi terveyskeskuskuntayhtymään. Silloin perusturvaa ei haluttu hajottaa ja nyt esitetäänkin sitten kokonaisuuksien liittämistä yhteen. Tosin niin, että tulevaisuuden trendin mukaan varhaiskasvatus kokonaisuudessaan siirrettäisiin kussakin kunnassa sivistys/koulupuolen alaisuuteen tai yhteyteen paremminkin.

Lähtökohta on kuitenkin se, että jos nykymallilla jatkamme niin terveyden ja vanhustenhuollon kokonaismenot tulevat kasvamaan seuraavan kymmenen vuoden aikana Riihimäellä 26 prosenttia, Hausjärvellä 21 prosenttia ja Lopella 22 prosenttia. Vuoteen 2040 mennessä kasvuprosentit ovatkin sitten jo 97%, 80% ja 76%. Eli jo tämä yksin kertoo, että nykymenolla emme voi jatkaa. Laaja ja erittäin perusteellinen selvitystyö pitää sisällään paljon muutakin faktaa nykytilanteesta, verokkeina lukuisan muun seutukunnan ja heidän tekevät ratkaisut ja myös meidän tulevaisuutta. THL:n Maijaliisa Junnilan työlle täytyy antaa kyllä suuri kiitos ja toivotaan, että paikalla olleen asiantuntijaryhmän eri puheenvuorot ja niiden sisältämät viestit tulivat myös selväksi. Esimerkiksi se, että emme tule yksin pärjäämään yhä kovenevassa kilpailussa osaavasta henkilökunnasta ja tekevistä käsistä. Emme pysty tarjoamaan edes perusasioita saatikka erikoisosaamista jne.

Asiantuntijaryhmä siis esittää Riihimäen seudulle sosiaali- ja terveydenhuollon muutoskuntayhtymää viideksi vuodeksi nykyisen terveyskeskuskuntayhtymän perussopimusta muuttamalla. Tähän yhdistettäisiin siis kolmen kunnan eli Hausjärven, Lopen ja Riihimäen sosiaalitoimet ja terveyskeskuksen kuntayhtymän koko toiminta. Poislukien siis tuo edellä kertomani päivähoito. Perustettava muutoskuntayhtymä vastaisi kuntiemme koko sosiaali- ja terveystoimen varojen budjetoinnista ja varojen käytöstä mukaan lukien erikoissairaanhoito.

Lisäksi esitys lähtee siitä, että yhteistyö tiivistettäisiin terveyskeskuksen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Riihimäen yksikön eli RYKS:n. Rajapintoja olisi siis tarkoitus madaltaa ja häivyttää. Yhteistyötä erikoissairaanhoidon kanssa tiivistettäisiin myös perustamalla perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisvirkoja, tehostamalla konsultaatiokäytäntöjä ja järjestämällä yhteispäivystys. Nämä olisi juuri oikeanlaisia askelia kohti esimerkiksi peruspalveluministerimme Paula Risikon esittämiä uusia terveydenhoidon ja sairaanhoidon suurempia alueita ja yhtenäisempää toimintaa.

Tavoitteena siis se, että voisimme selvitä tulevaisuuden haasteista. Eli esimerkiksi siitä, että kun nyt Riihimäen väestöstä alle 8 prosenttia on yli 75-vuotiaita niin 2040 heitä onkin jo yli 16 prosenttia ja hyvin samanlainen on kuvaaja myös maalaiskunnissamme. Eli ikäihmisten määrä tullee kaksinkertaistumaan ja jopa enemmän ja kun tiedämme miten terveydenhoidon kustannukset iän karttuessa kehittyvät niin tässä on jo yksi liikkeellelaittaja. Tai sitten se, että yhä useampi nuori voi entistä pahemmin. Nuorten tukemiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn ja hoitoon tarvitaan lisää satsauksia ja panostuksia. Ja se se vasta maksaakin. Ja toisaalta osaamisesta on jo nyt kova pula niin huostaanottojen kuin esimerkiksi vain psykologiosaamisen tai vaikkapa puheterapian kohdalla. Tätä edessä olevaa kustannusten nousua on tarkoitus hillitä erilaisilla peruspalveluja tehostavilla toimilla. Esimerkiksi tällaisia toimia ovat palvelujen kokoaminen asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi, kiireellisen hoidon tehostaminen, erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyön tiivistäminen, palveluverkon arviointi kehittäminen tarpeen mukaiseksi, kuntalaisten omatoimisuuden mahdollistaminen, panostus ennakoivaan ja tarpeen mukaiseen hoitoon ja hoivaan, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen jne. Tavoitteena lopulta se, että jopa 91-91% 75 vuotta täyttäneistä asuisi omassa kodissaan tarpeenmukaisen tuen turvin, 13-14 prosenttia saisi säännöllistä kotihoitoa, 5-6% olisi omaishoidon piirissä ja saman verran tehostetun palveluasumisen piirissä ja vain 3 prosenttia vanhainkodeissa. Näistä luvuista olemme jokaisessa kolmessa kunnassa varsin kaukana ja tuo laitoshoito edelleen kukoistaa. Valitettavasti, mutta toivottavasti ei pitkään. On nimittäin olemassa näitä paljon inhimillisempiäkin hoivamuotoja ja kyllä meistä aivan jokainen haluaa ja toivoo, että voisi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Jopa koko elämänsä. Mutta tarvitsemme siis jatkossakin näitä kaikkia ja tärkeänä hyvät ja korkeatasoiset hoivakodit joissa ammattilaiset ovat ikäihmistemme apuna ja turvana.

No tässä lyhyesti tänään julkistetun raportin antia. Nyt siihen kunnissa tutustutaan ja sen jälkeen katsotaan miten asian kanssa edetään. Tänään monta hienoa, hyvää ja rohkaisevaa puheenvuoroa asian edestä ja täytyy todella toivoa, että juttu etenee. Muuten voi kysyä hyvin, että mitäs sitten jos ei?

Muuten päivä tänään Lopella ja Hämeenlinnassa töiden parissa. Ei mitään suurta kerrottavaa, mutta montaa asiaa askelia eteenpäin. Tänään myös kotisivujeni 300 000. kävijän rajapyykki rikkoutui. Tänään sivuilla nyt kello 22.05 mennessä käynyt jo 1221 kävijää ja myös tuo rajanrikkoja on ilmoittautunut. Julkistetaan hänet myöhemmin. Kutsu eduskuntaan jo hänelle mennyt ja palkintokin odottamassa. Kiitos teille kaikille aktiivisille sivujeni seuraajille vielä kerran ja taas.

Kommentit