Keskiviikko, 13.01.2010

Blogi, keskiviikkona 13.01.2010

Aloitin vuoden alusta tai oikeastaan jo loppuvuodesta Kokoomuksen valtakunnallisen Osaamisen ja Sivistysverkoston johdossa ja alku on ollutkin mielenkiintoinen. Valmistelemme paraikaa puolueemme kannanottoa opintotuen kokonaisuudistukseen ja toisena puolueemme linjoja ja tavoitteita peruskoulun tuntijakoon. Itseasiassa juuri maanantaina nostin esille tuon saman aiheen mihin opetusministerimme Henna Virkkunen nyt myös maakuntakierroksellaan puuttui. Hän siis esitti, että perusopetuksen tuntimäärää tulisi lisätä, sillä meillä Suomessa on hyvistä Pisa-tuloksista huolimatta OECD-maista vähiten oppitunteja. OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi kuvasi tilanteen hyvin Verkkouutisissa: ”Suomalainen peruskoululainen saa opiskelujensa aikana tuhat tuntia opetusta vähemmän keskimääräiseen OECD-tasoon nähden. Se tekee 2-3 viikkotuntia vähemmän”.

Tässä olisi yksi paikka missä voisimme hieman tarkistaa tilannetta ja mm. ratkaista myös iltapäivähoidon tarvetta ja samalla ennen muuta vahvistaa koulun roolia entisestään mm. liikunnan ja myös muiden taito- ja taideaineiden parissa, jotka ajettiin SDP:n opetusministeri Maija Raskin täydelliseen monttuun. Yksi suurimpia virheitä mitä peruskoulumme aika on tehty. Mutta nyt siis tätä ollaan korjaamassa ja muutenkin tuota tuntijakoa uudistamassa osana suurempaa opetussuunnitelmauudistusta, jossa siinäkin paljon ongelmia ja haasteita mm. sen pirstaleisuuden takia.

Tärkeää oli myös se, että nykyinen opetusministerimme Henna Virkkunen lupasi samalla, että kuntia ei rasiteta taloudellisesti näillä lisätunneilla, vaan rahat oppitunteihin tulisivat valtiolta. Tämä on tärkeää varsinkin näinä haastavina kuntatalouden aikoinan.

Mutta valmistelemme noita meidän kantoja tässä lähiaikoina ja tuntijaosta järjestämme vielä suuremman avoimen seminaarinkin eduskunnassa to 18.2.2010 kello 17-20. Silloin paikalla mm. opetusministerimme Henna Virkkunen sekä Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen. Toivottavasti teistäkin mahdollisimman moni ehtii mukaan OSSI:n seminaariin kuulemaan ja kertomaan omankin mielipiteen tuntijaonuudistamisesta. Tulevia muita töitä tällä saralla ovat siis tuo opintotuenkokonaisuudistus sekä ikivanhan päivähoitolain kokonaisuudistus varhaiskasvatuslaiksi. Sekin tarkoitus saada hallitusohjelman mukaisesti liikkeelle tässä vielä mahdollisimman pikaisesti. Me työstämme aihetta erityisesti maaliskuussa oman puolueemme painotuksista.

Palautetta otan näistä kaikista ja muistakin aiheista mielelläni vastaan sähköpostilla. Kertokaahan ja olkaa aktiivisia näissäkin.

Uusi aamu siis alkanut töiden parissa. Kertakaikkisen upean näköistä kun tummat koivunoksat kuorrutettu poikkeuksellisen upealla huurteella. Tuota voisi katsella tästä työhuoneen ikkunasta vaikka kuinka kauan. Siinä vaan ei tosin työt oikein etenisi. Siispä jatkamme vielä hetken ja tänään tarkoitus pitää hieman myös vapaata, kun päivään ei ole sovittuna yhtään kalenterimerkintää. Illalla vielä ratsastustunnille päivän päätteeksi.

….

Eilen Hämeenlinnassa puhuimme pitkään tänään julkaistavasta naisten jääkiekon olympiajoukkueesta. Pelot ja kummastukset tulivat tänään toteen, kun joukkue julkaistiin. Sarjakärki HPK:n riveistä ei yksikään pelaaja mahtunut olympiajoukkueeseen. Ei yksikään. Ei esimerkiksi kukaan liigan pistepörssin kärkikolmikosta. Ei sillä he kaikki kerholaisia. Kati Kovalainen 6+18, Riikka Noronen 7+11 ja Katja Riipi 8+9. Tai liigan kauden ylivoimaisesti paras maalivahti. Vuoden 2006 Torinon Olympialaisissa pelannut maalivahti. Vuosien 2008 ja 2009 MM-kisojen MM-pronssia voittaneen joukkueen maalivahti. Ei kun hän on kerholainen. Eli Maija Hassinen 95.63%. Erikoinen juttu. Kertakaikkiaan. Toivotaan, että tätäkin asiaa jossain hieman avataan.

Naisten Olympiajoukkueessa kaiken kaikkiaan siis lopulta SM-liigasta 14 pelaajaa, viisi USA:n yliopistosarjasta ja sen lisäksi Michelle Karvinen Tanskan A-poikien aivan POIKIEN sarjasta ja Karoliina Rantamäki Venäjän naisten pääsarjasta. Toivotaan, että kuitenkin mitalipeleihin paikka voisi Vancouverissa irrota. Siihen haluan uskoa kaikesta huolimatta.

….

Tänään aamun töiden jälkeen ja yhden ensi viikolla julkaistavan kolumnin kirjoittamisen jälkeen ehdin sitten pitämään myös vapaapäivää. Tämä viikko muuten ohjelmaltaan täynnä aina viikonloppua myöten ja tähän rakoon oli ihan mukava saada hieman tilaa. Ilta sitten vielä ratsastustallilla upeassa talvisäässä. Odotin illalta enemmän – lähinnä akkujen lataamismielessä ja muutenkin, mutta en sitä saanut. Tällaista tämä hevosurheilu joskus on. Mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu.

Uusi laki avaa nyt työttämäksi joutuneille ja muillekin erinomaisen mahdollisuuden opiskeluun. Vuoden alusta voimaan tullut laki mahdollistaa sen, että yli 25-vuotias työtön voi tästä eteenpäin myös opiskella ammattiin työttömyysturvalla. Aiemminhan viidakko on ollut aikamoisen sekava ja kannustinloukut syvät ja usein opiskeluun tarttuminen on jäänyt kiinni siitä, että ratkaisu olisi oleellisesti muuttanut ihmisen tulotasoa ja monessa tapauksessa ollut siis käytännössä täysin mahdotonta. Uudistus on merkittävä parannus aiempaan ja juuri tällaista tukea ja toimintaa me tarvitsemme tässä vaikeassa taloustilanteessa, missä emme pysty kaikkia työpaikkoja turvaamaan. Tätä aihetta ja laajemmin mm. opintotukiuudistusta tulen ensi viikolla kirjoituksessanikin käsittelemään.

Tänään olemme saaneet seurata jälleen surullisia uutisia luonnonmullistuksista Haitissa. Karmeimmat uutiset kertovat kuolleiden määrän maanjäristyksessä nousevan jopa satoihintuhansiin henkiin ja alue tarvitsee nyt kiireisesti kaiken tuen maailmalta. Nämä suuret onnettomuudet koskettavat entistä lähemmin myös meitä suomalaisia kun matkailu on yleistynyt ja matkat kaukomaihinkin ovat jo hyvinkin monelle arkipäivää. Nyt tieto kertoo, että Haitissa ei olisi suomalaisuhreja, mutta tuhansia muita ja apu välttämätöntä ja kiireistä.

Matkailu on ollut otsikoissa myös laajasti niin raidepuolen onnettomuuden kuin talvenkin kiusan myötä. 60-luvulla VR mainosti, että ”Kiskoilla on aina kesäkeli”, mutta vaikka tekniikka on kehittynyt hurjasti niin pakkanen ja poikkeukselliset sääolosuhteet ovat monessa mielessä isompi kiusa. Tuskimpa VR elvyttää enää tuota vanhaa mainostaan vaikka vintage onkin nyt kovin muotia.

Myös lentoliikenne on saanut kokea kovia kaiken muun alan vaikean kehityksen ja kilpailutilanteen lisäksi viimeisen vuoden aikana. Finnairin osalta vaikea vuosi 2009 alkoi heti työehtosopimusneuvotteluin ja alkuvuotta värittivätkin valtakunnansovittelijan neuvottelut, lakonuhat, sovittelijan vaihdokset lahjusepäilyjen takia jne. Maaliskuussa tilanne jo ajautunut niin vakavaksi, että Finnair joutui lomauttumaan henkilökuntaansa ja kesällä yritys vielä tuplasi tiukkenevassa tilanteessa säästöohjelmassa. Sitten loppukesä toi vielä epätoivoisessa tilanteessa toimitusjohtaja Jukka Hienosen eron. Ja ongelmat jatkuivat ja vain pahenivat vaikka hieman myöhemmin lentoemännät ja stuertit pääsivätkin palkkaratkaisuun. Lentäjät eivät sen sijaan ratkaisua löytäneet ja lakko vaikeutti yrityksen tilannetta entisestään marraskuussa. Seuraava askel oli sitten matkatavarapalveluiden myynti Baronalle. Työntekijät ryhtyivät vastahankaan ja matkalaukku ongelmat alkoivat. Laukkusuma vain kasvoi ja syyksi esitettiin myös kovaa talvea ja monenlaisia muitakin asioita eikä Juhani Saloniuksen neuvottelema työkiista ratkaisukaan ratkaissut ongelmaa. Nyt asiaa ratkotaan jälleen Juhani Saloniuksen johdolla ja täytyy todella toivoa, että ratkaisut syntyvät mahdollisimman pian. Itse toivon, että sinivalkoiset siivet voisivat jatkossakin kantaa.

Aivan asiasta kolmanteen… Näiden kotisivujeni 300 000. kävijän rajapyykki on nyt myös rikkoutumassa. Tänään sivuilla on käynyt jo lähes 1000 lukijaa ja tätä vauhtia 300 000 kävijän raja rikkoutuu huomenna ylihuomenna tai viimeistään viikonloppuna. Olen jälleen tavan mukaan varannut rajanrikkojalle pienen palkinnonkin. Viimeksi 250 000. kävijän Terhi Backmanin palkitsin sivujeni seuraamisesta Mirva Valvannon taidegrafiikalla ja kättentaitoa on myös luvassa seuraavalle rajanrikkojalle. Laskuri siis etusivulla ja jos se kohdallasi näyttää tasalukua niin laitathan viestiä sähköpostilla minulle tai avustajalleni. Kiitos teille kaikille ahkerille sivujeni seuraajille ja kommentoijille ja komppaajille. Yli 1000 kävijän päiväkävijämäärät ovat huikeita. Olen iloinen, otettu ja kiitollinen.

Kommentit