Perjantai, 15.01.2010

Blogi, perjantaina 15.01.2010

Tänään Riihimäellä Kokoomuksen Tammituuletus. Mukana siis ministeriryhmästämme asuntoministeri Jan Vapaavuori, jonka kanssa tutustumme mm. maamme ensimmäiseen matala/passiivienergia kerrostaloon sekä uusiin ikkuna- ja lasipuolen rakentamisuutuuksiin. Mutta siis varsinainen yleisötilaisuus on Cafe Feeniksissä Graniitin aukiolla kello 15-15.45 eli silloin toivon, että mahdollisimman moni ehtii mukaan. Paikalla myös Riihimäen ja koko Riihimäen seudun kokoomuslaisia luottamushenkilöitä kuuntelemassa ja keskustelemassa. Tervetuloa mukaan!

Eilen illalla lueskelin historian kirjoja jälleen kerran. Olen tässä vuodenvaihteen aikana lukenut muutaman politiikan menneitä vuosia käsitelleen kirjan, mutta myös uuden Jonathan Clemetsin Mannerheim-kirjan ”MANNERHEIM, presidentti, sotilas, vakooja” ja nyt eilen jälleen kerran Lopen Lotta- ja Suojeluskunta-kirjaa ”Lopella Uupumatta”. Siksi eilen illalla sillä eilen toli kuluneeksi tasan 70 vuotta Lopen pommituksista. Loppea siis pommitettiin 14.1.1940 niin Kirkonkylällä kuin Läyliäisissäkin. Toisen kerran pommeja satoi taivaalta tuhoa tehden viikkoa myöhemmin eli 19.1.1940. Ihmisuhreiltä vältyttiin, mutta aineellista tuhoa ja pelkoa pommit kylvivät. Itseasiassa kirkkomme ikkunat tuhoutuivat silloin ja sen jälkeen Lopen seurakunta päätti maaliskuussa -40 lahjoittaa peräti puoli miljoonaa markkaa virkatalorahaston varoista puolustusvoimille hävittäjälentokoneiden hankintaa varten. No miten kävikään – eihän loppilaisten päätös mennyt sitten tuomiokapitulissa läpi kuulemma kirkkolain vastaisena todeten kuitenkin, että ”antaa arvoa anojain isänmaalliselle mielelle”.

Läyliäisten pommitusten jälkeen Teuvan eli Moskovan Tiltu ”uutisoi” rintamalle: ”Kuulkaa Lopen pojat, ei teidän kannata mennä lomalle. Kotinne on hävitetty ja Vaskijärven lentokenttää on pommitettu”. Kyseessä oli oikeasti ollut Läyliäisten Rajaojan turvesuo, jota venäläiset olivat luulleet Lopen kentökentöksi.

Pommitukset päättivät itseasiassa 14.1.1940 juuri alkaneet Lopen ensimmäiset Sankarihaitajaiset. Kahdeksan miestä oli rintamalta tuotu kotiin kaikken antaneina. Täysi kirkko tyhjennettiin nopeasti 10.20, kun pommitukset alkoivat. Pommeja putosi urheilukentän alueelle, sairaalanmäkeen jne ja myös kirkkomme tornia ammuttiin konekiväärein. Läyliäisissä pommeja putosi Hautahuhdan talon pelloille ja kylän keskustaan sekä Koirajoen Suolaniemen sillalle. Sillan tuhoamaan tarkoitettu pommi jäi kuitenkin suutariksi. Kaksi konettakin putosi – toinen Janakkalan Vähikkälään ja toinen Vihtijärvelle. Todennäköisesti polttoaineen loppumiseen. Ainakin toisen koneen polttoainesäiliössä oli sotilaskiväärin luodin jättämä reikä. Yksi kone putosi myös Loppijärven jäälle ja ”Lopella Uupumatta”-kirjan mukaan vajosi jäihin. Lopen ilmapuolustus siis toimi. Pommitusten jälkeen hautajaiset toimitettiin illan hämärissä.

Vaikka nuo pommitukset eivät uhreja vaatineetkaan niin kovan hinnan maksoi rakas kotikuntani sodissa niin kuin moni muukin. Hämeenlinnan sotilaspiirin alueella esimerkiksi talvisotaan osallistuneista kaatui 6,4 prosenttia ja loppilaisista peräti 8,3 prosenttia. Kaiken kaikkiaan siis Talvisota vei meiltä 83 loppilaista nuorta miestä. Talvi- ja Jatkosodan menetykset yhteensä olivat kaksi ja puolisataa nuorta ja haavoittuneita oli noin tuplaten. Kaatuneien osuus siis vuoden -41 henkikirjoitetusta väestöstä oli 2,7 prosenttia eli huomattavasti koko sotilaspiirin keskiarvoa 2,1% korkeampi. 1947 Lopella arvuoitiin olleen noin kolmesataa sotainvalidiä, joista puolet oli pysyvän invaliditeetin saaneita. Sotaorvoiksi jo yksin Talvisodassa jäi 59 loppilaista lasta ja vuoden 1943 lopussa vanhempansa menettäneitä oli jo 88. Tässä faktatietoja siis Lopen pommituksista Jorma Kallenaution Lopen Historia I:sen mukaan. Kallenautio lopettaa sota-aikaa kuvaavan osan: ”Sodan aiheuttamat menetykset olivat siten erittäin raskaat”.

Hämettähän pommitettiin muuten varsin paljon. Riihimäki oli tärkeä risteysasema ja näin sai kovan osansa sodista. Esimerkiksi Talvisodan aikana eniten pommitettiin Hankoa, missä koneet tekivät tuhoa 72 kertaa, mutta Riihimäkeäkin peräti 40 kertaa, kun esimerkiksi Helsinkiäkin vain kahdeksan kertaa. Talvisodan aikana Neuvostoliiton pommitusten kohteeksi joutui 690 paikkakuntaa.

No tänään siis hieman historiallisissa tunnelmissa päivä alkuun. Kunnia heille kaikille ja kiitos kuuluu tänäänkin nöyrin.

Mannerheim totesi sodan jälkeen: ”Te ette tahtoneet sotaa, Te rakastitte rauhaa, työtä ja kehitystä, mutta Teidät pakotettiin taisteluun, jossa olette tehneet suurtöitä, tekoja, jotka vuosisatoja tulevat loistamaan historian lehdillä.”

”Ilolla ja ylpeydellä ajattelen Suomen lottia ja heidän osuuttaan sodassa – heidän uhrimieltään ja uupumatonta työtään eri aloilla, mikä on vapauttanut tuhansia miehiä tulilinjoille. Heidän jalo henkensä on kannustanut ja tukenut armeijaa, jonka kiitollisuuden ja arvonannon he ovat täysin saavuttaneet.”

”Kunniapaikalla ovat myös sodan ankarana aikana seisoneet ne tuhannet työläiset, jotka, usein vapaaehtoisina, ilmahyökkäystenkin aikana ovat tehneet työtä koneittensa ääressä valmistaen armeijalle sen tarpeita, sekä ne, jotka herpaantumatta vihollisen tulessa ovat työskennelleet asemien varustamisessa. -Kiitän heitä isänmaan puolesta.”

Tänä vuonna siis 70 vuotta Talvisodasta – Talvisodan 105:stä Kunnianpäivästä. Ja näihin päiviin mahtuu muisteltavaa ja kunnioitettavaa jokaiseen. Sataanviiteen.

….

Nyt kuitenkin töiden pariin ja sitten kohta jos Riihimäelle ministeri Jan Vapaavuoren kanssa. Mielenkiintoinen päivä luvassa tänäänkin. Ja onneksemme rauhassa.

….

Kello 20.45 ja jokin aika sitten kotiin. Tänään siis aamu ensin kirjoitustöiden parissa ja sitten avustajan kanssa lounas uuden vuoden alkajaisiksi ja siitä sitten asuntoministeri Jan Vapaavuoren kanssa yritysvierailuille ja Tammituuletukseen. Tänään siis tutustuimme ministerin kanssa ensin Riihimäen Riihikadulla maamme ensimmäiseen poistoilmalämpöpumpuin toteutettuun matalaenergiataloon. Kopiopajan uudisrakennuksen yhteyteen tai oikeastaan päälle omistaja Jouko Sipilä suunnitteli, rakennutti ja oikeastaan itse aikapitkälle rakensi kerrostalon jossa ei lainkaan perinteistä lämmitystä. Mielenkiintoista oli kuulla se, että kyseinen talo tuli jopa 50 000 euroa halvemmaksi kuin vastaava talo olisi tullut esimerkiksi kaukolämpöön liitettynä ja tällaisella ratkaisulla säästöä syntyy tästä eteenpäin lisäksi jokapäivä. Kyseinen talo täyttää reilusti tai alittaa reilusti maamme vielä hieman vaihtelevat matalaenergitalon määritelmät ja mukava oli kuulla, että Vapaavuori edelleen valmisteluttaa suunnitelmaansa, jossa matala/passiivienergiatalot voitaisiin vapauttaa ainakin joksikin aikaa kiinteistöverosta. Itse pohdin, että vieläkin mielenkiintoisempi ratkaisu voisi olla hieman autoverotusta mukaellen toteuttaa kiinteistäverotuskin talojen energiatehokkuuden ja esimerkiksi päästöjen mukaan porrastaen. Ehkäpä tämä juuri onkin tulevaisuutta.

Matalaenergiatalolla tutustuimme lisäksi Fenestran ikkunaratkaisujen uutuuksiin ja myös tulevaisuuden haasteisiin ja hieman samojen asioiden parissa jatkoimme sitten Lasiliirin tehtaalla ja pääkonttorissa, missä tehdään perinteisten talojen ikkunoiden lisäksi myös erikoislaseja mm. itsestään peseytyviä ikkunoita ja turvalaseja niin rakennuksiin kuin myös esimerkiksi kauppojen liha- yms. tiskeihin. Erittäin upeat uudet toimitilat yrityksellä Riihimäellä kantatie 54:n varressa ja tilaa ja tavoitteita myös kasvaa. Tällaisia yrityksiä talousalueemme ja seutukuntamme kaipaa lisää.

Yritysvierailujen lisäksi järjestimme sitten yhdessä Riihimäen Kokoomuksen kanssa Graniitin Cafe Feeniksissä Tammituuletuksen. Kahvila oli aivan täynnä väkeä ja osa joutui ministerivierailun ajan jopa seisomaan. No se ei tunnelmaa haitannut ja paikan herkulliset pullat ja kahvi tekivät hyvin kauppansa. Itse en osannut odottaa tällaista väkimäärää paikalle, mutta mukava yllätys. Lisäksi hyvää keskustelua, kysymyksiä ja hieman evästystäkin. Kiitokset niistä ja kiitokset myös kaikille tästä päivästä. Huomenna jo sitten jatkamme Riihimäellä kun ministeri Jyri Häkämies tulee Riihimäen Kokoomuksen 90-vuotisjuhlien vieraaksi. Päivällä kuitenkin vielä sitä ennen Helsinkiin VM-Motorshowhun.

Nyt kuitenkin ajattelin viettää illan saunan ja sitten Euroviisukarsinnan parissa. Tsemppiä Heli Kajolle viisuvetoon.

Kommentit