Torstai, 13.12.2007

Blogi, torstaina 13.12.2007

Tänään aamulla esille nousi keskusteluissa jälleen EU:n ns. Viisasten ryhmä. Ulkoministeri Ilkka Kanerva kiisti tai ei ainakaan myöntänyt aamulla haastattelussa, että Jorma Ollila olisi maamme ehdokas ryhmän johtoon. Ollilan rinnalla muina niminä ryhmän johtoon on ainakin mainittu Latvian entinen presidentti Vaira Vike Freiberga ja myös Espanjan entinen pääministeri Felipe Gonzales. Mielenkiintoinen tilanne ja mielenkiintoinen ryhmä, jonka perustamisen kannalla olen itse ollut pitkään. On hyvä, että EU:n tulevaisuutta tarkastellaan ja pohditaan hieman ns. päivän politiikan ulkopuoleltakin ja tässä tehtävässä maallamme paljon annettavaa. Asiasta pitäisi Kanervan mukaan tehdä päätöksiä nyt tulevana viikonloppuna.

Nyt kuitenkin liikkeelle. Tänään sivistysvaliokunnalla ei ole kokousta, mutta ryhmäkokous ja täysistunto kyselytunnin kannssa.

Kello 23.02 ja juuri vasta kämpille. Tänään jäimme Helsinkiin yöksi. Ilta venyi loppilaisten teatteriretken parissa ja huomenna kuitenkin aamusta jälleen eduskunnassa töitä. Päivä siis alkoi ajastetulla ohjelmalla vasta ryhmäkokouksesta, mutta sitä ennen ehti hoidella monenlaista. Mutta ryhmässä sitten esillä mm. ensi viikon budjettiasioita ja myös viikon ajankohtaisia asioita. Ryhmän jälkeen sain vieraakseni Lopen Kokoomuksen järjestämän loppilaisten eduskuntaretken väkeä. Matkasta kun päätettiin ja tiedotettiin niin kahdessa päivässä Tiina otti vastaan niin paljon varauksia, että jonoa riitti aina loppuun asti. Muutama peruutuspaikkakin meni hetkessä kun Lopen Lehdessä asiasta mainittiin. Tuntui hyvälle. Kuutisenkymmentä loppilaista siis tänään retkellä ja vahvistettuna muutamalla riihimäkeläisellä. Ensin tiivis tutustuminen eduskuntaan ja sen jälkeen kyselytuntia seuraamaan. Kyselytunnilla pääsin jälleen myös ääneen. Itseasiassa yritin saada kysymystä jo aiemminkin, mutta silloin ei puheenvuoroa irronnut. Ensimmäisessä demarien kysymyksessä käsiteltiin pääkaupunkiseudun asuntotuotantoa ja sen myötä työntekijäpulaa. Olisin halunnut nostaa esille sen, että miten hallitus on turvaamassa sen, että tulevaisuudessakin noin 100 kilometrin etäisyydeltä työssäkäynti olisi ajallisesti ja ennen muuta taloudellisesti järkevää. Onko suunnitelmissa kehittää työmatkavähennystä tai muita keinoja sellaisten ihmisten eduksi joiden vain yksinkertaisesti on pakko pitää henkilöautoa. Tai vastavuoroisesti miten julkistaliikennettä kehittämällä mm. saattoliikennettä rautatieasemille kehittämällä voisi tätä ongelmaa helpottaa. Olen nimittäin varma, että tämän kehysalueen ”palveluksia” maamme tarvitsee ja siksi asia akuutti. Asiaa en esille nyt saanut, mutta vien asiaa eteenpäin.

Myöhemmin Nokian vesitragediaa käsitelleessä Jaskarin Harrin kysymyksessä pääsin ääneen. Nostin esille tikittävän aikapommin eli pohjavesisuojauksien puutteen monilta keskeisiltä vedenottamo- ja pohjavesialueilta pääteidemme varsilta ja jopa alta. Juuri kysymykseni aikaan maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila päätti poistua salista ja kun puhdasvesi kuuluu hänen toimialaansa niin ei sitten löytynyt vastaajaa hallitusaitiosta. Todella ihmettelin ettei liikenneministerillä esimerkiksi ollut asiaan mitään sanottavaa. Asia tulee ottaa arvon hallitus vakavasti. Olen pettynyt. Tätäkin asiaa on syytä pitää esillä ja vaatia toimia asian eteen. On nimittäin tosiasia, että Nokian tapahtuman jälkeen vesipalautuu putkissa juomakuntoon, mutta rekkaonnettomuuden jälkeen tilanne on toinen. Tuho on täydellinen ja lopullinen. On syytä olla valppaana ja vakavana ja miettiä vastauksia tähänkin kysymykseen. Tulen uusimaan kysymyksen.

Kyselytunnin jälkeen siirryimme sitten loppilaisten kanssa Komediateatteri Arenaan katsomaan Lumikkia ja seitsemää älykääpiötä. Mainiota poliittista satiiria. Niin kuin ennenkin olen todennut ala on vaikea, mutta Arenassa onnistutaan. Toimi kuin… Myös bussilastillinen loppilaisia näytti nauttineen ja kotimatka alkoi hyvissä tunnelmissa. Kiitos vielä joukolle Lopen viiristä. Luulin, että saan odottaa 50-vuotispäiviin asti 🙂 Tämä minulle loppilaisena tärkeä lahja. Kunniapaikka sillä eduskunnassa.

Kommentit