Keskiviikko, 12.12.2007

Blogi, keskiviikkona 12.12.2007

Aamulla Huomenta Suomessa vieraillut Ulopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak toivoi minusta aivan aiheellisesti, että Natosta olisi voitava keskustella puolueettomasti. Ulkopoliittisen instituutin ensimmäinen Nato-selvitys julkistettiin eilen ja pidin tätä linjaa itsekin oikeana. Kerrotaan tosiasioita ja erilaisia mahdollisuuksia ja erilaisia teitä hoitaa turvallisuutta ja sitten tehdään ratkaisuja.

Yksi keskeinen viesti aamulla Salonius-Pasternakalta oli se, että nyt pitää miettiä ja keskustella siitä mitä maamme haluaa ja mitä maamme on valmis tekemään. Tutkijan mukaan on selvää, että että mikäli me suomalaiset emme ole valmiita tarjoamaan apuamme myös sotilasosastojen muodossa jos muihin maihin hyökätään, ei Natoon tule liittyä.

Mutta tärkeä viesti oli myös se, että Natoa ei saisi nähdä pelkästään sotilasliittona. Se on myös tärkeä osa kriisinhallintaa. Yhteinen puolustusvelvoite muodostaa Salinius-Palsternakan mukaan juuri Naton ytimen ja kun puhutaan laajemmasta turvallisuuskäsitteestä, eikä vain sotilaallisista uhkakuvista, tarvitaan kaikki maat mukaan.

Juuri tällaisia pohdintoja ja faktoihin perustuvia puheenvuoroja olen kaivannut. Tietoa pitää jakaa ja keskustelua tulee jatkaa. Itse kuulun siihen ryhmä joka tekee valintansa tämän päivän tilanteen mukaan – on sitten kyse koulusta, verotuksesta, työelämästä, sairaanhoidosta tai vaikka sitten turvallisuuspolitiikasta. Jatketaan siis tätä.

Mielenkiintoinen oli myös valtiovarainministeri Jyrki Kataisen haastattelu Kauppalehdessä. Katainen totesi, että työn verotusta kevennetään sovitusti vaalikauden loppupuolella, mutta veronkevennysvara voi olla jopa suurempi kuin hallitusohjelmassa sovitut 1,1 miljardia euroa.

On hyvä, että tässäkin esille otetaan faktat. Oppositiojohtaja Eero Heinäluomahan on lähtenyt sille linjalle, että puhutaan mitä puhutaan ja ammutaan kaikkea liikkuvaa välittämättä siitä mitä sanoo tosiasiat ja mitä itse tekisi samassa tilanteessa. Heinäluoma epäili mm. Turun Sanomissa, että hallitusohjelmassa luvattu veronkevennysvara ns. roiskitaan kaikkialle muualle. Toivotaan, että Heinäluomakin huomaa pian, että tämä hallitus tekee sen minkä hallitusohjelmassaan on luvannut. Toisin oli Heinäluoman ollessa hallituksessa. Hallitusohjelmassa oli erilaisia kirjauksia ja lupauksia, jotka vain jäivät sitten kauniiksi sanoiksi. Näistä esimerkiksi nyt toteutetaan perusopetukseen ohjattava 80 miljoonan erityispotti, joka syntyy ikäryhmien pienentymisestä säästyvistä kuluista. Samaa lupasi aikanaan Heinäluoma, mutta silloin se vain unohtui. Siinä se pieni ero. Niinpä.

Kauppaleden haastattelussa Katainen painotti veronkevennysten oikeaa ajoitusta. Kataisen mukaan tuloverojen kevennys on ajoitettava juuri siihen hetkeen, jolloin suhdannehuippu on ohitettu. Ja näin siis tullaan myös toimimaan.

Nyt kuitenkin eduskuntaan. Tänään aamu alkaa Eduskunnan kirjaston hallituksen kokouksella. Aika synkkää ulkona.

Kello 16.35 ja työt jatkuvat. Tänään aamulla Eduskunnan kirjaston hallituksen kokous siirtyikin ensi viikkoon ja päivään tuli tyhjää. Vasta kolmelta alkoi täysistunto ja näin ehdinkin hieman pidempään viettää aikaa MTV3:sen ensi viikonlopun enduron MM-sarjan SixDays -ohjelman parissa. Parissa tunnissa saimme äänitykset kuntoon ja nyt ohjelma jo odottamassa ulosajoa Maikkarilla. Tuossa lauantain ohjelmassa myös hieman pätkää Lopelta. Marko Tarkkala ja Valtteri Salonen opettavat Motojyskyn endurosafarilla Emma Kimiläistä ajamaan. Ihan hauska pätkä. Kannattaa katsoa 🙂

Täysistunnossa tänään muutamia äänestyksiä joissa opposition vastalauseet kaatuivat selvin numeroin. Päätökseen siis autoverolain uudistus, valtionosuuslakipaketti ja myös mm. uusi siviilipalveluslaki. Tämän jälkeen yksi syksyn mielenkiintoisimmista keskusteluista ministeri Ilkka Kanervan johdolla. Keskustelussa esillä siis Valtioneuvoston selonteko Suomen osallistumisesta Afganistanin ISAF-operaatioon, Suomen osallistumisesta EU:n sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon Tshadissa ja Keski-Afrikan tasavallassa (EUFOR TCHAD/RCA) sekä sotilasosaston asettamisesta korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Viron, Irlannin ja Norjan muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa. Pitkä otsake ja iso asia. Salissakin varsin yksituumainen mielipide päälinjasta. Vain vasemmistoliitto olisi kovasti vetämässä maatamme pois Afganistanista. Tuntuisi aikalailla riitaojamaiselta toiminnalta jättää tässä tilanteessa maa yksin. On totta, että tilanne on haastava ja tärkeintä olisi päästä neuvottelutulokseen ja sen kautta rauhaan, mutta nyt vetäytyminen Afganistanista ajaisi maan täydelliseen sekasortoon ja palauttaisi talibanit valtaan ja sen seuraukset tiedämme. Myös salissa ehkä hieman tarkoitushakuisesti vasemmistosta puhutaan asioista epätarkasti ja väitetään sitä ja tätä. Mm. väite siitä, että mukaan lähtö NRF-joukkoihin olisi avoin valtakirja ja täysi sitoumus kaikkeen toimintaan on täysin väärä. Nimenomaan NRF:ssä voisimme jokaisessa hankkeessa itse demokraattisesti päättää olemmeko mukana vai emmekö. Roolimme olisi siis täydentävä. Tästä salissa hieman tänään puhuinkin. Nimittäin tätä ulkopoliittista ja turvallisuuskeskusteluamme haittaa nyt koko ajan tarkoitushakuinen asioiden vääristely ja pelkojen lietsominen. Siksi itse olen tyytyväinen, että nyt hallitus on ottanut avoimen linja kertoo mitä tehdään ja mitä suunnitellaan jne. Eri tilanne oli tosin vielä tammikuussa SDP:n ollessa hallituksessa. Ei varmastikaan lisännyt kansalaistemme luottamusta näihin asioihin se toiminta millä tavalla edellinen hallitus ennen eduskuntavaaleja toimi. Hallitus jossa mukana oli siis myös SDP teki tammikuussa periaatepäätöksen mukaan lähdöstä. Jostain syystä se salattiin sitten yli vaalien. Ei kai haluttu puhua ulkopolitiikasta tai sitten kertoa kaikkea mitä tehtiin. Itse toivon, että tällaista ei enää tapahdu ja nyt siis merkit paremmat. On tärkeää, että kaikista asioista ulkopolitiikassa voidaan puhua ja keskustella. Myös kaikki selvitykset tulee minusta saattaa avoimesti keskusteluun ja tietoisuuteen on sitten kyse suurlähettiläs Antti Sierlan Nato selvityksestä tai valtiosihteeri Teija Tiilikaisen EU turvatakuu selvityksestä. Kun tällaiset asiakirjat saadaan avoimesti esille niin on helpompi keskustella itse kunkin oikeilla argumenteillä eikä vasemmistoliiton tapaan pelotellen ja väritellen.

Nyt jo kotona. Illalla vielä täysistunnon jälkeen nautimme illallista ryhmämme ja puhemiehemme kanssa. Huomenna työt jatkuvat ja saan mm. vieraakseni bussilastillisen loppilaisia eduskunta- ja teatteriretkelle. Mukava päivä siis luvassa.

Kommentit