Torstai, 13.09.2007

Blogi, torstaina 13.09.2007

Uuteen aamuun ja uuteen päivään. Kaunis aurinkoinen aamu ja ei pahaa ruuhkaakaan. Nyt jo Eduskunnan työhuoneessa ja kohta aloittamaan työtä Valtion Liikuntaneuvostossa. Kyseessä on siis Opetusministeriön asiantuntijaelin liikuntakysymyksissä. Tehtävänämme mm. seurata liikunnan kehitystä, tehdä esityksiä ja aloitteita liikunnan kehittämiseksi, tehdä esityksiä ja antaa lausuntoja toimialansa liikuntamäärärahojen käytöstä, arvioida valtionhallinnon toimenpiteiden vaikutusta liikunnan alueella sekä käsitellä liikunnan ja liikuntapolitiikan kannalta laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä asioita. Lisäksi tärkeä rooli mm. liikuntapaikkojen perustamiskustannuksiin myönnettävissä avustuksissa. Tässä näin lyhyesti.

Tänään päivään mahtuu myös syksyn ensimmäinen ryhmäkokous ja tänään otamme käyttöön uuden suuremman ryhmähuoneen. Näin pitkään meni aikaa, että vaalitulos voitiin kaikkialla hyväksyä ja tiloja jakaa järkevästi sen tarpeiden mukaan. Välillä tuo luopuminen aika tuskaisaan. Niin teoissa kuin sanoissakin. No järki voitti ja nyt tilat jaettu tarpeiden mukaan eikä vuosikymmenten takaisten aikojen mukaan. Ryhmäkokouksissamme nykyisin ministerien valtiosihteerien ja avustajien ja muun kansliahenkilökunnan kanssa noin 80 henkeä ja nyt tilaa satakunta neliötä. Ei siis liikaa tilaa nytkään, mutta parempi kuin edellinen huomattavasti pienempi luukku. Sitten ryhmän jälkeen kyselytunti ja sen perään täysistunto ja sitten syysistuntokauden avaukseen liittyvä Lieksa-elokuva. Töihin.

….

Mielenkiintoinen päivä takana. Tänään aamulla aloitimme Valtion Liikuntaneuvoston työskentelyn ja tiukka on tahti sielläkin. Seminaari ja kokoukset värittävät syksyä ja mm. huoli veikkausvoittomäärärahojen jaosta ja yleisesti liikunnan määrärahojen riittävyys. Itse nostin esille sen, että nyt on korkea aika ottaa selkeästi aktiivisempi ote myös vanhojen liikuntatilojen saneerauksiin. Meillä ei ole varaa antaa uimahallien ja liikuntatilojen rapistua ja niistä suuri osa nyt kiireisen peruskorjauksen tarpeessa. Tähän on syytä ohjata rahoitusta. Mutta palataan liikunta-asioihin kun työ etenee ja asioita esille tulee.

Päivällä sitten osallistuin ammattiin opiskelijoiden liiton SAKKI ry:n 20-vuotisjuhlaseminaariin. Ammattikoulutuskysymykset olleet yleisesti sivistysasioiden rinnalla lähellä sydäntäni ja tänäänkin monta hyvää keskustelua mm. ammattihenkilökunnan saatavuuden turvaamisesta ja muista alan haasteista. Näitäkin ajatuksiani olen täälläkin usein esille nostanut ja tuonut, mutta tänään erityisesti halusin korostaa itse mm. sitä, että toiseen asteen ammattikoulutus ja lukio-opetus voidaan tulevaisuudessa yhdistää hallinnollisesti esimerkiksi kuntayhtymiin, mutta opetusta ei tule yhdistää. Kaksoistutkinnot ovat ok ja myös dualimalli on ok. Tässä keskustelussa helposti opetus ja hallinto menevät sekaisin ja myös ministerimme esille tulon oli osa ymmärtänyt väärin.

Tänään myös otimme käyttöön sitten uuden upean ryhmähuoneemme. Tunnelma oli hyvä ja iloisuutta ja hymyä riitti ryhmässämme nyt syksyn aluksikin vaikka tiedämme, että isoja haasteita ja vaikeitakin asioita on edessä. Hyvä ryhmähenki on kuitenkin todella tärkeää ja täytyy näin uutena todellakin todeta, että sellainen 50 edustajan ryhmässämme on. Töitä tehdään tiukasti, mutta hyvällä hengellä – yhteishengellä. Toki ryhmässä tänäänkin esillä vaikeita asioita, mutta niitä vartenhan me olemme.

Syksyn kyselytunnitkin käyntiin. Odotin opposition ruudin olevan kuivempaa, mutta hieman vain tussahteli. Ei edes retoriikassa oikein tahdottu pärjätä 🙂 Kyselytunnin jälkeen sitten valtiovarainministeri Jyrki Katainen esitteli ensi vuoden talousarvioesityksen. Katainen kuvasi budjettia anteliaaksi ja sitä se monessa mielessä onkin. Rahaa laitetaan moneen eri kohteeseen ja saajalle rutkasti lisää. Ensi viikolla käynnistyy sitten varsinainen keskustelu asiasta. Oma puheeni on jo päässä valmiina ja pian hieman paperillakin – ainakin ranskalaisin viivoin. Itse tulen nostamaan puheessani usean hyvän asian rinnalla esille mm. perustienpidon ja yksityistiekysymykset, rekkaparkin Venäjän rajaruuhkien ratkaisuna, veikkausvoittovarojen käytön sekä myös hieman verotusasioita mm. kuljetusyrittäjien ja työmatkalaisten näkökulmasta. Paikallisista hankkeista esille nostan Riihimäen asemanseudun asioita erityisesti asemalaiturien esteettömyyden sekä Valtatie 2:n ja muutaman muun liikennehankkeen. Mutta palataan niihin siis ensi viikolla. Tiistaina.

Kommentit