Keskiviikko, 12.09.2007

Blogi, keskiviikkona 12.09.2007

Eilen hoiva-alan ihmiset kokoontuivat Eduskuntatalolle puolustamaan ansaitsemiaan ja oikeutettuja palkankorotustoiveitaan ja myös koulutetun työvoiman saannin varmistamista. Sitä ennen samassa paikassa kokoontui muutama sata kehitysvammaista ohjaajineen ja avustajineen protestoimaan laitoshoitoa ja kertomaan viestiä ”Emme halua enkeleiksi”. Asiat ovat nousseet siis pintaa oikein kunnolla viimeaikaisten tapahtumien myötä ja viimeksi eilen uutiset kertoivat, että vaikeasti vammainen mies hukkui kylpyammeeseen kuntoutuskeskuksessa, kun hoitajat poistuivat kylvetyksen aikana hetkeksi huoneesta. Tämän seurauksena Pieksämäen käräjäoikeudessa luettiin syytteet kolmelle hoitajalle kuolemantuottamuksesta.

Olen yleisesti huolestuttavaa, että maassamme lääkitään liikaa niin vammaisia kuin vanhuksiakin. Tämä yksi asia mitä tullee selvittää sen tarkoitusperiä ja lähtökohtia ja välttämättömyyttä myöten. On aiheellista kysyä miksi?

Tänään asiaan ja keskusteluun osaa otti Turun yliopiston yleislääketieteen professori vanhustutkija Sirkka-Liisa Kivelä. Hän totesi, että tulevaisuudessa dementoituneet vanhukset saavat tulevaisuudessa päättää, haluavatko elää vai kuolla. Kivelä sanat hieman järkyttivät, kun hän Savon Sanomien haastattelussa totesi pelkäävänsä, että Suomi on yhteiskunta, joka ei selviä muulla kuin armomurhilla. Tällaista kauhukuvaa tukee hänen mukaan viime vuosikymmenien kehitys ja vanhustenhoidon kehittymättömyys. Kivelän mukaan vanhustenhoidon suurin ongelma on tiedon puute. Ennen 90-lukua valmistuneet lääkärit eivät ole saaneet lainkaan koulutusta vanhustenhoitoon. Kivelä totesi samalla, että vanhustenhoidon kehittäminen vaatisi yli sadantuhannen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen lisäkouluttamista. Asia tulee ottaa vakavasti ja nyt aidosti nähdä tulevaisuuteen. Meidän tulee pystyä turvaamaan vanhustenhoito tulevaisuudessakin. Se maksaa, mutta se on velvollisuutemme ja kunniatehtävämme. Minusta siitä ei ole mitään varaa eikä syytä tinkiä.

Tänään aamulla MTV3:n teksti-tv:n ttsikko myös pysäytti: ”Halonen toimi DDR:n hyväksi”. Uutisten mukaan Tasavallan presidentti Tarja Halonen on kuulunut aikanaan mm. delegaatioon, joka kävi presidentti Kekkosen luona vetoamassa Itä-Saksan puolesta. Alma Median lehtien mukaan Halonen kampanjoi 70-luvulla aktiivisesti Itä-Saksan puolesta. Komitea mihin Halonenkin Alman mukaan kuului vastusti Suomen virallista ulkopoliittista linjaa ja levitti itäsaksalaista propagandamateriaalia. Kuohunta DDR:n ympärillä siis jatkuu ja erikoisinta on se, että ajan tutkimiseen nihkeimmin suhtauvat jo tällä aikakaudella toimineet. Politiikassa usein kysytään jääviyden perään. Ehkä sen voisi tehdä tässäkin.

Nyt kuitenkin kohti Eduskuntaa ja työpäivää…

….

Enduron MM-sarjan tv-ohjelma tuli aamuvarhaisella valmiiksi. Nyt kello 9.45 ja juuri töihin Eduskuntaan. Tänään työasioita pöydällä aikamoinen pino ennen sivistysvaliokuntaa ja päivän täysistuntoa.

Sain tuossa myös haasteen osallistua Elämä pelissä – hommaan. Tehtävänä selvittää nykyisen elämäntilanteen ja elämäntapojen vaikutus elinikään. Eli jos näin elän niin kuin vanhaksi elän. Testi antaa kuulemma tarkimmat elinajan ennusteet 25-74-vuotiaille, joilla ei ole todettu vakavaa sairautta kuten syöpää tai sepelvaltimotautia. Muiden osalta ennuste on vähemmän tarkka, joskin elintapojen muutoksen vaikutus ennusteeseen on samansuuntainen.

Mutta tässä Timo Pasi Petteri Heinosen ennuste:

1)Minun ikäinen (32 vuotta) mies elää nykyisen kuolleisuustason mukaan keskimäärin 77-vuotiaaksi.

2)Painoindeksisi on 21.4

3)Kokonaiskolesteroliarvo 4.5 mmol/l
HDL-kolesteroliarvo 1.5 mmol/l

4) Verenpaine
yläpaine (systolinen) 113
alapaine (diastolinen) 75

5) Muut taustakysymykset

ENNUSTE: Sadasta juuri Sinun kaltaisestasi ihmisestä noin 39 saavuttaa toivomasi 90 vuoden iän. Sinun kaltaisesi ihmiset elävät keskimäärin 84 vuotta ja 11 kuukautta.

Niinpä. Pärjätään tuolla. Jos haluat itse kokeilla niin testi löytyy osoitteesta http://elamapelissa.yle.fi/.

….

Tänään Eduskunnassa kohtuullisen normaalipäivä. Sivistysvaliokunnan parituntinen kokous sitten nopea lounas ja tämän jälkeen täysistunto. Onneksi hieman löysempi päivä kuin eilen jolloin ruokakin tuli syötyä tosin epäkohteliaasti yhden palaverin pöydässä. Sellaista se joskus on.

Mielenkiintoisia keskusteluja tänään myös Eduskunnan kahvilassa. Aamuinen tieto Halosen DDR-asioista puhutti useampaa, mutta ylivoimaisesti mielenkiintoisin oli keskustelu Perussuomalaisten Timo Soinin kanssa. Puhuttiin vennamolaisuudesta ja mm. nyt jo edesmenneestä yhdestä puolueen suuresta nimestä Lopella asuneesta Rainer Lemströmistä ja itse Vennamostakin. Miehille sattui ja tapahtui ja yksi ehkä niistä legendaarisimmista on tapaus missä miehet kannettiin ulos istuntosalista. Tosin Lemströmiä lukuunottamatta – mies oli liian suuri kannettavaksi. Myös puheissa politiikan retoriikka ja paljon muuta.

Luonnollisesti puheissa myös tänään edelleen Häkämies, Häkämies ja Häkämies. Täytyy kyllä todeta, että yksikään näihin keskusteluihin osallistunut ei pitänyt puhetta huonona tai vääränä ja olivat näin kahvipöydässä samaa mieltä, että asioista pitää voida puhua myös niiden oikeilla nimillä. Tosin muutama myönsi, että torstaina kyselytunnilla asia noussee esille ja varmasti silloin näidenkin äänenpaino puolueen takia toinen. Sellaista se on.

Tuosta maasta minkä nimeä ei saisi mainita saatiin tänäänkin yksi huolestuttavakin uutinen. Maa ilmoitti testanneensa uutta superpommia, jonka tehoa voidaan verrata ydinräjähteeseen. Samaisen maan valtiollinen tv-kanava näytti kuvaa pommin testauksesta missä superpommi pudotettiin Tupolev Tu-160 -pommikoneesta. Kanavan juontajan totesi, että kyseisen maan puolustusministeriö kuitenkin korostaa, ettei tämä sotilaallinen keksintö ole ristiriidassa minkään kansainvälisen sopimuksen kanssa. Nimeltämainitsematon maa ei juontajan mukaan ole aloittamassa uuttaa asevarustelukierrettä. Niinpä, mutta tapahtumia riittää ja niitä on syytä seurata puolin ja toisin.

Häkämiehen puheesta vielä sen verran, että tänään mm. pääministeri kehotti Jyri Häkämiehen puheen arvostelijoita lukemaan koko puheen ennen sen arvostelemista. Ehkä yksi puheen lukeneista on SDP:n Liisa Jaakonsaari, joka tänään yhtyi puheen puolustajiin. Jaakonsaari ällisteli ”häkämyrkytystä”, jonka monet ovat saaneet puolustusministeri USA:n puheesta. Jaakonsaari toteaa kotisivuillaan ymmärtävänsä sotien sukupolvien kielteistä reaktiota: ”Karhua ei saa härnätä. Toisaalta hän toteaa, että vaikenemisella ja myöntyväisyyspolitiikallakin on hintansa”. Jaakonsaari kirjoittaa: ”Häkämies sanoi, että Venäjä on meille ulko- ja turvallisuuspoliittinen haaste. Niinhän se on”. Fiksu kirjoitus minkä voi kokonaan lukea Jaakonsaaren kotisivuilta osoitteesta http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/147/index.html ja tässä linkki vielä puheen videoon: http://media.csis.org/csistv/?070906_finland

Mutta nyt siis juuri hetki sitten ratsastustunnilta. Ensi viikolla hevostelut jäävät kun budjettikiireet alkavat eduskunnassa, mutta tänään vielä onneksi juuri ja juuri Räpyn selkään ehdin. Mukava tunti olikin. Ajatukset nollattu ja rentoutunut olo. Huomenna taas töitä eli nyt saunan kautta petiin.

Kommentit