Tiistai, 11.09.2007

Blogi, tiistaina 11.09.2007

Tänään aloitamme siis Eduskunnan syysistuntokauden. Päivämäärä monellakin tavalla tunteita herättävä. 11.9. Tänään tulee siis kuluneeksi myös kuusi vuotta siitä hetkestä, kun maailma muuttui yhdellä merkittävällä tavalla toisen maailmansodan jälkeen ja kylmän sodan jälkeen. Terroristit iskivät USA:ssa ja muista vieläkin kuin eilisen päivän ne hetket, kun koulussa asiasta puhuimme ja miten lapset ja nuoret reagoivat tapahtumaan. Ehkä vielä enemmän tunteita herätti tsunami mikä kosketti lähemmin suomalaisia ja hiljaiset hetket koulussamme näiden kauheiden tapauksien jälkeen tuntuvat vieläkin. 11.9. vaikutukset näkyvät edelleen ja se kylvää pelkoa maailmaan ja terrorismin mahdollisuuksiin tulee varautua joka hetki joka puolella maailmaa. Se on myös yksi maamme turvallisuustekijä mikä tulee ottaa huomioon vakavasti vaikka maamme ei aktiivisiin kohteisiin lukeudukaan. Oikea kohde Suomessa ja kaikki on mahdollista.

Nyt kello 6.30 ja tänään aloitamme työt Eduskunnassa. Itse sain hieman erilaisen kutsun työtä aloittamaan, kun Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ry:n alueemme toimijat halusivat tarjota minulle kuorma-autokyydin Helsinkiin. Kohta aloitamme päivän rahtarihengessä Lopen Nesteeltä. Esillä matkan aikana kuljetusalan haasteet, ongelmat ja mahdollisuudet. Mielenkiintoinen aamu siis luvassa.

Päiväksi olen sopinut myös jo muutaman tapaamisen ja sitten iltapäivällä sairaanhoitajia odotamme eduskuntatalon edustalle. Keskusteluissa nousee varmasti esille palkkakysymykset, mutta ennen muuta tänään hoitajien huoli työntekijöiden saatavuudesta hoitoalalle tulevaisuudessa ja ennen kaikkea koulutetun ja pätevän henkilökunnan saannin turvaaminen.

Eilen opetusministeri Sari Sarkomaa nosti esille meille kokoomuslaisille erittäin tärkeän asian. Sarkomaa totesi, että hänen mielestä on hyvä, että lukiot ja ammattikoulut tuovat työmarkkinoille erilaisin taidoin varustettuja nuoria ja haluamme jatkossakin säilyttää lukio- ja ammatillisen opetuksen omina linjoinaan omina kokonaisuuksinaan.

Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä muistuttaa siitäkin, että lukion ja ammatillisen opetuksen erillään pitäminen ei välttämättä tarkoita hallinnollista erilläpitoa. Itse näen tulevaisuudessa järkeväksi vaihtoehdoksi toisenasteen koulutuksen yhteisjärjestämisen, mutta ehdottomasti koulutuksina erillään pitämisen. Meille kokoomuslaisille duaalimalli on vahvuuden merkki kaikilla eri koulutusasteilla ja en usko että meidän joukoissa demarien ihanoima nuorisokoulu tai ammattilukio saa kannatusta juuri lainkaan.

….

Uskomaton avaus syksylle. Toivottavasti ei koko syksy aivan tällaisia päiviä täynnä vaikka en totutusti työtä pelkääkään. Aamulla siis jo ennen kahdeksaan Lopen Nesteelle. SKAL oli järjestänyt paikalle kuorma-auton ja aamun teemana oli kuljetusalan yrittäjyys ja sen haasteet ja uhkat. Oittilainen liikennöitsijä Jouni Mäkinen oli jo käynyt ennen Lopelle tuloa lastaamassa auton ja kyydissä useampaan eri kohteeseen pääkaupunkiseudulle pientavaraa. Aamulla ensin yleistä keskustelua ennen matkalle lähtöä ja esillä tutut asiat polttoaineiden hinnat, teiden yleinen kunto ja talvikunnossapito sekä kuljetusalan haasteista mm. Venäjän rajan rekkaruuhkat ja esillenostamani huoli sakkojärjestelmästä missä kuljetusalan ammattilaisen kortti menee kuukaudeksi hyllylle ja työnteon mahdollisuudet viedään pienten liikennerikkomustenkin myötä. Esimerkki mikä minulle kerrottiin jokinaika sitten oli seuraava: 1 pieni ylinopeus, 1 pieni ylikuorma ja 1 taskulampun puuttuminen autosta. Kolme rikettä ja kuukaudeksi kortti pois ja työteko seis. Ymmärrän sen, että rikkeistä rangaistaan ja niin ymmärsi asian kertonut kuljettajakin, mutta kuukaudeksi ”työnteon kielto” on minustakin kohtuuton rangaistus. Asialle pitää tehdä jotain. Esimerkiksi pisteyttää rikkeitä niin, että taskulampun puuttuminen ei olisi yhtä iso rike kuin reilu ylinopeus jne.

Toistin myös erilaisen mielipiteeni Venäjän rajan rekkaparkista. En ymmärrä miksi suomalaisten verovaroin ratkaistaan Venäjän aiheuttama ongelma. Ja lisäksi kun alan ammattilaiset ovat todenneet, että ongelma väistyy nyt toteutuvien terminaalihankkeiden myötä ei 24 miljoonan rekkaparkki ole minusta perusteltu. Minusta oikea ratkaisu olisi ollut lisäkaista mikä jäisi myös muuhun käyttöön ruuhkien kadotessa. No demokratiaan kuuluu yhteiset päätökset ja nyt osalle tämä rekkaparkki oli sellainen asia missä ei järki voittanut vaan jääräpäisyys. Mutta nyt asia etenee ja hyvä, että ruuhkat ratkaistaan vaikka nyt sitten näin, sillä jonojen aiheuttamat haitat rajaseudun suomalaisille vakiasukkaille ovat kohtuuttomia ja varaatilanteet jatkuvia. Ratkaisusta tyytyväinen – en toteutustavasta.

Aamulla seuraavaksi vieraakseni tunniksi Ikäinsituutin väkeä ja aiheina vanhustenhuollon ja kehitysvammaisten kysymykset ja siitä sitten suoraan kello 11.00 tapaamaan kehitysvammaisia Eduskunnan eteen. Viime aikaiset draagiset tapahtumat olivat saaneet väen syystäkin liikkeelle ja pelko ja huoli olivat pinnassa. Myös laitoshoitoa kovasti kritisoitiin ja meillä olikin hyviä uutisia kerrottavana uuden hallituksen ratkaisuista myös tämän osalta. Palvelutarjontaan ja valinnanmahdollisuuksia ollaan lisäämässä ja myös valvontaa ja hoitohenkilökunnan soveltuvuuden selvittämistä tullaan tutkimaan ja tehostamaan. Ministerimme Paula Risikko ja Sari Sarkomaa ovat asiaan jo puuttuneet ja tiedän, että he myös asiansa hoitavat.

Seuraavaksi päivä jatkui sivistysvaliokunnan kokouksella ja tämän jälkeen Eduskunnan portaat täyttyivät hoitoalan henkilöistä. Paikalla Tehy- ja Superlaisia ja huolena hoitohenkilökunnan saatavuuden turvaaminen ja palkkaratkaisu. Silmiin pisti muutamat kovasti kokoomusta herjanneet valkoiset täysin samanlaiset kyltit. Ettei vaan olisi olleet Eeron käsialaa? Näitä mauttomia puoluepoliittisin tarkoitusperin väsättyjä plakaateja lukuunottamatta henki oli juuri oikea. Hoitajat vaativat palkankorotuksia ja me ainakin uskomme, että hallitus osaltaan asian hoitaa ja tänään saimme jo jälleen lisävalaistusta ja vahvistusta kun pääministeri ja valtiovarainministeri kertoivat hallituksen tuesta palkkaratkaisulle. Minä uskon, että ensimmäinen lupaamme askel kohti oikeudenmukaisempaa palkkausta otetaan tänä syksynä ja toivon, että ratkaisu löytyy ilman lakkoja.

Tämän jälkeen täysistuntoon. Salin äänentoistoa on kesän aikana uudistettu ja hieman oli laitteet vielä hukassa. Puhemies Sauli Niinistö kysyikin: ”Kuuluuko nyt?” Salista vastattiin: ”Ei”. Tähän Niinistö: ”Mistä sitten tiesitte vastata”. Niinpä. No pienen alkukankeuden jälkeen istunto pääsi alkuun ja joutuisasti asiat tuli läpikäytyä. Yksi sellainen nosto pakko tehdä mikä minua usein hymyilyttää. Lehdistössä kun seurataan ja laitetaan meitä paremmusjärjestykseen pidettyjen puheenvuorojen valossa. Muutamien lehtien mielestä hyvä edustaja on puhunut monta kertaa ja huono vähemmän. Nämä lehdet eivät välitä siitä mitä salissa puhutaan. Puheiden sisällöllä ei mitään merkitystä. Tämäkin Veltto Virtasen pitämä puhe on näissä listoissa aivan yhtäarvokas kirjaus kuin mikä muukin. Lainaus Eduskunnan kotisivuilla olevasta pöytäkirjasta 11.9. ”Pertti Virtanen /ps: Arvoisa puhemies! Kollegat! Ajattelin vaan koettaa, toimiiko meiltä päin tämä äänentoisto: Yksi, kaksi. Hyvä, kiitos!” Se näistä tilastoista.

Vielä tänään sitten sivistysvaliokunnan ryhmäkokous ja esillä ajankohtaiset asiata valtiosihteeri Heljä Misukan johdolla ja tämän jälkeen päivä – syyskauden avauspäivä – eduskunnassa päätökseen. Sitten Radio Hämeen Politiikan puhemyllyn lähetykseen missä esillä luonnollisesti Jyri Häkämiehen USA:n matkan puhe. Puhe englanniksi ja myös suomeksi täällä blogini maanantain kohdalla ja lähde siis näille ministeriön viralliset sivut. Kannattaa tuo puhe lukea. Tuntuu nimittäin siltä, että puhetta ei moni kommentoija ole kokonaan edes lukenut ja sen myös yksi demarikansanedustaja radiohaastattelun jälkeen myönsikin. Niinpä niin.

Itse totesin, että minusta on hyvä, että 2000-luvun Suomessa on mahdollista puhua asioista niiden oikeillä nimillä ja tästä kommentista olen saanut varsin paljon hyvää palautetta eilen, tänään ja myös Politiikan Puhemylly -ohjelman jälkeen. Itse totesin, että enää ei eletä aikaa milloin ulkopolitiikasta sai puhua sain sosialidemokraatit, sosialidemokraatit ja sosialidemokraatit. Ja tämän tilanteen muuttumisen myöntäminen näyttää osalle olevan kova paikka.

Häkämies toisti Venäjän puheessaan kolme kertaa. Hän ei puhunut Venäjästä uhkana vaan HAASTEENA. Itse olen täysin samaan mieltä ja myös kolme kertaa samaan mieltä. Venäjä on minusta haaste energia-asioiden valossa, Venäjä on haaste ympäristökysymysten valossa ja Venäjä on haaste myös maailmanpolitiikan suurvaltapyrkimysten valossa. Näin minusta on ja ainakin minusta on hyvä, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.

Tämän jälkeen vielä illalla parin MTV3:n ohjelman studiokuvaukset Riihimäellä ja nyt kello 21.27 ja juuri hetki sitten kotiin. Huomenna työt jatkuvat, mutta vielä hetki töitä tänäänkin.

Kommentit