Torstai, 13.05.2010

Blogi, torstaina 13.05.2010

Eilinen ilta eduskunnassa siis venyi Euroopan talouskeskustelujen kanssa aina yön tunneille. Se myös tarkoitti sitä, että en päässyt Lopen Lukion Kevätkonserttiin. Joskus vain tässä työssä käy näin ja halusin itse olla paikalla kun Euroopan tulevaisuudesta keskusteltiin ja sitten ennen puoltayötä vielä äänestettiin. Kyse ei nimittäin ollut vain Euroopan tulevaisuudesta vaan nimenomaan itsekkäästi myös Suomen tulevaisuudesta ja tästä tulokulmasta me asiaa lähestyimmekin. Itseasiassa kaikki tiesivät, että näin asian laita on, mutta aihe oli niin herkullisen populistinen, että sitä kiusausta eivät pystyneet edes Eero Heinäluoman SDP vastustamaan. Toinen asia siis pienen ajan sisällä missä SDP löysi kumppanikseen perussuomalaiset. Perussuomalaisten maajohtajaksikin eduskunnassa tituleraattu Pentti Oinonen hyrisikin tyytyväisyyttää. Vai pitäisikö sanoa, että ilmassa oli sellaista pörinää.

Tänään sitten korvataan tuo eilisillan musiikkielämys toisella upealla konsertilla. Kuoronjohtaja, dir.can. Pekko Perko vastaanottaa tänään musiikin elämäntyöstään erittäin arvostetut Suomen Laulajain ja Soittajain Liitto Sulasolin myöntämän vuoden 2010 Klemetti-palkinnon Lopella. Vain joka toinen vuosi jaettava erittäin arvostettu palkinto ei olisi voinut löytää parempaa saajaa – voisiko sanoa, että Pekka Perko sen otti.

Itse sain aikanaan myös kasvaa musiikin maailmassa Lopen kuoroissa. Ensin Kirsti Kytömäen johdolla Lopen Lapsikuorossa ja sitten Pekka Perkon opeissa Lopen Nuorisokuorossa. Nyt jo kymmenien vuosien työ tuotti pian jo alkuvuosinakiin tuloksia ja loppilainen kuorotoiminta niitti menestystä ympäri Suomen ja maailmankin. Toiminta alkoi Lopella jo ennen syntymääni Lopen Kansalaisopiston yhteydessä 1974. Seuraavana vuonna oli ensimmäinen loppilainen kuoroleiri ja joulukonsertti. Sitten vuotta myöhemmin perinteeksi muodostunut Vappumatinea ja samana vuonna 1976 kuoro osallistui myös ensimmäistä kertaa Nuorten Kuoroliiton kuoropäiville. Silloin Jyväskylässä ja jälleen vuotta myöhemmin 1977 kuoro julkaisi ensimmäisen levynsä ”Kun maass´ on hanki…”

Ja tästä eteenpäin menestystä tuli vuosittain. Mm. 1983 Hollannissa Haagin kuorofestivaali, nuorisokuorosarjan 2. palkinto ja vuonna 1986 olimme mukana, minäkin siis silloin laulaja, Nuorten Kuoroliiton kuoroleirillä Lopella, mukana RYKEN Pikekor Norjasta, 1. Sympaatti-festivaali Suomessa, vieraana Lopella Ellerhein-kuoro Tallinnasta, Eestistä. Vuotta myöhemmin 1987 olimme ensimmäisenä ulkomaalaisen akuorona mukana mukana Eestin koulunuorison laulujuhlilla Tallinnassa. Samalla Laululavalla jossa viime kesänä muuan Madonna myös konsertoi.

Samana vuonna 1987 Timotei kuoro esiteltiin Vappumatineassa ja me esiinnyimme Nuorisokuoron kanssa BBC-Wales TV:ssä ympäri maailmaa levinneessä joululauluohjelmassa. Ohjelma kuvattiin Lopen vanhassa kirkossa ja äänitettiin Lopen nyt remontin ala olevassa Ylösnousemus-kappelissa.

Vuonna 1988 Kanada, Powell River-festivaali, nuorisokuorosarjan neljäs sija, kamariyhtyeet 3. sija , Timotei, viikon konserttikiertue Vancouwer- Islandilla jne.

1990 Timotei Riva del Garda, Italia, vokaaliyhtyeet 2. palkinto, 2. Sympaatti-festivaali; Seattlen tyttökuoro vieraana Lopella. Nuorisokuoro Ateenassa, Kreikassa ja sieltä lapsikuorosarjan 3. palkinto.

90-luvulla menestys jatkui. 1991 Timoteille Arnhem, Hollanti nuorisokuorosarjan 4. sija, Timotei. 1994 Klemetti-nuorisokuorokilpailun finaali, diplomi ja kuoron 20- vuotisjuhlavuosi. Ja vuonna 1996 jo kahdeksas oma äänite ja kolmas cd-levy: Synnytti piltin Betlehem…

1997 Timotei 10-vuotta: Kirkkokonsertti ja menestys ja työ jatkui kohti 2000-lukua. Mm. 2001 Timotei konsertoi sekä Roomassa, että Firenzessä ja kotimaassa Timoteilla oli konsertteja Janakkalassa, Lopella, Riihimäellä, Tammelassa ja Äetsässä.

2001 Timotei kantaesitti Juhani Peltonen -kirjallisuuspäivillä Kari Mäkirannan kaksi laulua Juhani Peltosen runoihin: Huom! ja Tuulee ja tämän jälkeen lukuisia muita loppilaisen kirjailijan Juhani Peltosen runoja.

Ja tänään sitten on aika kiittää jälleen Pekka Perkoa tästä työstä. Useat tänäänkin Timoteissa laulavat ovat laulaneet Lopen lapsi- ja nuorisokuorossa seitsenvuotiaasta lähtien ja niin kuin tuosta yllä kertomastani näette on Pekka Perkon johdolla Timotei menestyksellisesti osallistunut sekä koti- että ulkomaisiin kuorotapahtumiin ja -kilpailuihin, mm. Hollannissa, Italiassa, Kanadassa ja Kreikassa.

Työstään Pekka Perko on aiemmin saanut vuonna 1986 Hämeen läänin taidepalkkinnon, 1990 tuon Director Cantus -arvonimen, 1996 Hämeen Tanssivan Ilveksen Hämeen Taidetoimikunnalta, 1998 Sulasolin kultaisen ansiomerkin, 1999 Nuorten Kuoroliiton Heinz Hofmann -mitalin ja vuonna 2004 Sulasolin Hämeen kunniajäsenyyden ja kultaisen ansiomerkin ja viimeksi 2007 Suomen Kulttuurirahaston palkinnon elämätyöstään kuorojen soinnista ja äänten virittämisestä. Ja tänään sitten Pekka Perko vastaanottaa tuon arvokkaan Klemetti-palkinnon Timotei-kuoron Helatorstain kirkkokonsertin jälkeen.

Tänään siis olette kaikki hyvän kuoromusiikin ja Pekka Perkon sekä Timotein ystävät varmasti enemmän kuin tervetulleita Lopelle Lopen kirkkoon. Oi kiitos sa Luojani armollinen -konsertti alkaa kello 18.

…..

Tänään päivä siis keväästä ja lopultakin lämpimästä nauttien. Illalla suuntaan tuonne Pekan ja Timotein konserttiin ja sitten huomenna näyttääkin kalenteri odotetun tyhjää.

Mutta ennen kuin tästä päivään sukellan niin haluan täälläkin kertoa tuosta uudesta jutustamme. Eli ensi viikon torstaina 20.5. kello 19-20 Riihimäellä Cafe Feeniksissä Keväinen Hetki. Tilaisuudessa ei poliittisia puheita vaan yhdessä oloa ja rupattelua sekä musiikkia, tanssia ja Feeniksin parhaita herkkuja. Olette kaikki sinnekin enemmän kuin tervetulleita. Feeniksissä silloin esiintyy mm. hyvä ystäväni Leila Tcshokkinen, Derya Özgün ja Jaakko Kivijärvi ja muutakin. Kannattaa varmasti olla nautiskelemassa.

Mutta nyt sitten Helatorstain pariin. Nautitaan.

….

Kello 23.09 ja juuri Lopen kirkosta ja sen jälkeen Fallesmanni-salista kotiin. Tänään siis toinen upea ”jäähyväiskonsertti” Pekka Perkon kuoronjohtajauralle ja itseasiassa pääasiana tuon konsertin rinnalla Klemetti-palkinnon myöntäminen. Kirkko oli upeasti lähes täynnä väkeä ja korkeatasoinen konsertti täydensi päivän hienosti. Ehkä hienoin hetki oli kun Timotei sai rinalleen Lapsi- ja Nuorisokuoron, Kirkkokuoron ja Lopen Mieslaulajat. Silloin tunnelma oli katossa. Erittäin upea konsertti ja sen jälkeen pieni Sulasolin juhlahetki vielä Fallesmanni-salissa, missä itse myös pidin lyhyen pienen kiitospuheen Lopen kunnan puolesta. Kiitos vielä Timotein laulajille, Pekalle ja Seijalle ja kaikille mukanolleille. Heinäkuussa jatkamme.

Muuten päivä siis tänään nauttien keväästä ja jo oikeastaan kesästä. Laituri järveen ja hiekkalaatikkokin valmiiksi. Kiitos kummisetä Mikan. Kertakaikkisen mukava päivä.

Mutta hieman myös uutisia päivään. Jymyuutinen oli se, että SDP:ssä järkilinjaa pidempäänkin edustanut Erkki Tuomioja myönsi blogissaan, että hallituksessa demarit olisivat ”varmaan suurella todennäköisyydellä” äänestäneet Kreikan 1,6 miljardin euron paketin puolesta. Näin hän siis myönsi täydellisen populistisen pelaamisen mitä Heinäluoma orkestereineen eilen eduskunnassa pyöritti. Tuomioja jopa myönsi, että ehkä tiukassa tilanteessa he olisivat nytkin tukeneet esitystä. Ja myönsi hän myös sen, että SDP saattoi nyt arvioida tilanteen väärin.

En olisi uskonut, että Tuomioja uskaltaa tätä ääneen sanoa. Toki tämän kaiken näki sokea Reettakin, mutta en kuitenkaan uskonut, että demarileiristä keskeisimmät vaikuttajat olisivat tätä pelaamista julkisesti myöntäneet. Olen hämmentynyt ja pettynyt. Siis demareihin entistä enemmän. Tämä kaikki siis oli Heinäluoman käsikirjoittamaan populistista pelin politiikkaa, jolle jo Suomen lähes ”veljespuolueeksi” nousseet perussuomalaisetkin naureskelivat eduskunnassa.

Pisteet kuitenkin nyt jäkkeen Erkki Tuomiojalle joka totesi, että Kreikka-ratkaisun tekeminen oli ”tietenkin välttämätöntä”.

Kommentit