Perjantai, 14.05.2010

Blogi, perjantaina 14.05.2010

Tänään perjantaina yritän hieman saada aikaiseksi kirjoitustöitä. Tai ainakin eteenpäin. Muutaman lehden tilaamat kolumnit odottavat viimeistelyä ja myös hieman ensi viikon energia-asiatkin eduskunnassa. Tänään ei siis eduskunta poikkeuksellisesti kokoonnu. Mutta ennen tätä ajattelin aloittaa päivän kuitenkin ratsastustallilta. Hyvä ratsastus ehkä tekee tästä keväisestä jopa hellepäivästä vielä paremman.

Eilinen päivä sai puut todenteolla vihertämään ja illan pieni sadekuuro teki meille siitepööyallergikoillekin hyvää. Parasta olisi sellainen sää missä päivät saisivat olla aurinkoisia ja lämpimiä ja öisin sitten sade saisi putsata liiat siitepölyt pois. Itselläni vaiva jo paljon helpompi kuin lapsena, mutta edelleen kevät sitä kautta hieman kiusaa. Mutta toisaalta lääkkeetkin tänäpäivänä jo paljon kehittyneempiä ja mm. tuo väysyttämissivuvaikutus monessa jo saatu hoidettua pois. Se oli aikanaan iso kiusa.

Tänää saimme odotetun viesti, kun Verkkouutiset kertoi, että opetusministeri Henna Virkkusen mukaan ”Opettajankoulutus lakkaa vain Kajaanissa”. Asiahan ei ole siis opetusministerin itsensä päätettävissä vaan nimenomaan niin vanhan kuin uudenkin yliopistolain mukaisesti yliopiston oman hallituksen päätettävissä. Mutta uskon, että nyt Oulua lukuunottamatta muissa yliopistoissa on huomatta se, että nämä vahvat ja perinteikkäät OKL:t ovat vahva kivijalka heidän toiminnalleen, mutta myös maakunnille ja korkeatasoiselle opettajuudelle. Niin kuin olen lukuisia kertoja täälläkin todennut, että myös mm. Tampereen Yliopiston johto on myöntänyt sen, että Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksen siirto Tampereelle ei olisi talouskysymys ja tätä kautta ei siirrolle olekaan löytynyt mitään perusteita. Hämeenlinnan OKL kouluttaa opettajia ja maamme parhaita opettajia kaikissa korkeakouluille asetetuissa tavoiteajoissa, joihin ei muuten muualla Tampereenkaan yliopistossa tällaisella prosentilla päästä. Hämeenlinnan OKL:ää hakeutuu maamme parhaimmisto ja tulijoita on valtavasti enemmän kuin aloituspaikkoja. Ja lisäksi OKL pystyy tarjoamaan opiskelijoille kaiken tarpeellisen mukaan lukien laajat sivuaineopintomahdollisuudet ja mm. näillä perusteilla ei siirrossa ole yksinkertaisesti mitään järkeä. Mutta hyvä nyt niin, että tällainen tieto saatiin myös ministeriltä. Tosin ministeri totesi nytkin, että ”yliopistoilla on ollut aiemminkin mahdollisuus järjestää koulutusta niillä paikkakunnilla, missä ne itse katsovat parhaaksi. On ainoastaan määritelty ne koulutuksen alat, joista kullakin yliopistolla on vastuu”. Tämän takia meidän tulee määrätietoisesti tehdä työtä sen eteen, että yliopistojen hallitukset näkevät OKL:n aseman ja sen aseman pitää tulevaisuudessa olla entistä vahvempi. Tämä on jatkon tae numero yksi.

….

Hyvä ystäväni Fatbardhe Hetemaj on siis lähdössä eduskuntavaaliehdokkaaksi ensi kevään 2011 eduskuntavaaleihin. Hänelle on nyt perustettu myös Facebookiin tukiryhmä ja aivan huikealla tahdilla on tuo ryhmä kasvanut. Laitan suoran linkin Faden FB-ryhmään myös tänne: Fatbardhe Hetemaj eduskuntaan 2011. Liittykääpä mukaan ja tehdään Fadesta yhdessä uusi uudenlainen tekijä maamme parlamenttiin.

Itselläni ei varsinaista eduskuntavaaliryhmää FB:ssä ole, mutta yleinen ryhmä on. Sinnekin olette kaikki tervetulleita komppaamaan ja kertomaan mikä on tärkeää ja mikä ei. Minun oman ryhmän löydätte täältä: FB-ryhmä: Timo Heinonen – kansanedustajamme. Tästä ryhmästä kiitos kuuluu ryhmän perustajalle Saija Grönholmille ja teille kaikille jo mukaan liittyneille. Tänään aamulla groupissa jo pitkälle yli 600 tukijaa. Kiitos.

Nyt kuitenkin aamun lehtien pariin. Pari kuppia kahvia ja sitten ratsastamaan.

…..

Lueskelin tuossa päivällä oman kotikuntani Lopen tämän vuoden alkanutta taloutta. Näyttää siltä, että käänne ainakin hienokseltaan parempaan on tapahtunut. Kuntamme huhtikuun verotilitys oli 7,0 % parempi kuin vuonna 2009. Kunnallisveron tilitys oli 5,8 % parempi. Alkuvuosi kuitenkin näkyy edelleen ja koko alkuvuoden ajalta vielä hienoista miinusta. Mutta esimerkiksi yhteisöveron osalta huhtikuun tilitys oli 38,8 % parempi ja koko alkuvuoden osalta eli tammi-huhtikuulta kasvua on peräti 51,6 % edellisvuotiseen. Mutta edelleen ilmassa suuriakin kysymysmerkkejä ja tilannetta pitää seurata erityisen tarkasti. Epävarmuustekijät jos toteutuvat huonoimmalla mahdollisella tavalla niin vuodesta voi vielä tulla synkkä ja varmasti työttömyyskin vielä hienokseltaan nousee touko-kesäkuulla vaikka nyt silläkin sektorilla näyttää parempaa.

Hämeen ELY-keskuksen julkaiseman maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan Lopen työttömyysaste oli 7,2 %. Se on muuten koko Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen kunnista alhaisin ja mikä tärkeintä niin työttömyys on vähentynyt helmikuuhun verrattuna 0,7 % ja on myös 0,2 % alhaisempi kuin viime vuoden maaliskuussa.

Lopella pitkäaikaistyöttömiä oli maaliskuussa 51 ja alle 25-vuotiaita työttömiä 29 ja toivotaan, että nyt valtion lisätalousarviossa suunnatut lisäpanostukset juuri näihin ryhmiin näkyisi myös meillä. Koko ELY-keskuksen toimialueella työttömyysaste oli helmikuussa 12,3 %, missä on edelleen kasvua edellisvuoteen 1,2 %. Oman seutukuntamme eli Riihimäen TE-toimiston alueella työttömyysaste oli maaliskuussa 9,6 % ja koko maassa 10,4 %. Edelliskuukauteen verrattuna em. keskimääräiset työttömyysasteet ovat kauttaaltaan laskeneet, mutta ovat korkeammat kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

Toivotaan, että tämä kotikuntani tilanne, vaikka uskonkin sen olevan yksi parhaasta päästä, tarkoittaisi myös sitä, että käänne koko maassa olisi tapahtunut parempaan. Mutta niin kuin totesin ehkä tämä kevät vielä hieman nostaa lukuja kun opiskelijat valmistuvat ja tulevat työmarkkinoiden käyttöön. Myös alueellisesti vielä voi olla suuriakin eroja miten työllisyys kehittyy. Mutta toivotaan parasta ja tehdään kaikilla sektoreilla nyt kaikki voitava.

….

Kello jo 22.26 ja tässä jännitetään Suomen peliä Valko-Venäjää vastaan. Nyt näyttää jo hyvältä. Mutta päivä mennyt todella vauhdikkaasta hieman kesästä ja helteestä nauttien mm. Riihimäen Feeniksin latella ja sitten töitä tehden. Asiat sainkin aika hyvään malliin ja huomenna ehdin hyvin niin Riihimäen Graniitille Riihimäen Yrittäjien juhlavuoden tapahtumaan kuin myös Lopen Pilpalaan tonttimarkkinoille ja kylätapahtumaan. Juuri vielä iltasella hieman kävimme läpi valmistelussa olevan seutukuntamme sosiaali- ja terveystoimen muutoskuntayhtymän tilannetta ja katsotaan miten tilannetta linjataan maanantaina hallituksissamme. Tarkoitus vielä ennen kokouksia hieman yli kuntarajojenkin asiaa läpikäydä.

Mutta nyt pelin pariin. Huomenna nähdään ehkäpä Graniitilla tai Pilpalassa.

Kommentit