Lauantai, 15.05.2010

Blogi, lauantaina 15.05.2010

Tänään on todellinen tapahtumien lauantai jälleen ja mikäs tässä säässä onkaan tilaisuuksia pitää. Nyt aamupäivällä suuntaan ensin Riihimäen Graniitille Riihimäen Yrittäjien juhlavuoden tapahtumaan. ”Yhteistä hyvinvointia luomassa” -tapahtuma alkaa Graniitilla kello 10 ja itse olen siellä kesätunnelmissa puoliinpäiviin asti. Itse tapahtuma kestää aina kello 14 asti ja mukana Yrittäjien kanssa mm. SPR ja VPK.

Riihimäeltä sitten suunnistan puolenpäivän aikaan Lopelle Pilpalan kylien Kyläpäivään. Tapahtuma on rakentunut ennen muuta tonttimarkkinoiden ympärille ja tarjolla tänään tietojeni mukaan myyntiin ainakin viisi upeaa maaseututonttia kyläkoulun läheltä. Kylätapahtuma Pilpalassa koko kylän voimin siis tänään kello 11-15 ja ohjelmassa vaikka mitä. Kannattaa ehdottomasti suunnata myös Pilpalaan vaikka ei siis tonttiasioita olisikaan mielessä. Ohjelmaa on kaikenikäisille ja kaikenkokoisille. Olette varmasti kaikki enemmän kuin tervetulleita.

Lopen Joentakana on myös Kylvön siunaus kello 13. Vanhastaan kylvön siunaus tehtiin rukoussunnuntain ja helluntaipäivän välissä ja tuolloin rukoiltiin yhteisesti sadon puolesta ja siunattiin touko. Tänään Joentaan kylän kylvönsiunaus toteutetaan vanhan tavan ja kaavan mukaan Pappilanpuistossa
kappalaisen Ilkka Juotteen johdolla. Sinnekin varmasti kannattaa aikataulua yhdistäää. Paikka on kertakaikkisen upea alkuperäiskarjoineen ja keväisine kunnineen. Samassa paikassa muuten heinäkuussa sitten jälleen Krouvin Kyläpäivät ja silloin minunkin kalenteriin raivattu tilaa Joentaan kylälle.

Mutta nyt aamukahvit ja sitten Riihimäen Graniitille. Nähdään.

….

Upea hellepäivä sai tänään todenteolla väen liikkeelle. Ensin Riihimäellä aamupäivä ja sitten Lopella Pilpalassa upea iltapäivä. Riihimäen Yrittäjien Graniitin tapahtuma onnistui hienosti. Ohjelmaa ja nähtävää oli yllin kyllin ja tietenkin mikä parasta ihmisiä. Moni tärkeä asia sai ansaitsemaansa huomiota ja monella kojulla ja pöydällä tulikin aikaa vietettyä useampikin tovi.

Aikaa meni myös Lopella. Pilpalan kylä aktivoitui todenteolla ”pelastamaan” kyläkouluaan ja tämänpäiväinen ”Meidän kylä – Teidän kylä” -tapahtuma oli tästä mitä parhain esimerkki ja kannatettava myös muillekin kylille. Pilpala t-paidat ja Pilpala-ilmapallot värittivät koulun piha-aluetta ja paljon ohjelmaankin päivään mahtui. Mutta se tärkein oli kuitenkin tonttimarkkinat ja peräti 10 kyläkoulutonttia oli myynnissä. Kiinnostuneita oli hyvin ja ainakin yksi tontti oli varattu ja näytti, että sinäkin aikana mitä itse karttojen ääressä seisoskelin ja hieman esittelinkin niin useampikin oli eri tonteista kiinnostunut. Täytyy todella toivoa, että tontit nyt menevät kaupaksi ja tätä kautta kylää lisää lapsiperheitä. Sillä se on ainoa tae ja turva, että pystymme enää toista kertaa koulua pelastamaan. Siksi olenkin enemmän kuin tyytyväinen, että nyt on puheista tartuttu myös toimeen. Täytyy myös toivoa, että kyseiset tontit saataisiin myös nettiin esille ja selvitän maanantaina jos myös kunnan kotisivuilta löytyisi tilaa ja paikkaa näidenkin tonttien markkinoinnille. Uskoisin ja toivon niin.

Pilpalassa myös puolisentoista tuntia kiersimme kylää ja erityisen Hyrryn-lähdettä Jorma Ruposen ja Heikki Laineen johdolla ja taas tuli paljon uutta tietoa ainakin minulle rakkaasta kotipitäjästä. Hienoja tarinoita, muistoja ja tunnelmia yhden maamme suurimman lähteen rannoilta ja täytyy myöntään, että aika hieno oli tunnelma kun kolmenkymmenen kyläläisen kanssa lauloille korkealta harjulta jyrkkää reunaa lähteelle katsellen J.L. Runebergin aikanaan ruotsinkielelle tekemän ja myöhemmin Elias Lönnrotin suomentaman Lähteellä.

Lähteellä

Sua lähde kaunis katselen, likellä vettäsi,
kun pilven varjot vaeltavat kuvastimessasi,
kun pilven varjot vaeltavat kuvastimessasi.

Kas, tuoll on pilvi loistava, ihana, kaunoinen.
Jo lähti pois pakenemaan hyvästi varjoineen.
Jo lähti pois pakenemaan hyvästi varjoineen.

Mä näitä nähden aattelen mun omaa siuluain.
Niin moni pilvi kultainen noin senkin jätti vain.
Niin moni pilvi kultainen noin senkin jätti vain.

Häme Wiki kertoo Hyrryn lähteestä lisää: Häme Wiki: Hyrryn lähde.

Itseasiassa tämä Hyrryn kierros sopi päivään erinomaisesti. Sama talo aikanaan lahjoitto vuonna 1896 toimintansa aloittaneelle Pilpalan koululle tontin Kuuslammen rannasta. Toivotaan, että koulu näkee vielä toisenkin sadan vuoden ajan lapsien kasvavan.

Nyt minä lähden myöhäiseksi venyneelle lounaalle ja sitten vaikkapa vain rentoille.

Kommentit