Torstai, 13.03.2008

Blogi, torstaina 13.03.2008

Osaamisen vapaasta liikkuvuudesta tulee EY:n viides vapaus. EU:n toimintahan on perustunut neljälle vapaudelle, jotka ovat tavaroiden, palvelujen, pääoman ja ihmisten vapaa liikkuvuus. Nyt tähän listaan lisätään kuin meidän toivomuksesta myös osaaminen. Kyse on siis siitä, että tutkijat joivat liikkua vapaasti EU:ssa ja opiskelijat voivat aidosti ja helposti opiskella koko EU:n alueella. Voidaan siis puhua myös tiedon liikkumisesta.

Juuri tässä myös sivistysvaliokunnassa käsittelimme EU:n direktiivin ja maamme lakien yhteyttä EU-alueen ulkopuolisten tutkijoiden liikkumisessa ja tämän myötä tutkijan maassaolon saanut tutkija voi helposti ilman päällekkäistä byrokratiaa ja lupamenettelyä toimia osan tutkimusajastaan myös toisessa EU-maassa. Eli yksi askel juuri tähän osaamisen vapaaseen liikkumiseen.

Tämä viides vapaus lisätään EU:n perusvapauksien listalle tällä viikolla. Brysselin huippukokous kokoontuu torstaina ja perjantaina ja tämä päätös antaa aihetta pieneen juhlaankin suomalaisten opiskelijoiden ja korkeatasoisen koulutuksenkin näkökulmasta. Matti Vanhanen totesikin puhuessaan tästä viidennestä vapaudesta, että maamme pitää myös vähitellen oppia myymään laadukasta koulutustaan maailmalle ja houkuttelemaan tänne opiskelijoita ja tutkijoita. Olen samaa mieltä ja väärinkäsitysten välttämiseksi on syytä todeta, että tämä ei tarkoita meidän korkeatasoisen ja ilmaisen tutkintojärjestelmän romuttamista vaan nimenomaan sen vahvistamista ja hyödyntämistä.

Nyt töihin…

….

Kello 17.10 ja juuri kyselytunti ohi ja nyt työhuoneessa hetki ennen siirtymistä KRP-tiloihin tutustumaan keskusrikospoliisin toimintaan ja ajankohtaisiin asioihin. Kyselytunnilla pääsin tänään puhemies Niinistön johtaessa puhetta ääneen ja nostin esille oppilashuoltotyöryhmien lainsäädäntöongelmat. Mm. salassapitolainsäädäntö, joka on ajalta ennen moniammatillista kasvatus- ja tukiyhteistyötä on monessa tapauksessa osoittautunut ongelmaksi lapsen tai nuoren tilanteen kartoittamiseksi ja hoitamiseksi. Nyt opetusministeri Sarkomaa lupasi, että asia selvitetään ja tarvittaviin muutoksiin ryhdytään. Hyvä juttu. Jätin tuon jonossa olleen kysymykseni siis vielä odottamaan. Otetaan se ensi kerralla esille, kun puheenvuoron saan.

Tänään päivällä kävin paikkaamassa kolleegaani liikenne- ja viestintävaliokunnassa normaalin päivärytmin välissä. Lounas siis jäi vain pikaiseen salaattiin. Mutta kaikki työt nyt hoidettu ja illan tietoiskuun.

Kommentit