Perjantai, 14.03.2008

Blogi, perjantaina 14.03.2008

EU-maiden johtajat ovat paraikaa koolla Brysselissä ja ainakin keskusteluissa on jo esille noussut aiemmin tehty päätös hiilidioksipäästöjen leikkaamisesta. Nyt itseasiassa EU-maat ovat alkaneet varautua jo aiemmin sovittuakin järeämpiin hiilidioksidin päästöleikkauksiin. Lähtökohtahan on se, että unioni leikkaa hiilidioksidipäästöjään viidenneksen vuoteen 2020 mennessä. Tämä on jo kova tavoite ja varmaankin on syytä miettiä ja tarkastella maailmanlaajuista kokonaisuutta huolella ennenkuin lukitaan tilannetta ainakaan tiukemmaksi. Mielenkiinnolla saamme seurata asian etenemistä. Minusta EU:n lähtökohta on oikea ja myös se, että olemme luvanneet EU:na nostaa oman päästöleikkauksensa 30 prosenttiin, mikäli kansainvälinen ilmastosopimus syntyy. Juuri näin.

Tänään Ilkka Kanerva pyysi julkisesti anteeksi. Ulkoministeri totesi: ”Tiedän, että olen käyttäytynyt tahdittomasti. Tiedän, että se on aiheuttanut hämminkiä ihmisten keskuudessa. Pyydän julkisesti anteeksi puolueeltani, ryhmältäni ja kaikilta niiltä suomalaisilta, jotka pitävät työtäni tärkeänä.”

Itse en ole tätä aihetta katsonut tarpeelliseksi kommentoida. Kanerva on antanut ryhmäjohdollemme selvityksen ja nauttii luottamustamme. Puheenjohtajamme Jyrki Katainen totesikin, että ”On sanottu, että kokoomus suhtautuu ’pojat on poikia’ -asenteella. Se ei pidä paikkaansa. Suhtaudumme asiaan erittäin vakavasti.” Katainen totesi medialle lisäksi, että asiasta ei ole sellaista näyttöä, että se vaatisi toimenpiteitä ja jatkoi, että pelkkien huhujen ja lehtikirjoitusten varassa ei voida toimia.

Itse olen seurannut nimenomaan Kanervan toimintaa ulkoministerinä ja siinä hän on ollut mies paikallaan. Ansaitsee luottamukseni. Sellainen ulkoministeri jota olemme kaivanneet. Pääministeri Vanhanen totesikin, että ”Hallitus on erittäin toimintakykyinen. Tällä viikolla kehysriihessä tehtiin päätökset suurista liikennepaketeista, tuottavuusohjelma hyväksyttiin ja yliopistouudistus laitettiin pakettiin. Tämä osoittaa, että toimintakykyä on. Myös ulkopolitiikkaa hoidetaan hyvin”. Tämä on minustakin kaiken a ja o. Tämän enempää en tätä asiaa kommentoi – mutta sen sijaan kommentoi mielelläni hallituksemme ja sen jokaisen ministerin toimia. Se on heidän työnsä.

Nyt kuitenkin uuteen työpäivään. Eilen illalla saimme mielenkiintoiset katsauksen KRP:n toimintaan ja poliisin työ haasteisiin mm. lainsäädännön näkökulmasta. Kun näitä nykytutkimuksen mahdollisuuksia kuunteli niin tuli kyllä mieleen, että tässä olisi mainio ennaltaehkäisevän työn paikka vaikkapa kouluihin. Siinä määrin tehokkaita ja uskomattomiakin nämä nykytutkimuksen keinot ovat – kengänjäljistä, kulumista, maalihiukkasista, aseenkäteen jättämistä ruutijäämistä, huume-erin yhteyksistä, kuiduista jne. moni rikos selviää. Esimerkiksi yksi rikos vuosien päästä tulipesästä löytyneestä tupakantumpista löytyneen dna-näytteen avulla. Toisen tapauksen yhteydessä löytyi täsmäävä dna-tumppiin ja asia oli selvä. Voisi laittaa miettimään kuinka suuri mahdollisuus nykytekniikan kautta kiinnijäämiseen on. Toinen mikä itseäni mietitytti oli pitkien tutkimusprosessien kustannukset. Puhuttiin sadoistatuhannista euroista ja tätä summaa ei esimerkiksi talousrikollinen voi joutua korvaamaan, mutta rikoksenkautta saaman taloudellisenhyödyn ja oikeudenkäyntikulut sen sijaan voi. Voisiko olla muutoksen paikka? Illalla vielä kävin onnittelemassa ystävieni yritystä 2-vuotisesta taipaleesta ja juhlissa saimme myös ihastella Nicke Lingnellin ja Susa Mattsonin upeaa tanssia.

Mutta nyt jälleen töissä. Kiireinen päivä edessä.

….

Niin viikko jälleen eduskunnan osalta paketissa. Sivistysvaliokunnassa jatkoimme työtä nuorten syrjäytymisen parissa ja täysistunto perjantaiseen tapaan vain puolituntinen, mutta muuten päivää monenlaista mahtuikin.

Tänään Iltalehdessä mielenkiintoinen uutinen liittyen tai sivuten eilistä KRP:n vierailuammekin. Kyse siis edelleen ratkaisemattomasta Ulvilan surmasta. Lehti kertoi, että poliisi on ottanut jo 350 DNA-näytettä ja nyt poliisi harkitsee vielä DNA:n massatestausta tekijän kiinni saamiseksi. Lehdessä kerrottiin myös tietoikkunana Laki24.fi sivua lähteenä käyttäen siitä ”Onko DNA-näyte annettava?” Lehdessä todettiin, että ”tutkimukseen voidaan velvoittaa, vaikka henkilö ei olisikaan syyllinen. Tämä pätee, jos tutkitaan rikosta, josta ankarin rangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta. Tällöin voimaan tehdä myös henkilönkatsastus. Edellytyksen on että tutkinnalla on tärkeä merkitys rikoksen selvittämiselle.” Tästä eilen itsekin kyselin nimittäin minusta tuntuu varsin erikoiselta, että tällaisen esimerkiksi massatestauksen jälkeen henkilöitä ei voida jättää rekisteriin vaan heidät sitten tuhotaan sieltä pois. Jollain tavalla vaikea ymmärtää sitä miksi ei tällaisessa rekisterissä voisi olla ihmisiä mahdollisimman paljon. Tämän jälkeen tietokoneella DNA-yhteensopivuuden etsiminen olisi entistä helpompaa. Nyt rekisteriin vain voidaan jättää syylliset ja epäillyt. Rkosperusteisessa DNA-rekisterissä oli pari vuotta sitten jo noin 30 000 nimeä ja rekisteriin voi joutua jos epäillystä rikoksesta seuraa vähintään 6 kuukauden vankeusrangaistus.

Mutta voisiko tilannetta muuttaa tiukemmaksi?? Esimerkiksi jo pari vuotta sitten Keskusrikospoliisin päällikkö poliisineuvos Rauno Ranta totesi Savon Sanomissa, että koko kansan kattava DNA-rekisteri olisi poliisille hyvä työkalu henki-, väkivalta-, seksuaalirikosten tutkinnassa ja tuntemattomien vainajien henkilöllisyyden selvittämisessä. Rannan mukaan rekisterin ylläpitäjä voisi olla esimerkiksi Kansanterveyslaitos tai oikeuslääketieteen laitos. Rannan mukaan poliisi voisi käyttää rekisteritietoja tarkoin laissa määrätyissä tapauksissa ja tarvittaessa tuomioistuimen luvalla. Itse olisin valmis tällaiseen rekisteriin ilmoittautumaan myös niin, että se olisi vapaaehtoinen. Se voisi olla ensimmäinen askel, jos pakollinen rekisteröinti olisi osan mielestä ”arkaluontoista”. Olisitko sinä valmis vapaaehtoiseen rekisteriin?

Nyt kuitenkin jo siis kotona. Päivällä asioita hieman Riihimäellä ja pitkästä aikaa se paras salaattilounas Kulmakonditoriassa. Huomenna Sydännuorten tapahtumaan.

Kommentit