Torstai, 13.01.2011

Blogi, torstaina 13.01.2011

Eduskunnassa jälleen. Venäläisten maakaupat Suomessa tai oikeastaan suomalaisten maakauppamahdollisuudet venäjällä ovat jälleen nousseet esille. Venäjän presidentti vahvisti jo kauan sitten säädetyn lain alueet, jotka koskevat heidän ajattelun mukaan ns. raja-alueiden maanmyyntiä ja rakentamista. Venäläiseen tapaan alue on sitten vedetty niin suureksi, että ei paljon enää meillä suomalaisilla ole mahdollisuuksia ja kiinnostusta maata hankkia. Ei tuolla aluemäärittelyllä kyllä ole mitään tekoa turvallisuuden tai muun kanssa enkä tiedä kuinka paljon heidän sisäpolitiikankaan kanssa. Minusta enemmänkin pullistelua. Voisi sanoa, että kiusankin tekoa.

Mutta tästä pääsemme jälleen siihen, että miksi me sitten Suomesta myymme maatamme pala palalta venäläisille. Itse en kannata täydellistä kieltoa, sillä silloin sulkisimme myös hanat esimerkiksi hiihtokeskuksiin merkittäviä investointeja tekeviltä toimijoilta. Mutta kannattaisin tässä tilanteessa kyllä suomalaisen maan myymisen rajoittamista venäläisille. Minusta tilanne pitäisi nyt selvittää niin, että jos täältä myydään maata niin kyllä vastavuoroisuusperiaatteella maata pitää voida ostaa myös Venäjältä.

Samalla minusta olisi syytä rajoittaa maanhankintaa myös tietyillä alueilla, joista yllättäen on paljon maata erityisesti venäläiset hankkineet. Minusta tätä hankintaa pitäisi nyt rajoittaa ja selvittää huolella minkälaisia mahdollisia huolia asiaan voisi liittyä. Erilaisissa tilanteissa.

Mutta nyt minusta on syytä ryhtyä toimenpiteisiin sen suhteen, että maanhankinta toteutuu joko kummassakin maassa tai sitten ei kummassakaan. On tämä kummallista venkoilua.

Eduskunnassa starttasimme tänään jätelain käsittelyn. Suuri paketti nyt pöydällä ja tänään iso joukko jo asiantuntijoitakin kuultavana. Tästäkin asiasta otan mielelläni vastaan ajatuksia ja myös kokemuksia. Ehdoton tavoitteemme on se, että maaseudun palvelutasoa ei saa ajaa alas esimerkiksi kunnallistamalla jätehuoltoa ja näin tappamalla pienet yrittäjät kunnista. He tekevät nimittäin alueillaan paljon sellaistakin erikoispalvelua mitä ei suuret yritykset varmastikaan tuottaisi. Järki siis pitää tässä vielä voittaa. Mutta nyt sivistysvaliokuntaryhmän palaveriin liittyen opettajankoulutuslaitosten tulevaisuudesta ja sitten itse kokoukseen.

….

Kello 21.59 ja Lopella. Päivä ollut todellakin suksee. Tapasin päivällä jälleen kerran Jukka Rintalan ja tänään erityisen hieno tapaaminen. Jukka oli suunnitellut minulle lahjaksi uniikin kahvikupin KUPPInaisen, joka tulee nyt myyntiin helmikuussa. Tänään sain uniikkituotteen kuvan keramiikkapajaa varten ja myös taiteilijan oman hahmotelman valmiista kupista. Visualisti Matti Vaskelaisen sanoin KUPPInainen on todellakin mukiinmenevä. Mutta nyt siis kaikki valmista ja tuotanto käynnistyy ja pian saatavana.

Jukka Rintalan uniikki KUPPInainen täydentää kampanjani tuotesarjaa hienolla maamme johtavan suunnittelijan teoksella ja uskon, että tulee herättämään erittäinkin suurta mielenkiintoa. Siitä tulee yksinkertaisesti todellinen keräilytuote pienen erän ja lyhyen ajan takia. Olen iloinen.

Päivän uutinen on ollut tuo aamuinenkin nostoni eli maakaupat Venäjän ja Suomen välillä. Tänään kyselytunnilla ulkoministeri Alexander Stubb kertoi, että kahdenkeskisten neuvottelujen tavoite on tuo aamulla toteamani vastavuoroisuus. Mutta sitä en ymmärtänyt, että miksi ulkoministeri ei voinut sitä samalla todeta, että jos ei vastavuoroisuus toteudu niin mihin toimenpiteisiin maamme ryhtyy. Pahaa pelkään, että ei onnistu ja sitten todetaan, että ei voi mitään, mutta emme mekään mitään tee.

Minusta nyt pitää ulkoministeriössä ottaa selkeä ja tiukka kanta. Nöyristelemällä ei Venäjä tässä taivu. Ja jos vastavuoroisuus ei onnistu niin yksittäinen mökkikauppa on syytä lopettaa myös Suomessa venäläisille.

Samalla on syytä pohtia kyllä vakavasti sitä, että ulkomaalaisesta omistuksesta muutenkin luotaisiin omistamisrekisteri. Tästä oli jo puhetta syksyllä ja aiemminkin. Olisi tarpeen tietää kuka mitäkin Suomessa omistaa ja näin varmistaa se, että myös erilaiset velvoitteet esimerkiksi kiinteistöveromaksut tulevat hoidetuksi. Nyt usein ensimmäisen kaupan jälkeen omistus vielä tiedetään, mutta ei enää ketjutuksen jatkuessa ja yrityksien tullessa mukaan kauppoihin. 

On siis syytä odottaa toimia niin ulkoministeriöstä kuin oikeusministeriöstäkin.

Hämeenlinnan OKL ja muut opettajankoulutuslaitokset saivat tänään vahvaa tukea kun eduskunnan sivistysvaliokunta esitti vaatimuksensa, että eduskunnan yksimielisesti jo vaatima opettajankoulutusselvitys tulee valtakunnallisesti tehdä ennen yliopistojen omia ratkaisuja. 

Tänään tekemämme ja hyväksymämme kannanotto:

”Sivistysvaliokunta kiirehtii opettajankoulutuksen kokonaistilanteen selvittämistä

Vuoden 2011 valtion talousarvion käsittelyn yhteydessä eduskunta hyväksyi yksimielisesti valtiovarainvaliokunnan mietinnössä olevan kannanoton, jonka mukaan opettajankoulutuksen kokonaistilanne tulisi selvittää. Sivistysvaliokunta on kokouksessaan 13.1.2011 keskustellut asiasta. Valiokunta pitää selvityksen tekemistä välttämättömänä ja kiirehtii ministeriön toimenpiteitä asiassa.

Sivistysvaliokunta painottaa myös mietinnön kantaa siitä, että opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi mahdollisuuksiensa mukaan huolehtia, että yliopistot pidättäytyisivät opettajankoulutuslaitoksia koskevista ratkaisuista kunnes selvitys on valmistunut. Sivistysvaliokunta myös ilmoittaa seuraavansa asian käsittelyä ja etenemistä.”

Mutta nyt jo kello kovin paljon ja huomenna jälleen uusi eduskuntapäivä. Jätevesiasiasta on annettu jo julkisuuteen hyvää lupailevia lausuntoja. Itse totean, että erikoisia piirteitä tämä leikki alkaa saada. Syke:n toiminta ihmetyttää. Siitä enempi myöhemmin. 

 

 

Kommentit