Torstai, 12.07.2007

Blogi, torstaina 12.07.2007

Jos eilen vaikeaa niin tänään kivempaa. Eli ratsastus sujui tänään jälleen aivan eri tyylillä kuin parina edellisenä päivänä. Mielikin parempi ja sekin tässä jutussa aikalailla paljon merkitsee. Toisaalta myös hieman muutin muutamaa juttua itsekin ja ne menivät oikeaan suuntaan ja tänään ensimmäistä kertaa ratsastin läpi lauantain kilpailuohjelman. Katsotaan miten huomenna viimeistely illalla menee, mutta nyt lupaili parempaa kuitenkin. Teki minullekin hyvää.

Tänään sovimme myös muutaman uuden lehtihaastattelun. Haastattelupyyntöjä tulee kohtuullisen runsaasti. Aivan kaikille ei aikaa ole löytynyt, mutta valtaosa on hoidettu ja erityisesti olen pitänyt niistä missä pääpaino on asioissa ja sitten lisänä esimerkiksi harrastuksia, vapaa-aikaa tai kesää. Ne sopivat minulle. Tänään varasimme ensi viikolle haastatteluajan Aamupostin kesäsarjaan ja muutama muukin jonossa.

….

Valtakunnalliset asuntomessut avatuvat Hämeenlinnassa sitten huomenna yleisölle. Aamusta olen sopinut, että menen Hämeenlinnaan ja osallistunut sitten messujen viralliseen avaustilaisuuteen. Odotan mielenkiinnolla kehuttua Harvoilanmäen messualuetta. Ennen muuta minua kiinnostaa Hämäläinen raitti ja rakennuskaavatekninen näkökulma, mutta myös talot ja ennen muuta niiden energiaratkaisut ja energiaystävällisyys. Nyt jo 38. asuntomessut ja toiset Hämeenlinnassa keskittyy koko kansan suosimiin arjen ratkaisuihin ja näyttelyasuntoja on yhteensä 54, joista 37 on omakotitaloja. Nähtävää siis riittää.

Mielenkiinnolla odotan myös ratkaisuja missä asuinalueella on sauna ratkaistu ulkosaunana. Harvinaista jostain syystä saunojen kotimaassakin. Soisi yleistyvän minusta. Katsotaan mitä huominen tuo.

Nyt vapaa iltapäivä. Yksi kuntamme luottamushenkilöistä soitteli ja muutamaa asiaa tässä vielä selvitämme. On hyvä, että puhelimet soivat näin yli puolue- ja muidenkin rajojen. Pysymme niin parhaiten selvillä missä mennään ja mitä pitää tehdä.

….

STT välitti tänään tiedon, että kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen kannattaa mallia, missä autoilijoita voitaisiin tulevaisuudessa verottaa sen mukaan, missä päin Suomea he ajavat. Satelliittipaikannukseen perustuva verotusta on selvitelty jo monen vuoden ajan. Itse en tällaisen mallin kannalla ole. En ole valmis ainakaan kannattamaan Pekkarin esittämiä alueellisia tiemaksuja.

Pekkarinen toteaa tämän päivän Suomenmassa, että ”Se on täysin mahdollista ottaa käyttöön Suomessa. Teoriassa idea olisi se, että siellä missä julkisia liikennevälineitä ei ole, ajetuista kilometreistä perittäisiin vähemmän veroja kuin siellä, missä niitä on. Paikallinen järjestelmä voisi kerran kuukaudessa tai vuodessa kertoa, missä olet kilometrisi ajanut ja vero voi määräytyä sen mukaan.”

Siitä olen Pekkarisen kanssa samaa mieltä, että verotuksessa tulee huomioida autojen päästöt ja mahdollisesti tai tämän kautta siis autojen tuoreuden kautta myös turvallisuus.

Suomenmaan uutinen oli pakko netistä kaivaa esille. Samassa jutussa (www.suomenmaa.fi) ympäristöpolitiikan professori Pertti Rannikko toteaa myös kannattavansa ajatusta tiemaksuista, jotka olisivat suurimpia kaupungeissa ruuhka-aikana ja pienimpiä syrjäseuduilla, jossa autoilu on välttämätöntä. Se olisi hänen mielestään oikeudenmukainen ja tasapuolinen tapa verottaa liikennettä.

On minusta nyt ensi arvoisen tärkeää, että kun uudistusta ryhdytään tekemään niin turvataan myös vanhojen autojen ja jo nyt ostettujen uusien autojen tulevaisuus. Emme voi tehdä järjestelmää millä juuri uuden auton ostanut ja nyt korkean ostovaiheen veron maksanut autoilija joutuisikin seuraavaksi kovan käyttöverotuksen piiriin. Tämä vaatii tarkkaa harkintaa ja jopa asteittaista porrastusta. On myös tärkeää miettiä tarkkaan miten turvaamme harrasteajoneuvojen tulevaisuuden ja myös historiikkiautojen tulevaisuuden. Asia ei aivan yksinkertainen ole. Mutta tiemaksuille ja tietulleille minä sanon ei ja sille, että Pekkarisen esityksen mukaan veroa kerättäisiin satellijärjestelmin autoilijoilta sen mukaan missä auto liikkuu. No esityksiä maahan mahtuu.

Kommentit