Torstai, 11.12.2008

Blogi, torstaina 11.12.2008

Tänään Ylen Uutiset kertoivat maamme menestyvän korkean peruskoulun ja sen tuoman PISA-menestyksen lisäksi myös maailman kärkipäähän nyt myös varhaiskasvatuksessa ja päivähoidossa. Unicefin tutkimuksessa vertailtiin kaiken kaikkiaan 24 OECD-maata sekä Sloveniaa kymmenelle vertailukohdalla.

Kriteerit vertailussa olivat; vuoden palkallinen vanhempainvapaa, kansallinen suunnitelma jossa heikossa asemassa olevat lapset etusijalla, tuetut ja säännellyt päivähoitopalvelut neljäsosalla alle kolmevuotiaista, 80 prosenttia nelivuotiaista tuetun kunnallisen varhaiskasvatuksen piirissä, 80 prosenttia lastenhoitohenkilöstöstä koulutettuja, puolet kunnallisista varhaiskasvattajista saanut asianmukaisen kolmannen asteen koulutuksen, varhaiskasvatuksessa vähintään yksi opettaja 15 lasta kohden, yksi prosentti bruttokansantuotteesta suunnattu varhaislapsuuden palveluihin, lapsiköyhyys alle 10 prosenttia sekä 10. kohtana lasten terveydenhoitopalveluiden lähes täydellinen kattavuus.

Itseasiassa sellainen joskus aina liiankin tuttu tappio tässä vertailussa tuli. Nimittäin ainoastaan rakas länsinaapurimme Ruotsi pystyi toteuttamaan kaikki vertailukohdat. Toiseksi paras tilanne on Islannissa yhdeksällä osumalla ja sitten kolmanneksi tulee pieni ja sisukas Suomi yhdessä Tanskan, Ranskan ja Norjan kanssa.

Noi karkeasti ottaen kymmenestä kohdasta suurimmassa osassa vertailumaita pystyttiin täyttämään neljästä kuuteen kohtaan, mutta hännän huiput Kanada ja Irlantti onnistuivat vain yhden kriteerin kanssa.

Mutta miksi maamme ei sitten ollut ainakaan vielä Ruotsin rinnalla kärjessä? Suurin syy tai näistä kohdista vertailukohdista toteutumatta jäi varhaiskasvatuspalvelujen saatavuus ja henkilöstön koulutus. Eli kaksi kohtaa kymmenestä ei toteutunut ja nyt olisikin syytä tarttua näihin kohtiin erityisellä huolella.

Tuo saatavuus kohta vaatisi, että 80 prosenttia nelivuotiaista on varhaiskasvatuksen piirissä. Tilastojen mukaan tässä kohdassa me olemme hännillä aika pahasti eli vain hieman yli 40 prosenttia lapsista on varhaiskasvatuksen piirissä. Tosin itse en tätä kohtaa niin pahana pidä sillä tilastossa on mukana vain opetuksellinen toiminta eli kunnalliset päiväkodit ja meillä palvelutarjontaa ja kirjoa on laajennettu ja itse en näe olenkaan huonoksi vaihtoehdoksi esimerkiksi kasvatusta omassa kodissa. Eli itseasiassa jos meillä mukaan laskeen myös perhepäivähoito ja minusta erittäin arvokkaat yksityiset päivähoidon palvelut niin olemmekin jo 70 prosentisssa nelivuotiaiden osalta. Eli tilanne kutakuinkin hyvä ja oikea.

Mutta sitten tuo varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutusasia. Eli vaatimus on ollut tässä OECD-tutkimuksessa se, että vähintään puolella päiväkotien henkilöstöstä on kolmannen asteen tutkinto. Meillä laki lähtee siitä, että yhdellä kolmesta päiväkotihenkilöstöstä on oltava kolmannen asteen tutkinto, joka sisältää varhaiskasvatuksen opintoja. Tässä siis on tehtävää ja kun itse aina arvostan elämänkokemuksen rinnalla myös ehdottomasti koulutusta niin tässä voisimme petrata jos tuon toisen asian hyväksymmekin näin palveluiden erilaisuuden ja valinnanvaran ja vaihtoehtoisuuden nimissä.

Itseasiassa jos aivan lopuksi vielä nostaa esille niin mielenkiintoista ja hieman huolestuttavaakin voisikin ennen muuta olla se, että vuoden 2004 jälkeen varhaiskasvatuksen osuus bruttokansantuotteesta on Suomessa laskenut. Vuonna 2004 osuus oli 1,3 prosenttia. Mutta 2006 tilaston mukaan enää yksi prosentti. Eli ainakin edellisen hallituksen aikana tie oli alaspäin.

Toinen asia minkä tänään haluan nostaa täälläkin mieliin on energiasäästölamput tai ehkä niin päin, että miettisimme hehkulamppujamme. Me olemme jo tehneet aikoja sitten päätöksen siirtyä energiasäästölamppuihin ja ensin jo useampi vuosi sitten vaihdoimme ulkovalot ja sen jälkeen perinteiset sisätilojen hehkulamput ja tänä vuonna viimeisenä lamppujen sen salliessa myös kohdevalot ja spotit energiasäästöihin. Suosittelen kaikille. Ja nyt tuota suositusta tai kohta jo pakkoa ovat edesauttamassa myös kaikki EU:n jäsenvaltiot, jotka esittävät, että hehkulampuista luovutaan asteittain ensi vuoden syyskuun alusta alkaen. Kokonaan hehkulampuista päästään eroon 2012. Tavoitteena tällä osin edesauttaa saavuttamaan 39 TWh:n säästö EU:ssa vuoteen 2020 mennessä. Vertailun vuoksi voisi todeta, että meillä Suomessa sähköä kuluu vuodessa noin 90 TWh. Tuo luku vuodelta 2007.

Kiellon kautta ei hehkulamppujen kimppuun olla ainakaan aluksi tarttumassa mutta toisaalta ajamassa ne umpikujaan energiatehokkuusvaatimuksilla. Eli käytännössä näin uusien hehkujen tulo markkinoille tulisi mahdottomaksi ja pikku hiljaa lamppujen pimetessä meistä jokainen joutuisi siirtymään energiaa säästäviin lamppuihin. Varastot saisi toki myydä tyhjiksi eli sellaista hukkaa ei tietenkään kannattaisi synnyttää. Hyvää on myös se, että nyt ollaan asettamassa energiasäästölampuillekin tiukempia kriteerejä myös laadun suhteen. Vaatimuksiin tullee ennakkotietojen mukaan mm. polttoikävaatimus, syttymisaikavaatimus sekä vaatimukset myös valovirran alenemaan ja värintoistokykyyn. Energiatehokkuusvaatimukset tiukkenesivat sitten vielä 2013 ja edelleen 2016.

Olen erittäin tyytyväinen tähän yhteiseen päätökseen ja yhteisymmärrykseen EU:ssa ja olen valmis sitä tukemaan ja ihmisiä kannustamaan vieläkin nopeampaan lamppujen vaihtoon. Itseasiassa voisin tässä heittää haasteen ilmaan eli jos tästä blogista lähtie ei lukijani enää ostaisi ainakaan uusia hehkulamppuja koteihin. Vanhat kaapissa olevat poltetaan pois ja uusiksi ostetaan vain energiasäästölamppuja. Oletko mukana?

….

Nyt tieto on julkinen, että opetusministerimme Sari Sarkomaa jättää tehtävänsä. Olen pettynyt ja harmissani, sillä Sari on ollut yksi parhaista ja aikaasaavimmista ministereistämme ja erityisesti opetusministereistämme pitkälläkin aikajänteellä. Ymmärrän toki hänen upean perusteensa. Sari haluaa antaa aikaa perheelleen ja se on rohkean Naisen ja Äidin ja vastuullinen teko. Kohta seuraava palaveri. Veikkaan, että seuraajaksi nousee Virkkusen Henna tai Mäkelän Jukka. Loistavia ja osaavia kumpikin. Toivon heistä jompaa kumpaa.

….

Kello 15.10 ja juuri hetki sitten ryhmäkokous päätökseen. Hennasta tulee maamme seuraava opetusministeri ja varmasti loistava. Tunnelma ryhmäkokouksessa oli upea. Sari jätti tehtävänsä loistavana ministerinä ja sai täydeltä rintamalta tukea ja kiitosta. Ja olen vakuuttunut, että Sarista tulemme kuulemaan vielä ja ministerinäkin. Tästä on hyvä jatkaa.

….

Olenpas iloinen edelleen Hennan puolesta. Jollain tavalla kuitenkin kaksijakoinen olo kun tiedän Sarin tehneen unelmatyötään. Mutta tiedän, että Sari on fiksuna ihmisenä pohtinut ratkaisunsa perusteellisesti ja perustelut ovat sellaiset, että en voi kuin nostaa olematonta hattuani. Olen ylpeä, että joku tässä kovassa maailmassa vielä laittaa epäitsekkäästi perheensä uran edelle. Olkoon Sari nyt tämän uuden aikakauden avaaja. Esimerkkimme ajasta ja välittämisestä.

Ryhmäkokouksen ja Henna valinnan jälkeen kyselytunti yllätys yllätys talousasioiden ympärillä ja myös ruoan puhtaus esillä ja myös yksityinen parkkeerauksen valvonta. Valiokunnista en tänään oikeastaan ole mitään kirjoittanut. Jääneet muun varjoon nyt. Näyttääkin siltä, että alkoholiasia jäänee ensi vuoteen. Huomenna vielä sen pariin kuitenkin.

Täysistunnon jälkeen sitten Lopelle perinteisille Lopen jouluglögeille. Tällä kertaa glögitarjoilut ja Joulupukki Lopen S-Marketilla. Kokoomusväki oli laittanut jo paikat valmiiksi iltapäivällä ja väkeä oli ollut liikkeellä todella paljon. Tällaiset ”ei vaalitilaisuudet” ovat ihmisten mieleen niin tänäänkin. Moni halusi vain hetken rupatella. Osa tuoda terveisiä. Osa kertoa toiveita. Osa kiittää jne. Hieno tunnelma. Kiitokset tekijöille. Oli mukava saada olla mukana ja nauttia yhdessäolosta ja hyvästä joulutunnelmasta. Ja tuo Lehtosen Heikin Rolle alkaa olla jo vakiokamaa. Tänäänkin Rollen kärryt lasten suosiossa. Meni melkein porosta. Mutta nyt kello jo kohta jälleen kymmenen. Huomenna eduskuntapäivä ja lauantaina koko maanlaajuinen Kokoomuksen Korva Glögilauantai. Kaikki kansanedustajat glögiä jakamassa ja kuuntelemassa. Tästä on tullut kokoomuksessa jo tapa. Hieno tapa. Kuunnella.

Kommentit