Torstai, 11.09.2008

Blogi, torstaina 11.09.2008

Viime viikon A-studio kuohuttaa tunteita nyt Virossa. Kyse on siitä, että presidentti Halonen totesi ohjelmassa virolaisten potevan jälkineuvostolaista stressiä ja että EU:ssa on sellaisiakin maita joilla ei ole posttraumaattista stressiä. Virolaiset eivät ole ottaneet Halosen arvostelua hyvällä ja asia on aiheuttanut mielipahaa, mutta myös korkeantason toimintaa. Halosen virolainen kollega Toomas Hendrik Ilves kommentoi Halosen sanoja mm. toteamalla, että ”Viro ei ole koskaan arvostellut eikä tulevaisuudessa arvostele toisen EU-maan ulkopoliittisia päätöksiä. Se ei myöskään arvioi muiden EU-maiden psyykkistä mielentilaa.”

Samaan aikaan Suojelupoliitin apulaispäällikkö Petri Knape totesi, että terrorismin uhka maailmalla on pysynyt viime vuosina ennallaan. Suomikaan ei ole tässäkään näkökulmassa enää mikään lintukoto. Knapen mukaan emme ole täysin terrorismiltäkään turvassa vaikka suurta huolenaihetta ei ole. Mutta liialliseen turvallisuuden tunteeseen ei Knapen mukaan myöskään ole syytä tuudittautua. Kokonaisarvioinnille ja pohdillanne on siis paikkaa ja ennen muuta avoimelle keskustelulle, johon meillä ei ole ennen totuttu eikä edes annettu mahdollisuutta.

….

Näin se arki palaa kaikilla rintamilla. Tänään syksyn ensimmäinen ryhmäkokous ajankohtaisten aiheiden ympärillä. Syksyllä varmasti tulee puhuttamaan monikin asia, mutta itselläni nyt päälimmäisenä huolena tuo varsin sekaiseksi perustuslakivaliokunnassa mennyt yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdos ja sen verotus. Itse olen nyt vahvasti sitä mieltä, että kun taseiden avaaminen yrityksissä näyttää pakolta niin on syytä ottaa tiukka tulkinta hallitusohjelman kirjauksesta ja luopua nyt sitten alkuperäisen tahtotilan mukaisesti kokonaan perintöverotuksesta näissä tilanteissa. Katsotaan miten tämä asia etenee.

Tänään esillä vahvasti myös liikunta ja urheiluasiat ja niiden jatko. Aiheen ympärillä meillä paljon osaavaa ja tahtovaa porukkaa ja hyvä, että aiheesta keskustellaan. Yksi sellainen kova uusi juttu tälle syksylle on tuo seurojen suora seuratuki eli valtionavustus mm. ensimmäisen vakinaisen toimijan palkkaamiseksi urheiluseuraan. Lisäksi merkittävästi rahaa mm. korjausrakentamiseen ja moneen uuteenkin urheilupaikkaan.

Tänään myös ensimmäinen kyselytunti. Aiheeksi nousi luonnollisesti paperialan suuret saneeraukset. Varsin valju oli koko kyselytunti. Urpilainen aloitti ja siihen se sitten lopahtikin. Ei mitään uutta ei mitään annettavaa. Eikä tyhjästä saa riitaakaan aikaiseksi vaikka kuinka yrittäisi. Pelisäännöt näissä tilanteissa hyvinkin pitkälle jo demarien hallitusajalta ja ei kyllä yhtään nopeammin eikä yhtään tehokkaammin tässä asiassa olisi voinut edes toimia. Ei paljon siis annettavaa ollut tällä kyselytunnilla.

Kotimatkalla poikkesin vielä Hyvinkään kokoomuksen vaalistartissa. Hyvinkääläiset lähettivät taivaalle muutaman sata kaasupalloa ja niissä vaalilupaukset leviämään ympärimaan. Paikalla väkeä kivasti ja kuulemma ehdokaslistallakin ennätysmäärä ehdokkaita. Hyvä noste siis sielläkin. Uuden kokoomusehdokkaan Laura Aaltosen ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin pääsihteerin Markus Södenlundin kanssa me lähetimme ilmaan myös yhdet Toivotalkoo-rukkaset. Katsotaan mistä päin ne löytyvät ja kenen talkoisiin käteen pääsevät. Mutta näin lopuksi Tsemppiä valtavasti Hyvinkäällekin vaaleihin.

Kommentit