Torstai, 11.06.2009

Blogi, torstaina 11.06.2009

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnasta tuli historiallisen erikoinen mietintö. Tai erikoiseksi sen tekee se, että mietintö ei ole yksimielinen perinteisen tavan mukaan. Kyseessä siis valiokunnan mietintä valtioneuvoston turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta. Peruslinjaus ei siis näytä kelpaavan vasemmisto-oppositiolle vaikka pohjaesitys olikin yksimielinen ja sen takana myös presidentti Tarja Halonen. Eli hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta oli esityksestä yksimielinen. Onkohan tässä nyt sitten nähtävissä sitä pesäeron ottoa presidentti Halosen linjaan, kun SDP ei eduskunnassa yksimielistä esitystä näytä hyväksyvänkään?

Halosenkin hyväksymän linja mukaan ”on oltava vastakin vahvoja perusteita harkita Suomen Nato-jäsenyyttä”. Tämä ei kuitenkaan siis demareille nyt enää kelpaakaan. Myös puolustusmäärärahojen korotusta ei SDP näytä hyväksyvän. Käytännössä heidän ajama linja tarkoittaisi nyt sitä, että maamme nykyistä järjestelmää ajettaisiin alas. Se tarkoittaisi sitä että koko ikäryhmää ei enää voitaisi kutsua mukaan suorittamaan yleistä ja yhtenäistä asevelvollisuutta. Itse en tällaista suuntausta halua hyväksyä ja näen tulevaisuudessakin erittäin tärkeäksi, että maamme puolustus nojaa kaikissa isoissakin linjoissa ja ratkaisuissa nykyiseen korkeaa maanpuolustustahtoa ruokkivaan malliin.

Tammikuussa 2009 Timo Haapala kirjoitti Setä Arkadia blogissaan näin: ”Kaikkien presidentti Tarja Halosta rauhanenkelinä pitäneiden kannattaakin muistaa, että uusi selonteko on yksimielinen. Puolustusmäärärahojen tasokorotuksella ja Nato-linjauksilla on myös presidentin hyväksyntä. Onkin hauskaa seurata, miten SDP eduskunnassa tulee käyttäytymään, kun keskustelu alkaa.”

Nyt olemme kuulleet vastauksen! Eli tuki Halosellekin horjuu.

Mutta tällaisissa tunnelmissa tänään eduskuntaan. Luvassa vielä eilistäkin pidempi päivä ja katsotaan miten hommat etenee.

….

Päivä edennyt kokousten merkeissä. Lakivaliokunta sai jo kevään urakat päätökseen ja juhlistimme hieman kevään urakkaa ja myös puheenjohtajamme Heidi Hautalan EU:hun pääsyä. Mukava kevät takana isojen ja vaikeidenkin asioiden kanssa. Katsotaan sitten syksyllä mikä on tilanne – jatkanko siellä vai vaihtuuko valiokunnat syksyn myötä. Sen siis aika näyttää. Itse ehkä katselen hieman ympäristövaliokunnan suuntaan, mutta mutta… Ei mennä asioiden edelle.

Sivistysvaliokunnassa vielä huomenna viimeinen kokous ja sitten sielläkin pitkä kevät takana ja nyt itseassa istumme pitkää iltaa yliopistolain kanssa salissa ja käymme keskustelua siitä ja AMK-laista. Yöllä joskus vielä äänestämme eli pitkää päivää. Keskustelu on ollut pääasiallisesti hyvinkin asiallista ja vastustus uudistukselle on tullut lähinnä vasemmiston suunnalta. Kovin vaisua sekin. Hyvä niin sillä uudistus on iso ja tarpeellinen ja voisi todeta, että sillä on myös kiire jos haluamme olla mukana maailman muutoksessa. Yliopistolakiin liittyvä mielenosoituskin sai tänään liikkeelle vain muutamia vastustajia ja näyttää suuri osa odottavan jo sitä että vuosikausia tehty uudistus ja laki saataisiin vihdoin valmiiksi ja käytäntöön. Omat puheenvuoroni aiheeseen löytyy pian tuolta Eduskuntatyö -sivulta.

Nyt kello 0.16 ja hetki sitten äänestykset loppuun. Yliopistolain ensimmäinen käsittely näin läpi ja kaikki vastaesitykset kaatuivat selvin numeroin. Mutta palataanpa huomenna aiheisiin.

Kommentit