Tänään piipahtamaan Helsingissä. Postia hieman hakemaan ja tekemään päätös Hämeen Kokoomuksen uudesta toiminnanjohtajasta ja lupasin jo kuukausia sitten tavata myös Hämeenlinnan ysiluokkalaisia tänään eli hoidetaan ne samalla visiitillä. Sitten paluu takaisin Lopelle ja isyysloman pariin vielä muutamaksi päiväksi tässä välissä. Ensi viikolla tarkoitus sitten palata sorvin ääreen täydellä teholla ja pidetään sitten loppu isyysloma hieman myöhemmin. Mutta nyt Helsinkiä kohden pikavisiitille.
…..
Päivä edennyt mukavasti. Aamusta valitsimme Hämeeseen uudeen kokoomuksen toiminnanjohtajan. Pitkän uran Espoon Kokoomuksessa tehnyt Mika Airinen siirtyy nyt meille aloittaa tässä kevään edetessä tähtäimenä tietenkin jo tiukasti vuoden 2011 eduskuntavaalit. Olen erittäin tyytyväinen, että löysimme pian uuden toiminnanjohtajan ”taloomme” ja vahva yksimielinen tuki valinnalle niin piirihallituksessamme kuin tänään myös puoluehallituksessa antaa erinomaisen aloituksen vaativaan työhön.
Hieman ihmeissäni olen seurannut viime päivien keskustelua miten keskusta on nyt kaatamassa jo kaikkien puolueiden jopa SDP:n kanssa sovitun perustuslakiuudistuksen. Allekirjoitettu Taxellin työryhmän esitys ei olekaa tavanomaiseen tapaan sopimus vaan keskusta nyt haluaa avata pitkän ja perusteellisen komiteatyön ja pahaa pelkään, että koko uudistus kaatuu nyt. Taxellin työryhmä pääsi kohtuulliseen kompromissiin jossa oikeastaan neuvottelutuloksen tapaan jokainen puolue joutui joustamaan ja taipumaan ja nyt tuo neuvottelutulos näyttää kaatuvan. Se on sinänsä harmillista sillä perustuslain uudistaminen vaatii juuri tällaista laajaa yhteistä kompromissisopimusta jossa nyt siis mukana niin keskusta, kokoomus kuin SDP:kin. Nyt olisi juuri oikea aika korjata nuo muutamat valuviat mitä edelliseen isompaan perustuslakiuudistukseen jäi, sillä jos nyt uudistusta ei viedä eteenpäin niin käytännössä seuraava mahdollisuus palata asiaan on vasta vuosien päästä uuden presidentin valtakauden tai jopa kausien loppupuolella. Luonnollisesti niin, että istuvan presidentin aikana ei perustuslakia ei rukata niin kuin nytkin on haluttu toimia. Nyt suunniteltu uudistushan ei koskisi millään tavalla presidentti Halosen työtä. Se on hyvä nyt myös muistaa.
Mutta toivotaan, että keskusta ei nyt koko uudistusta tuhoa. Sopimuksen rikkominen avaisi koko työn uudestaan ja esille nousisi kaikki muutkin kompromissiratkaisut ja se olisi tämän uudistuksen tuho. Ehkä isoin tarve on se, että perustuslakiin pitää saada kirjattua jo perusperiaatteiden mukaisesti mallit miten erilaiset päätöksenteot ja niissä mahdollisesti ilmenevät ristiriitatilanteet ratkaistaan. Toivotaan, että sopimusta kunnioitetaan tässäkin asiassa kaikissa kolmessa suuressa puolueessa.
Nyt vielä tapaamaan nuo yläkoululaiset Hämeenlinnasta ja sitten takaisin kotiin. Odotankin jo.
…..
Päivän hyvä uutinen oli se, että keskusta palasi Taxellin työryhmän perustuslakityöryhmän sopimuksen taakse ja näin asia saadaan alkuperäisen sopimuksen mukaan etenemään. Ns. kriisinhallintakiista on siis nyt loppuunkäsitelty ja alkuperäisen sopimuksen mukaan eduskunnan kanta on ratkaiseva jos yhteisymmärrystä asioissa ei muuten löytyisi. Itse en usko, että tällaisia tilanteita syntyy mutta on on perustuslain kannalta tärkeää, että erilaisiin epätodennäköisiinkin tilanteisiin löytyy sieltä ratkaisu. Nykyinenhän malli on jo lähtenyt tästä laajasta yhteisymmärryksestä, että mm. kriisinhallintajoukkojen lähettämisessä on aina niin presidentin kuin hallituksen ja eduskunnakin tuki takana. Niin kuin nyt Afganistan-päätöksessäkin presidentti Halonen oli ratkaisevassa roolissa.
Mutta siis tämä nyt perustuslakiin korjattava kohta ja muotoilu eduskunnan käytöstä mahdollisissa kiistatilanteissa tuli itseasiassa sopimukseen vasta varsin loppumetreillä ja hyvä niin.
Tänään saimme myös odotetun ratkaisun, että epäonnistuneeksi osoittautunutta ns. Yle-maksua tai mediaveroa ei nyt viedä eteenpäin. Viestintäministeri Suvi Linden ilmoitti, että hän ei tule esittämään suurta vastusta kohdannutta mediamaksua. Keskustalaisen Mika Lintilän työryhmän esittämä mediamaksu osoittautui heikoksi nimenomaan sen suhteen, että se ei ottanut millään tavalla huomioon kotitalouksien erilaisia tilanteita. Ei siis ihmisten ja perheiden tulotasoa ja varallisuutta, erilaisia elämäntilanteita opiskelijana, työttömänä, eläkeläisen, mutta ei myöskään perheen kokoa eikä muutakaan. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä yritti vielä korjata tätä ja etsiä tähän ongelmaan ratkaisua, mutta sitä ei löytynyt eikä näin siis mediamaksua, joka olisi kaikella tavalla sosiaalisesti oikeudenmukainen.
Ehkä toinen yhtä iso syy hankkeen kaatumiseen oli se, että hallinnon uudistamiseen ei löytynyt laajaa yhteisymmärrystä. Lähinnä SDP jäi vastustamaan uudistusta ja tällaisissa asioissa ei ole järkeä eikä tapaakaan edetä ilman laajaa yhteisymmärrystä. Me olisimme halunneet Yleen kunnollisen ulkopuolisen viestinnän julkisen palvelun neuvoston seuraamaan Ylen toimintaa ja nimenomaan sen julkisenpalvelun tehtävän toteuttamista. Tämä on ensiarvoisen tärkeää, että yleinen hyväksyntä Yleä ja sen rahoitusta kohtaan voi toteutua ja toisaalta myös arvostelu kilpailusta muiden medioiden kanssa laantuisi ja toiminta olisi läpinäkyvää ja myös mainosrahoitteiden median kritiikin kestävää. Tai sellaista, että kritiikkiin ei olisi edes aihetta.
Linden kertoi, että SDP:n Eero Heinäluomalta ei asialle tukea löytynyt hallituksen linjaamalla tavalla ja siksi asia eteenpäin vieminen oli tavan mukaan syytä pysäyttää. Linden totesi minusta aivan oikein, että kun kyse on Ylestä niin, ”viestintäpolitiikan näkökulmasta hänen olisi mahdotonta viedä eteenpäin uudistusta, joka ei edistä moniarvoista viestintää”.
Eli summasummarum tämä Suvi Lindenin päätös laittaa nyt pisteen mediamaksulle. Mediamaksua ei siis tule vaan Ylen rahoitus säilyy nykyisellään ns. tv-lupamaksuna ja sitä maksavat siis ainostaan tv:n käyttäjät. Ylen rahoitus on siis näin turvattu ja tällä voidaan edetä ainakin jonkin aikaa. Linden myös samalla antoi jo avauksia uudellekin valmistelulle toteamalla, että hänen mielestä ns. budjettirahoitteisuus olisi paras malli Ylen tulevaisuuden rahoittamiseen. Olen täysin samaa mieltä, että näin on paras edetä. Budjettirahoitus on varmasti sosiaalisesti oikeudenmukaisin ratkaisu, mutta sekään ei poista sitä tosiasiaa, että pullataikinaakaan ei saa nostattaa loputtomiin. Nyt on aika keskustella tästä.
Eli kiitos tästä hyvästä päätöksestä viestintäministeri Suvi Lindenille. Ei siis toimimattomalle ja ”epäreilulle” Ylemaksulle, mediamaksulle.
….
Mutta nyt siis kotona ja puuhaa piisaa. Palataan huomenna muutamiin aiheisiin.