Perjantai, 12.03.2010

Blogi, perjantaina 12.03.2010

Olen enemmän kuin tyytyväinen Suvi Lindenin ratkaisuun luopua kiistellystä Yle-maksusta. Linden ilmoitti torstaina, että hän ei aio viedä Yleisradion rahoitus- ja hallintouudistusta eteenpäin ja näin uudistus siirtyy tulevaisuuteen. Ratkaisulle on helppo antaa täysi tuki ja kiittää siitä.

Olen sitä mieltä, että mediamaksun yhtälö ei vain toiminut. Suunniteltu mediamaksu koettiin liian korkeaksi, joustamattomaksi ja ongelmallista oli myös se, että se olisi ollut kaikille pakollinen käyttää sitten Ylen palveluita lainkaan tai edes koko tv:tä. Myös kaikille pakollinen ja samansuuruinen mediamaksu koettiin varsin epäoikeudenmukaiseksi ja sitä se myös olisi pahimmalla tavalla ollutkin. Se ei olisi ottanut lainkaan huomioon ihmisten erilaisia elämäntilanteita, taloudellista asemaa ja olihan esitys varsin huono yritystenkin näkökulmasta.

Lindenhän perusteli, että mediamaksun peruuttamisen syynä olikin nimenomaan se, että maksun kompensaatiota pohtinut sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä ei löytänyt sellaista mallia, jolla oltaisiin voitu turvata sosiaalinen oikeudenmukaisuus eikä hallinnon uudistaminenkaan saanut eduskunnasta riittävää tukea taakseen. Silloin kun laajaa yhteisymmärrystä ei löydy ei tämän tyyppisiä asioita pidäkään viedä eteenpäin. Yle on sellainen toimija jonka tukena pitää olla kaikkien puolueiden vahva hyväksyntä ja tuki, sillä vain tämä takaa sen, että Ylellä on mahdollisuus toimia mediakentällä ilman poliittisia paineita. Sellaisiakin aikoja Ylessä on ollut, että näin ei ole ollut.

Oli siis hienoa, että Lindeniltä löytyi rohkeutta tehdä tämä ratkaisu ja todeta, että esitetty keskustan Mika Lintilän työryhmän -malli ei vain toiminut vaikka sitä työstikin laaja-alainen parlamentaarinen työryhmä. Nyt on tärkeää käydä avoin keskustelu siitä mikä Ylen tehtävä tulevaisuudessa on ja miten se rahoitetaan. Itseasiassa nyt tyrmätyn mediamaksun piti alkuu olla 175 euroa ja nyt jo ennen päätöksentekoakin puhuttiin jo sitten hieman alle 200 eurosta, mutta olen varma, että se ei olisi kauaa riittänyt. Ja tämä keskustelu pitää nyt käydä.

Minusta on nyt erittäin tärkeää selvittää se mikä on ns. julkisen palvelun tehtävää ja mikä kilpailua koko ajan kehittyvällä media-alalla. Olen myös varsin samaa mieltä siitä, että valtion budjettirahoitteisuus olisi paras rahoitusmalli Ylelle. Lindenkin nosti esille sen, että hänesätkin Ylen rahoittaminen valtion budjetista olisi varmasti sosiaalisesti oikeudenmukaisin malli. On varmasti niin, että jonkin aikaa voimme edetä nykyisellä tv-lupamaksulla, mutta muutoksia tarvitaan. Itse kannatan siis tulevaisuudessa, selkeästi terävöitettyyn julkisen palvelun tehtäväänsä keskittyvän, Ylen rahoittamista valtion budjetista. Uskon, että se olisi ehdottomasti sosiaalisesti oikeudenmukaisin ratkaisu. Siinä näkyisi oikealla tavalla yhteisvastuullisuus mm. erityisryhmien ohjelmatarjonnan turvaamisesta. Tällainen Ylen valtion budjettirahoitteisuus ottaisi myös parhaalla tavalla huomioon ihmisten erilaiset elämäntilanteet. Minusta ei voi olla muuta tietä kuin sellainen tie, joka ottaa huomioon se, miten ihmisillä on rahaa ja miten tuota yhteisvastuullisuutta voi kantaa. Pitää muistaa, että esimerkiksi työttömällä tai opiskelijalla on erilainen mahdollisuus maksaa kuin työssä käyvillä. Tätä suunniteltu mediamaksu ei ottanut millään tavalla huomioon. Ensi vuonna Yle kerää TV-maksuista hieman enemmän kuin tänä vuonna eli noin 450 miljoonaa euroa.

Mutta suuri kiitos Lindenille rohkeasta ja ainosta oikeasta päätöksestä. Nyt on laajan keskustelun paikka. Hyvä niin.

….

Kiitos myös teistä monille kannustuksesta ja houkuttelusta lähteä mukaan puolueemme varapuheenjohtajakisaan ensi kesän puoluekokoukseen. Edellisestä kisasta, täysin tuntemattomuudesta mukaan lähtien, jäi todella hyvä maku ja olen edelleen siitä ja kaikesta kokemastani enemmän kuin kiitollinen. Erityisesti jälleen kerran ja vielä haluan kiittää Kokoomuksen Nuorten Liittoa ja Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkuntaa, jotka oli satasella mukana hommassa. Teidän vahva tuki ja työ oli silloin enemmän kuin tärkeää.

Ensi kesänä Jyväskylässä kesäkuun alussa valitaan siis uusi puoluejohtomme. Jyrki Kataisen jatko on varma. Hän on tällä hetkellä maamme ylivoimaisesti paras puoluejohtaja. Itse en ole vielä tehnyt ratkaisua varapuheenjohtajakisaan tai puoluevaltuuston puheenjohtajakisaan lähtemisestä. Intoa ja tarmoa tällaisiin tehtäviin riittää ja löytyy. Mutta sen voi todeta, että olen ollut enemmän kuin tyytyväinen mm. varapuheenjohtajiemme Henna Virkkusen ja Sampsa Katajan työhön puolueemme kärjessä ja mietin tarkkaan onko olemassa yhtään syytä esimerkiksi lähteä heitä haastamaan, jos ja kun he toivottavasti ovat käytettävissä samoihin tehtäviin jatkossakin. Itse näen niin, että tällaiset tehtävät ovat mielellään pidempi kestoisiakin kuin kahden vuoden pätkätöitä. On annettu lupaus tehdä työtä puolueen eteen sen edessä ja siinä työssä pitää antaa valituille tukea. Ainakin silloin kun teot ja osaaminen puhuvat jatkon puolesta. Samaa voin sanoa myös erinomaisesta puoluevaltuustomme puheenjohtajasta Jukka Mäkelästä. Odotan heidän ilmoituksensa ja katsotaan sitten rauhassa miten edetään. Lupaan tehdä sen ajoissa. Kiitos teille ja ollaan tässäkin asiassa yhteyksissä.

….

Tänään isyyslomapäivä ja tarkoitus hoitaa lapsen asioita kuntoon. Paljon tässä kaikenlaista tehtävänä. Viikonloppuna sitten mielenkiintoiset päivät kun Hausjärvellä vietetään koko perheen ulkoilutapahtumaa lauantaina ja Padasjoella sitten sunnuntaina kisataan perinteiset Timon Pilkit nyt jo 8. kerran. Lisää aiheista kalenterissani ja tervetuloa kaikki mukaan.

….

Kello 22.39 ja juuri tuleva kummitäti ja Elina lähtivät iltavisiitiltä kotejaan kohti. Mukava päivä takana ja isäasioiden parissa oikeastaan aamusta iltaan. Nautin tästä. Illansuussa ehdin kuitenkin Riihimäen sairaalavisiitillä käydä myös onnittelemassa Riihimäen seudun nuorisoasunnot ry:tä, josta tuli tänään kolmas NAL-laatuleiman saanut Nuorisoasuntoliiton paikallisyhdistys. Samalla jo 90-luvulla uraa uurtanut Yöjalan tuki muuttui virallisesti Riihimäen Seudun Nuorisoasunnot ry:ksi. Mukava tilaisuus Riihimäen vanhassa kaupungissa ja tärkeä työ jatkuu. Onnittelut vielä toiminnan aloittajille, vuosien varrella mm. etsivää nuorisotyötä tehneille ja tämän päivän osaajille ja puuhajille. Teette enemmän kuin tärkeää työtä. Siitä kiitos. Ja olen varma, että näiden vuosien varrelta moni entinen nuori kiittää tänään ainakin mielessään teitä. Tiedän sen.

Mutta nyt siis päivä päätökseen ja ensimmäinen pari viikkoa isyyslomaa. Katsotaan koska sitten sopiva paikka pitää tuo loppu. Viimeistään pääsiäisen aikaan ja sitten kesän korvalla. Palataan siihen sitten. Ensi viikolla kuitenkin täysi työ jälleen eduskunnassa käyntiin ja tämä pariviikkoinen jättikin monta asiaa sinne. Vilskettä siis tulee riittämään.

Suvi Lindenin päätös perua suunniteltu Ylemaksu tai mediamaksu on saanut valtaisasti kiitosta ja siis syystäkin. Olen myös tyytyväinen siihen, että oma puolueemme haluaa vahvasti uudistaa Yleä. Puheenjohtajamme Jyrki Katainen totesi ja kommentoi tänään asiaa ja painotti, että meille on tärkeää, että Yleä valvoo tulevaisuudessa ulkopuolinen asiantuntijaelin. Nykyinen kansanedustajien miehittämä hallintoneuvosto on ainakin minun mielestäni tullut tiensä päähän.

Samalla meidän kokoomuslainen ministeriryhmä antoi tukensa Lindenin ratkaisulle ja painotti, että Yle-maksua ei haluta viedä eteenpäin myöskään siksi, että ei ole löytynyt oikeudenmukaista järjestelmää, joka ottaisi huomioon mm. minun esilläpitämälläni tavalla vähävaraisten tilanteen ja erilaiset elämäntilanteen

Katainen totesi tänään, että ”jos ihmiset pakotetaan YLE-maksuun, on välttämätöntä, että rahoitusta valvoo jokin muu taho kuin YLE itse.” Tämä siis tarkoittaa nimenomaan sitä, että pitää olla joku joka katsoo mitä tehtävää Yle hoitaa ja käytetäänkö pakkorahoitusta esimerkiksi kilpailua vääristävällä tavalla.

Hämmennyksellä olen sitten seurannut uutisia ja tiedotteita tältäkin päivältä miten eri puolueet ja kansanedustaja tukevat täysin epäoikeudenmukaista ja voisi sanoa, että kansan vihaamaa mediamaksua edelleen. Esimerkiksi Vihreiden Ville Niinistö tuuletti Ylen nettisivuilla edelleen vahvasti suunnitellun mediamaksun puolesta. En tiedä kannattaako Vihreät puolueena tätä kaikille tasasuurta pakkomaksua edelleen? Ja samaa voisi kysyä monilta muiltakin kansanedustajilta niin vasemistoliitosta kuin demareistakin.

Ja olen kyllä hämmentynyt myös oman ryhmämme kansanedustajan Kimmo Sasin kommenteista. On törkeää, että Sasi syyttää Lindeniä siitä, että hän olisi tehnyt päätöksensä mediatalojen lobbauksen takia. Ja samalla Sasi esittikin jo kaikkien Ylen asioiden poisottamista viestintäministeriöltä. Kun kuunteli Lindenin perustelut torson asian eteenpäin viemisen torppaamiseksi niin ei tuollaisia Sasin esittämiä väitteitä voi keksiä kuin jostain aivan muusta syystä.

Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhanen antoi jo täyden tuen Lindenin tekemälle ratkaisulle ja totesi, että ”viestintäministeri Suvi Lindén perusteli usealla eri syyllä päätöstään” ja että ”painavin niistä oli se, ettei esitys olisi mennyt läpi”. Vanhanen totesi, että asiaa valmistellut ministeri tietää ja tuntee parhaiten tilanteen ja, että Linden teki oikean ratkaisun sillä hän kantaa asiasta vastuun. Minä sanon nyt, että annetaan laineiden laskeutua ja katsotaan sitten Yleä ilman tunnekuohuja joita nyt näyttää olevan monessa puolueessa.

Kommentit