Torstai, 11.01.2007

Blogi, torstaina 11.01.2007

Aikainen herätys tänään. Aamulla piti hoitaa asioita ja jo kahdeksan jälkeen aloitamme Hyvinkää-Riihimäen talousalueen talousaluetoimikunnan kokouksen Riihimäellä. Tänään esillä erityisesti neljän kunnan kuntaliitosselvityksen nykytilanne ja eteenpäin vieminen. Aikataulu on tiukka ja vaatii toimia. Hanketta tai selvitystä tarkoitus viedä ripeällä tahdilla Kunta- ja palvelurakennehankkeen selvitystöiden rinnalla eteenpäin. Asioilla nimittäin selkeitä päällekkäisyyksiä ja tästä mallista saadaan selkeää synergiaetua.

PARAS-hanke puhuttaa edelleen Eduskunnassa. Pienemmät oppositiopuolueet arvostelivat aiheestakin eilen, että esitys ei lupaa kunnille lisää rahaa. Tämä on asia minkä olen nostanut monta kertaa esille jo aiemminkin ja myös puolueemme kansanedustajat tästä kantoivat huolta tai vähintääkin ihmetystä. Hanke jättää nimittäin kokonaan käyttämättä kaksi merkittävää mahdollisuutta – kuntien rahoituspohjan vahvistamisen tai tehtävien uudelleen järjestämisen kuntien ja valtion kesken puuttumatta eli leikaamatta rahoituspohjaan.

No näyttää siltä, että näin nyt mennään eteenpäin ja toivotaan, että pärjäämme. Uudistus on tarpeellinen. Siitä ei varmasti erimielisyyttä olekaan. Rakenteita on syytä tarkastella huolella ja uudistaa toimiviksi ja tehokkaiksi. Unohtamatta kuitenkaan asiakkaiden eli kuntalaisten näkökulmaa. Siitähän tässä on kysymys – palveluiden tuottamisesta ja turvaamisesta muuttuvassa yhteiskunnassa.

Tietysti rahoitusjärjestelyihin on vielä mahdollisuus palata seuraavissa hallitusneuvotteluissa ja toivotaan, että silloin pöydässä puolueet, jotka ottavat kuntien taloustilanteen ja haasteet vakavasti.

Nyt nopeasti Riihimäelle kokoukseen…

….

Tänään olin mukana ensimmäistä kertaa Hyvinkää-Riihimäen talousalueen talousaluetoimikunnan kokouksessa. Nylundin Riitta on edustanut ensimmäisen kaksivuotiskauden ryhmäämme talousaluetoimikunnassa. Itse aloitan nyt toimikunnassa ja samalla otan vastaan ryhmän puheenjohtajuuden. Tilanne on äärimmäisen vaativa ja haastava, mutta samalla tätä kautta myös mielenkiintoinen ja kiinnostava. Tiedän, että töitä joudun ja joudumme tekemään tiukasti ja tiedän myös sen, että helpoa ei työ tule olemaan.

Tänään kokouksessa viitoitimme siis hieman Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kuntaliitosselvityksen tietä. Asia etenee nyt selvitysmiehen valinnan kautta reippaalle tahdilla eteenpäin. Tänään annoimme ohjeita selvitystyön sisällöstä ja toimeksiannosta tehtävään. Keskustelimme myös selvitysmiehen valinnasta. Asia etenee nyt jo ensi viikolla ja tämän jälkeen voimme julkistaa selvitysmiehen nimen ja hankkeen hieman tarkemmankin aikataulun julkisuuteen.

Mitä salaista työtä tässä ei tehdä vaan ennen muuta avointa selvitystyötä kuntaliitoksen eduista ja haitoista. Tässä työssä on tärkeää kuulla ennen muuta kuntalaisia laajasti huomioiden erilaiset kolmannenkin sektorin toimijat jne. Mutta sen aika ei ole vielä, mutta kohta – pian. Lupaan jatkaa tässäkin tehtävässä omakseni kokemaa avointa ja läpinäkyvää päätöksentekoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö asiat vaatisi ajoittain myös luottamuksellista valmistelua, mutta kunta-asioissa aina jokaisessa tapauksessa jossain vaiheessa on tiedottamisen aika. Se pitää pitää kirkkaasti aina mielessä.

Talousaluetoimikunnan jälkeen pidimme vielä Riihimäen seutukunnan PARAS hankkeen ohjausryhmän kokouksen, missä päätimme jatkaa ryhmän toimintaa myös vielä tulevaisuudessa. Tämän vuoden työ vaatii tätä, mutta myös ennen muuta hyvää yhteistyötä kunnanhallitusten ja valtuustojen kesken. Itse toivoisinkin, että nämä eri kuntien elimet olisivatkin nyt selkeästi aiempaa enemmän keskenään tekemisissä. Tätä pyrin itse edesauttamaan.

Riihimäen kokouksista ajoin Hyvinkäälle autoni huoltoon. Lopella ei ongelma ratkennut, mutta nyt sain avun. Nämä nykypäivän autot kun vaativat jos jonkinlaisia tietokoneita ja piuhoja itseensä ennen kuin haluavat vikansa kertoa.

Päivällä kävimme läpi vielä eri toimijoiden kanssa huomista Vanajanlinnan seminaaria ja illalla otimme muutamat kuvat nuoriso- ja opiskelijakampanjaamme varten. Tästä hieman lisää myöhemmin. Nyt kuitenkin iltapalaa ja vaikkapa sitä helpoa katseltavaa – Idols.

Kommentit