Perjantai, 12.01.2007

Blogi, perjantaina 12.01.2007

Tänään järjestämme Vanajanlinnassa OIKEA SUUNTA 2007 -seminaarin. Seminaari on saanut erittäin hyvän vastaanoton ja lippuja on myyty lähes kahdeksankymmentä. Seminaarin aiheena on tulevaisuusteemat niin, että ensin seminaarin isäntä Vanajanlinna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Vihma puhuu Hämeestä, matkailusta ja yrittäjyydestä omissa avaussanoissaan ja sitten varsinaisista alustuksista Iiro Viinanen avaan pelin otsikolla Nykymeno konkarin silmin ja 2000-luvun haasteet. Viinasen jälkeen Elinkeinoelämän keskusliitoon EK:n johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala puhuu yhdestä tämän hetken mielenkiintoisimmasta aiheesta eli energiasta, kilpailukyvystä ja ilmastosta. Iltapäivän kaksi viimeistä alustusta ovat herättäneet myös erittäin paljon mielenkiintoa. Erityisesti Helsingin Kaupunginhallituksen puheenjohtajan kansanedustaja Jan Vapaavuoren näkemykset Helsingin mahdollisuuksista ja haasteista ovat kiinnostaneet päättäjiä ja virkamiehiäkin Hyvinkään ja Riihimäen talousalueelta. Vapaavuoren puhe käsittelee aihetta vielä laajemminkin eli pääkaupunkiseudun näkökulmasta. Kello 15.45 presidentti Ahtisaaren entinen lehdistöpäällikkö ja medianmoniottelija Nordisk Filmillä Development Managerina toimina Jussi Lähde päättää semman puhuen talouden ja politiikan kielestä.

Oikea suunta 2007 -seminaari alkaa Vanajanlinnalla kello 11.30 lounaalla, seminaari alkaa kello 12.30 ja päättyy kahviin höystettynä makealla kello 16.30. Pari lippua varasin vielä matti myöhäisille eli jos nyt vielä kiinnostus heräsi niin nopea soitto minulle aamupäivällä niin saamme asian järjestymään 041-439 1111.

….

Tänään aamulla uutiset kertoivat, että Keskustan europarlamentaarikko ja entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki ei lähde mukaan maaliskuun eduskuntavaaleihin vaan haluaa jatkaa työtään Euroopan parlamentissa. Mielenkiintoinen uutinen vaikka toisaalta olisi ollut kiinnostavaa nähdä myös Jäätteenmäen paluu eduskuntaan ja ennen kaikkea kampanja. No ehkä joskus.

Samalla mieltäni lehdissä lämmitti toinen tärkeä uutinen. Lehdet kertoivat, että autoverotuksen uudistus noussee vahvasti esille kevään hallitusneuvotteluissa. Verotuksessa tarvitaan mittavaa kokonaisuudistusta, mutta samaan aikaan minusta on kuitenkin tärkeää muistaa se, että tällä hetkelläkin henkilöautoja on maassamme valtavasti aivan uusiakin eikä näiden arvoa voida ns. hukata veroratkaisuin ja toisaalta tällaisessa tilanteessa verotuksen muutos ostosta käyttöön olisi jo hankinnan tehneille epäoikeudenmukaista. Asia vaatisikin minusta selkeän siirtymäajan niin, että jo auton ostaneet ja omistavat voisivat jatkaa nykymallilla ja uusien autohankintojen myötä verotus siirtyisi käyttöpainotteiseksi. Ideana olisi, että paljon kuluttavien autojen sijaan kannattaisi ostaa vähemmän kuluttavia.

Henkilöautojen määrä jatkaa edelleen kasvuaan vaikka julkinenkin liikenne ainakin kasvukeskuksissa ja kaupungeissa kehittyy. Mutta toisaalta maaseutumaisissa pitäjissä ja alueilla julkinen liikenne on heikentynyt. Olenkin puhunut usein matkakeskusten puolesta. Ne olisi järkeviä ratkaisuja helpottamaan liikennöintiä yhdistellen bussi- ja raideliikennettä ja ehkä osittain työmatkalla omaakin autoaan hyödyntäen. Nyt tällainen saadaan Riihimäelle ja uskon, että sillä on suuri merkitys alueemme myönteiselle kehittymiselle.

Niin mitä henkilöautorintamalla sitten on tapahtunut. No henkilöautojen määrä oli 1 000 asukasta kohden vuonna 2004 447, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 436. Automäärä on kasvanut viidessä vuodessa n. 20 %.

….

Kotisivujen suosio on jatkanut vahvaa kasvua niin kuin tuo tukiryhmämme ja Taustavaikuttaja Klubimmekin. Tälläkin viikolla sivuilla on vierailtu päivittäin jälleen maanantaista alkaen jokaisena arkipäivä yli 1000 kertaa. Tämän viikon piikkipäivä tähän mennessä on ollut tiistai 9.1. jolloin sivuilla kävi 1535 sivujen avaajaa. Tämän vuoden ennätys on vuoden ensimmäiseltä viikolta 4.1. Tällöin sivut avattiin 1670 kertaa. Viikonloppuina kävijämäärät hieman vähenevät. Viikonloppupäivinä sivuilla vierailee noin 500-600 kävijää päivittäin.

Niin tuosta 40 000. kävijästä on kyselty. Kävijä selvisi vasta viime viikolla. Eräs lehtimies kertoi rikkoneensa rajoja. Toimitamme hänelle pienen muiston. Seuraavankin rajan rikkoutuminen lähestyy. 50 000. kävijä ehtii sivuille lähiviikkoina. Seuratkaapa laskuria.

Nyt vielä nopeasti hieman kirjoitustöitä ja kalenterinpäivitystä. Sitten yhdeksän jälkeen jo kohti Vanajanlinnaa.

….

Kello 20.47 ja juuri vasta kotiin. Pitkä päivä siis takana. Aamulla aikaisin hain kampanjassani aktiivisesti mukana olevat Tove Shipleyn, Katja Nousiaisen ja Raisa Nousiaisen mukaan seminaarin käytännön järjestelyihin ja lähdimme kohti Vanajanlinnaan. Matkalla kuuntelimme Radio Suomesta, kun kampanjapäällikkömme Riku Bitter oli radion vieraana kertomassa kampanja- ja vaalipäällikön työstä ja kampanjastamme yleensä. Mielenkiintoinen ja pitkä haastattelu, mistä tuli myös minulle hyvää palautetta.

Aloitimme päivän aamupalalla ja sitten tytöt valmistelivat seminaarimateriaaleja yhdessä linnan henkilökunnan kanssa. Seminaarin puheenjohtaja Mika Ylipekka, Juha Järvinen ja Riku Bitter valmistelivat salin muuten kuntoon. Pari tuntia meni nopeasti ja jo yhdentoista jälkeen ensimmäiset vieraat saapuivat.

Seminaarimme keräsi äärimmäisen hyvän vastaanoton. Lippuja myytiin 68 ja lisäksi myös mediaa osallistui tilaisuuteen päivän mittaan mukavasti. Kehuja tuli myös seminaarin alustajista ja täytyy itsekin olla enemmän kuin tyytyväinen tällaiseen osanottoon ja tähän puhujajoukkoon. Kuvia alansa ammattilaisia – ja he kaikki puhumassa minun omassa seminaarissa.

Vanajanlinnan toimitusjohtaja ja Hämeen Matkailun hallituksen puheenjohtaja Pekka Vihma avasi tilaisuuden ja kertoi mielenkiintoisia faktoja matkailuelinkeinosta ja sen haasteista ja tulevaisuudesta. Ensi viikolla julkaistaan tuoretta tietoa Hämeen matkailun kehityksestä ja tästä saimme hieman esimakua jo tänään.

Pekka ja Vanajanlinnan toimen isäntä Mika Walkamo ovat vahvasti mukana kampanjassani ja täytyy sanoa, että kyllä oli ilo järjestää seminaari tällaisessa paikassa ja tällaisen ammattihenkilökunnan kanssa.

Seminaari alustukset aloitti Iiro Viinanen viinasmaiseen tyyliinsä. Iiro puhui nykymenosta konkarin silmin. Iiro kyseli, että mikä on se hallituksen päätös mikä löytyy hyvän talouskehityksen takaa? Päätös mikä on saanut hyvän kasvun aikaiseksi? Sellaista päätös ei tältä hallitukselta löytynyt vaan tulos on muiden ansiota. Tosin kiitos Iiro antoi veronkevennyksistä, joiden merkitystä ei missään tapauksessa tule väheksyä. Mutta moitteita nykyhallitus sai mm. siitä, että valtion velkaa ei ole lyhennetty sen vaatimalla tavalla. Iiro peräänkuuluttikin aktiivista velanmaksu politiikkaan, minkä jälkeen 2,3 miljardia euroa säästyisi mm. väestörakenteen muutoksen tuomiin kustannuksiin eikä palaisi lainojen korkoihin.

Tähän punamultahallitus ei ole pystynyt ja moitteita hallitus sai Iirolta myös siitä, että se on tukahduttanut tehokkaasti kaiken terveen kehityksen. Nykyhallitus jakaa vain aluepoliittisia etuja keskustan vaatimuksesta ja SDP:n ja Ay-liikkeen myötä työelämän muutokset on jäissä. Hymistellään. Ei haluta koskea mihinkään. Kolmikanta on lukkiuttanut työelämän uudistumisen kokonaan ja valta on liukunut eduskunnalta ammattiyhdistysliikkeelle. Näin Viinanen moitti nykymenoa.

Samalla Iiro otti kantaa myös Natoon. Ja totesi mm. että syvimmän laman aikana ostettiin velaksi Hornetteja. Ei silloinkaan ollut sen kummempaa turvallisuusvajetta, mutta haluttiin tehdä pitkän linjan politiikkaa ja turvata maamme turvallisuutta. Tätä Iiro toivoi nytkin. Samalla hän ihmetteli puheita Suomen hyvistä Venäjä-suhteista. ”Onko suhteet silloin hyvät, kun ei yksiä rekkajonoja saada purettua rajoilta?”, kyseli Iiro ja lisäsi: ”Sellaiset kravatinoikomiset ei kerro mitään tosi tilasta”.

Muitakin aiheita Iiro puheessaan sivusi puhuen mm. kuntauudistuksesta, minkä perään hän kyseli jo 15 vuotta sitten, talouden Suomen investoinneista, EU:n verokilpailuista ja nykyvaaleista missä ehdolle houkutellaan kaikenmaailman ”misukoita” esittelemään vaatteitaan, mutta muuta sanottavaa ei heillä sitten olekaan. Julkkisehdokkaat näyttelijät ja nyrkkeilijät saivat Iirolta tiukan teilauksen viinasmaiseen tyyliin. ”Ei ne ajattele pennin vertaa millä Suomi 10 vuoden päästä pärjää”, totesi Viinanen ja kummeksui politiikkaa missä hakeudutaan lööppeihin tekstiviestieroin, syrjähypyin eikä niinkään tekojen kautta.

Hyvän esimerkin osaavasta poliitikosta Iiro nosti esille salista. Viinanen kehui monin sanoin Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Jan Vapaavuorta, joka on esillä vain asioista ja teoista ei hömpästä.

Voin sanoa olisi kannattava olla paikalla.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala piti seuraavaksi äärimmäisen mielenkiintoisen 45 minuutin esitelmän energiasta, kilpailukyvystä ja ilmastosta. Täyttää faktaa ja laittoi todella miettimään näitä asioita. Energian tarve yksinkertaisesti kasvaa 25 vuodessa puolella ja EU on vahvasti maakaasu ja öljyntuontiriippuvainen. Energiapolitiikka onkin hyvinvointi, mutta myös kovaa valtapolitiikkaa.

Kylä-Harakka-Ruonala toivoi seuraavalta hallitukselta mm. sähköveron laskua teollisuuden kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

Tauolla sovimme, että olemme vielä tässä yhteydessä muutamasta tärkeästä energiakysymyksestä mitkä tänään jäivät vähemmälle käsittelylle.

Ja ei voi muuta sanoa Jan Vapaavuorenkaan alustuksesta kuin täyttä asiaa ja mielenkiintoisia näkökantoja. Janneen olen tutustunut Vanajanlinnan kautta ja myös kokoomustoiminnan kautta ja nyt oli mukava saada kansanedustaja ja Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja puhumaan omaan seminaariin. Janne puhui pääkaupunkiseudun haasteista ja mahdollisuuksista ja olin ennen muuta tyytyväinen siihen, että Vantaan ja Espoon kanssa on löytynyt nyt yhteinen kehittymisen tie mm. yhteisen asunto-ohjelman, maankäyttöohjelman ja liikennejärjestelmän kautta.

Huolta Janne kantoi erityisesti siitä miten Helsinki saa tulevaisuudessa kestävän kehityksen periaatteita noudattaen työvoimaa. Uusia asuntoja tarvitaan valtavasti ja saimmekin tuoretta tietoa kaupungin omista suunnitelmista. Janne totesi, että vaikka ympäristöalueet kasvaisivatkin niin kestävän kehityksen turvaamiseksi Helsingin on itse kannettava leijonan osa asuntotuotannosta itse.

Seminaarimme päätti Martti Ahtisaaren entinen lehdistöpäällikkö Jussi Lähde, joka puhui politiikan ja talouden kielestä. Esitelmä oli aivan uskomaton. 45 minuuttia meni kuin siivillä ja mukana olleet ei niin aktiiviset politiikan seuraajat kiittelivät Lähdettä, että näin juuri. Jussi puhui mm siitä kuinka eduskunnassa on vain noin 30 vaikuttajaa. 170 kanssa ei edes voi keskustella kun heillä ei ole mistään mitään sanottavaa tai mielipiteitä. Samalla Jussi ihmetteli sitä miksi pitää puhua niin hienosti, kun voisi yhtä hyvin sanoa mitä ajattelee ja miten asia on. Mielenkiintoisia näkökulmia ja voin suositella. Sopivassa paikassa kannattaa kuulla.

Päätimme semman Vanajanlinnan saleissa yhteiseen makeaan kahviin kello 16.30 ja jäi sellainen tyytyväinen olo. Väki oli hyvällä mielellä mukana ja jos oikein tunsin niin olivat kokemaansa tyytyväisiä.

Kiitokset vielä kerran kaikille osanottajille, seminaarin alustajille ja henkilökunnalle ja paljo myös aina upealle Vanajanlinnalle. Kaikki oli juuri niin kuin pitikin.

….

Kotona olin varttia vaille kuusi. Vielä nopeasti puku vaihtoon ja sitten loppilaisen Hanaa! lehden 15-vuotisjuhliin kunnan edustajana. Olikin mukana käydä vielä onnittelemassa yhtä maanlaajuisesti lehtensä kautta tunnettua loppilaista yritystä. Moottoriurheilulehdestä kun on kyse niin juhla oli tottakai Saukkolan EK:lla. Tarjottavat tavan mukaan hyvät ja tuttua moottoriurheiluväkeä hienosti paikalla. Kiva päätös päivälle. Nyt kello 20.45 ja juuri kotiin. Huomenna aamupäivästä hieman töitä ja sitten katsomaan kansallisia penkkinpunnerruskilpailuja Lopen Elmolaan. Jussin Penkkarit siis jälleen luvassa.

Kommentit