Perjantai, 12.01.2007

Blogi, lauantaina 13.01.2007

Puolueemmehan jätti eilen sitten virallisesti tuon energia- ja ilmastopolitiikkaa käsittelevän välikysymyksen hallitukselle. Välikysymys arvostelee punamultahallituksen energia- ja ilmastopolitiikkaa ja epäluottamuslauseen ensimmäinen allekirjoittaja puheenjohtaja Jyrki Katainen totesi, että nykyhallituksen energia- ja ilmastopolitiikkalle on ollut tyypillistä päämäärättömyys ja päättämättömyys. Selvityksiä on kyllä teetetty, mutta johtopäätökset puuttuvat edelleen. Tässä Katainen on aivan oikeassa.

Itseasiassa tätä samaa asiaa sivusi tietyllä tavalla myös eilen seminaarissamme Iiro Viinanen katsellessaa alustuksessaan nykymenoa konkarin silmin. Iiro totesi Vanajanlinnan seminaarissamme, että selvityksiä kyllä tehdään mitä erilaisemmista asioista, mutta niiden toteuttaminen on aina jäänyt. Rohkeutta ei ole löytynyt mihinkään.

Katainen totesi samalla, että hallituksella ei itse asiassa ole ollut minkäänlaista ohjelmaan enrgiatarpeiden tulevaisuutta silmällä pitäen eikä myöskään ilmastonmuutoksen väistämättä aiheuttamiin ongelmiin. Näin siitäkin huolimatta, että puolueemme ja oppositio yleensäkin on asialle toimia vaatinut jo pitkään. Oppositiohan on mm. kysellyt päästöttömien energiaratkaisujen valmistelun aloittamisen perään ja mahdollisten lainsäädännöllisten esteiden kartoittamista ja poistamista. Nämä päätökset ovat edelleen hallitukselta kuitenkin tekemättä.

Samalla puheenjohtajamme totesi, että Suomen energiariippuvuus tuonnista ei saa enää kasvaa, vaan meidän on pyrittävä energiantuotannossa nykyistä suurempaan kotimaisuusasteeseen. Itse asiassa hyvin tärkeänä pidin itse myös sitä, että Katainen samalla kantoi huolta myös energian kulutuksesta yleensä. Katainen totesi, että nyt olisi tärkeää ryhtyä toimiin myös energian säästön suhteen.

Erittäin hyvä välikysymys vaikka hieman viime tipassa tuleekin. Hallituskausihan lähestyy loppuaan, mutta toisaalta tämä laittaa myös hallituspuolueiden kansanedustajat jälleen kerran totisen paikan eteen. Miettimään onko nyt hallituksen toimesta toimittu oikein ja määrätietoisesti ja tehty kaikki tarvittava vai olisiko sittenkin ollut parantamisen varaa niin kuin puolueemme koko eduskuntaryhmä nyt väittää välikysymyksessä. Vastaus on varmasti kohtuullisen helppo antaa, jos vain itselleen on rehellinen.

Ei aivan uutta asiaa, mutta uudelleen henkiin herättelyä tekee tämän päivän lehdissä Alexander Stubb. Puolueemme euroedustaja esittää nimittäin yhdistettäväksi kokoomuksen ja keskustan uudeksi keskustaoikeistolaiseksi puolueeksi. Stubbin mielestä puolueet ovat aatteiltaan lähellä toisiaan ja hän uskoo, että yhteiskunnallinen kehitys johtaa väistämättä porvarikentän yhdistymiseen.

Aivan hetkessä Stubbkaan ei tähän usko, mutta haluaisi nostaa tämän ns. pitkän aikavälin tavoitteeksi. Siihen tähdättäisiin mm. hyvällä yhteistyöllä. No yhdistymisestä ei varmasti mitään tulekaan, kun saman tien Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ampuu alas ajatuksen yhdistymisestä, mutta sen sijaan toivoo myös yhteistyötä ja pitää yhteistyömahdollisuuksia jopa hyvinä. Halua yhteistyöhön tulee myös muilta keskustan ja kokoomuksen vaikuttajilta. Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhasen talouspoliittinen neuvonantaja Mikko Alkio patistaa puolueitamme yhteistyöhön.

Olen samoilla linjoilla. Nyt olisi syytä aloittaa vakassa mielessä keskustelu puolueidemme yhteistyömahdollisuuksista. Olemme kuitenkin varsin lähellä toisiamme ja yhteistyö toimii kymmenissä ja kymmenissä kunnissa hyvin ja tiedän, että myös lukuisissa eri järjestöissä keskustalaiset ja kokoomuslaiset pystyvät tekemään rakentavaa yhteistyötä. Mitä sitten tulee puolueiden yhdistymiseen ja tietyllä tavalla kaksipuoluejärjestelmään siirtymiseen Suomessa. Viisaana miehenä Stubb voi hyvinkin olla oikeassa, että tämä on seuraavan johtajasukupolven kehitys. Kun yhteistyö alkaa toimia ja tavoitteet löytävät toisensa en minäkään pidä ajatusta mahdottomana. Mutta nyt pitää ensin saada yhteistyö pelaamaan ja puolueemme hallitukseen yhdessä katsomaan mitä yhdessä saisimme aikaiseksi. Uskon, että tämä Stubbin keskustelunavaus tulee herättämään vielä runsaasti puhetta, mutta itse toivoisin, että sitäkään ei heti ammuttaisi alas vaan annettaisi tilaa keskustelulle.

Tänään minulla työpäivä aamusta ja iltapäivällä lupasin mennä Elmolaan katsomaan penkkipunnerruksen Jussin Penkkareita. Nähdään.

….

Eilinen seminaarimme on saanut erittäin hyvän vastaanoton myös eri medioissa. Tänään Aamuposti ja Hämeen Sanomat uutisoivat tilaisuuden näyttävästi. Hämeen Sanomien uutinen löytyy myös lehden verkkosivuilta http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=48463 Käykää lukemassa mitä Iirolla oli sanottavaa.

Kello 11.30. Sain juuri tuossa kysymyksen Iiron mielipiteistä. On mielenkiintoista, että Iiron sanat tai mielipiteet halutaan aina ymmärtää suoraan minun mielipiteikseni. Näin ei kyllä aina ole vaikka varsin usein ajatuksemme ovatkin yhteneviä.

Nyt tullut kysymys koski suoraan tuota Iiron eilistä alustusta Vanajanlinnan seminaarissa, missä Viinaselle esitettiin monien muiden kysymyksien ohella kysymys terveydenhuollon koko ajan kasvavista menoista. Iiro vastasi omaan tuttuun tyyliinsä, että ”kirveellä olisi töitä”. Mutta ei hän ollut karsimassa tai leikkaamassa hoivahenkilöstöä tai hoivapalveluita vaan puhui sen puolesta, että turhaa päällekäisyyttä hallinnosta ja byrokratiaan tulisi vähentää ja että terveydenhuollon ala kaipaa Riihimäen seudun tapaan johtajiksi myös ei lääkäreitä. Iiro totesi, että ”Lääkärit eivät välttämättä aina ole parhaita talousjohtajia. Tärkeää olisi saada hallintoon myös ulkopuolista näkemystä.” Tässä varmasti on ideaa – vai eikö? Ja näin terveydenhuollon määrärahoja saataisiin kohdistettua enemmän hoivatyöhön mm. lisäämällä sairaanhoitajia ja perushoitajia ja myös heidän palkkaustaan olisi kohtuullista ja tarpeellista tarkistaa.

Ehkä tuollaisella ”kurvit suoriksi” yleistämisellä on omat tarkoitusperänsä. Toisaalta en myöskään allekirjoita kaikkien muidenkaan seminaarimme alustajien kaikkia ajatuksia eikä näin varmasti pidäkään olla. Seminaarien idea on nimenomaan tuoda esille erilaisia näkökulmia ja näkökantoja ja tämän takia tämän päivän seminaareissa usein alustajiksi haetaan puhujia jopa yli puoluerajojen ja usein eri alojen vahvoja ja parhaita asiantuntijoita kuten meillä eilen Elinkeinoelämän keskuliiton EK:n johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala energia asioissa. Ja esimerkiksi Keskustan 100-vuotisseminaarissa pari kuukautta sitten puhui meidän puolueesta Alexander Stubb ja demarien puheenjohtaja Heinäluoma. Hyvä näin. Vai eikös ole?

Kello 17 ja juuri kotiin. Vapaa ilta luvassa ja onkin kiva hetki vain olla ja levähtää, vaikka en tosin itseäni mitenkään väsyneeksi ole vielä koskaan kokenutkaan. Minun on vain pakko nukkua reilut yöunet niin sitten se siitä menee. Jos aikainen herätys niin kympiltä petiin ja jos saa aamusta tunnin takas niin voi hetken tehdä yötyötäkin tai katsella tv:tä.

Tänään olin päivällä katsomassa Lopen Kunto ja Voima Teamin isännöimiä Jussin Penkkareita Lopen Elmolassa. Yli seitsemänkymmentä penkkipunnertajaa mukana ja hyvin myös yleisöä. Huikeita suorituksia, kun miehet nostelivat parhaimmilaan lähes vai yli? kolme kertaa omaa painoaan. No sinne päin kuitenkin. Savolaisen Markun johdolla LKV oli jälleen laittanut paikat viimeisen päälle kuntoon ja ovat oman seuransa kautta panostaneet kiitettävästi kunto- ja voimaharrastukseen ja sen laitteisiinkin myös Lopella. Vain sääli, että liikuntahalli Elmolan kuntosali niin pieni tilana. Ehkä joudumme näihin liikuntasaliasioihin palaamaan muutenkin tässä lähivuosina kun Kirkonkylän koulu kasvaa nyt 12-opettajaiseksi eli kaksisarjaiseksi, oppilasmäärät nousussa myös yläkoulussa ja lapsia yhä enemmän myös päiväkodissa ja nämä kaikki ryhmät tarvitsevat sisäliikunnalle ajanmukaisia tiloja. Itse olen ajatellut, että ratkaisua voisi etsiä uuden B-koulun rakentamisen myötä niin, että rakentaisimme sen Elmolan yhteyteen niin, että samalla saisimme yhden ns. loossin lisää tilaa liikunnalle. Tämä ratkaisi ongelmia ihmeesti ja olisi myös talojen päivä- ja iltavalvonnankin kannalta ehkä järkevä tai vähintäänkin harkittava malli. Tähän suunnitteluun joudumme ottamaan kantaa jo tämän vuoden aikana.

Nyt jälleen siis kotona. Kiitokset viesteistä ja palautteesta koskien Vanajanlinnan seminaaria. Kiva, että olette viihtyneet ja jatketaan tästä eteenkin päin asialinjalla.

Kommentit