Torstai, 10.07.2008

Blogi, torstaina 10.07.2008

Kesänlomakausi on kuumillaan, mutta kuumasta kesästä ei tietoakaan. Meillä Lopella on yli 3400 kesä- ja vapaa-ajanasuntoa ja näin ollen juuri näinä aikoina erityisesti viikonloppuisin kuntamme väkimäärä nousee lähes tuplaan. Puhutaan, että parhaina kesähetkinä Lopella on noin 16 000 asukasta, kun talviaikaan kuntamme virallinen väkiluku on jonkin matkaa yli 8000 asukasta. Kasvussa tosin sekin koko ajan.

Vapaa-ajanasuntojen merkitys Lopelle on kiistaton. Ei tällaisia palveluita kunnassamme olisi ilman vilkasta kesää. Ja mikä parasta myös vapaa-ajanasuntojen käyttöaika pitenee koko ajan vaikka ei tämän kesän aikana niin uskoisi. Lopellekin nousee koko ajan uusia talviasuttaviakin vapaa-ajanasuntoja ja vanhempia remontoidaan ja kunnostetaan läpivuotisiksi.

Eilen Ilta-Sanomien ISKesässä Seppo Varjus nosti kirjoituksessaan esille tärkeän asian. Otsikko oli puhutteleva ”Palovaara mökillä!”. Kirjoituksen mukaan jopa 24 000 suomalaiselta mökiltä puuttuvat palovaroitin ja sammutusvälineet kokonaan. Alle kuudella kymmenestä mökistä on palovaroitin, ja samutuspeite löytyy vain reilulta neljännekseltä mökeistä. Jutun tiedot perustuvat IF vahinkovakuutusyhtiön tuoreeseen tutkimukseen.

On varmasti totta sekin, että vapaa-ajanasunnoilla palovaara on selkeästi vielä vakituisia asuntoja suurempi. Usein rakennukset ja tulisijat ovat vanhempia ja vanhoissa mökeissä suojaetäisyydet ja erilaiset liitokset ovat vähemmän kehuttavia. Myös tulen kanssa usein toimitaan paljon enemmän mökeillä. Monelle tulipesän käyttö on vain vapaa-ajanasunnon puuhaa ja silloin siihen liittynee tavallista suuremmat riskit. Häkävaara esimerkiksi tulee varkain pienestäkin ajattelemattomuudesta savupeltien kanssa tai niin. Tiedän kokemuksestakin. Ja puhumattakaan savusaunoista. Uutisten mukaan kesäasunnoilla sattuu tulipaloja vuodessa noin 170. Näistä neljännes on lähtöisin tulisijoista ja runsas kymmenes sähkölaitteista. Niinpä.

Samaan aiheeseen tarttui tänään myös MTV3 uutisissaan. Maikkari uutisoi, että kesämökkien paloturvassa on usein puutteita ja perustivat tietonta sisäministeriön selvitykseen. Ministeriön mukaan vain noin puolessa kesämökeistä on palovaroitin. Kodeista palovaroitin löytyy jo nykyisin lähes kaikista. Mutta miettikääpä kuinka monessa on jo vanhentunut paristo? Kannattaisi varmistaa vuosittain esimerkiksi aina 112-päivänä eli 11. helmikuuta.

Maikkarin mukaan vapaa-ajan rakennuksissa tapahtui tämän vuoden ensimmäisenä puoliskona 81 tulipaloa. On varmasti syytä muistaa, että kesämökkien palovaroitin on pakollinen kuten myös nouhouskin kolmen vuoden välein.

Ehkä hieman huolissani olen siitä, että nyt valmisteilla olevassa pelastuslain muutoksessa ollaan suunniteltu lakisääteisten palotarkastuksien määrää. Harkinnanvaraisuutta ja tarpeellisuutta arvioitaisiin riskien perusteella. Onko siihen varaa vielä? Eikö riskit näillä luvuilla ole jo liian suuret puolissa mökeistämme? Otetaanko siis nyt yhdessä tavoitteeksi palovaroitin joka mökkiin ja jokaiseen tilaa missä kesämökeillä on tulisija ja majoittumispaikkoja. Tehdään tällä viikolla tämä.

Tänään kirjoitustöille päivä. Sää koleaa ainakin vielä näin aamutunteita. Toivotaan, että antaisi edes hieman lämpöä ja aurinkoa päivästä.

….

Tänään päivä aikalailla tehokkaasti jälleen kirjoitustöiden parissa. Tietyt kolumnit aina hoidettava kuntoon ja nyt myös nipussa odottamassa muutama erikoislehtien kirjoitus ja sen semmoista. Kun ottaa päivän ja määrää sen tähän niin saa kummasti aikaan. Päivällä vain lyhyesti Sadun kanssa Riihimäellä ja nyt jo Pekkalassa takaisin.

On hyvä, että nykyinen hallitus järkeistää määrätietoisesti eri elämän alueiden asioita. On ollut enemmän kuin vaikea ymmärtää miten erilaisten usein hyvinkin vaarallisesti ja tuhoisasti käyttäytyneiden mm. susien kaataminen on ollut. Lupaa on ollut äärimmäisen vaikea saada ja ennen muuta hidas. Kotieläimet eivät ole useinkaan odottaneet. Eli nyt tehdyllä päätöksellä elokuusta alkaen häirikköpedot voi tappaa paikallisen riistanhoitopiirin luvalla. Ennenhän lupaa odotettiin ja lisätuhoja saatii kun ministeriöissä paperit kiersivät – parhaillaan puolikin vuotta. Käsittämätöntä. Eli tämä metsästysasetuksen muutos enemmän kuin tarpeeseen ja voi jälleen kerran vain kysyä miksei tätä asiaakin ole hoidettu jo vuosia sitten kuntoon? Vuosittain näitä anomuksia on tietojeni mukaan tullut vajaa puolitoistasataa ja nyt tähänkin asiaa järkeä ja joustoa. Kriteerit kuitenkin ennallaan – luonnollisesti.

Tälläkin viikolla tuoreimmat tiedot tällaisista pedoista ja kesän mittaanhan tapauksia on ollut joitakin. Ymmärrän hyvin, että suurpetoja ja uhanalaisia eläimiä ei pidä vapaasti tappaa, mutta silloin kun pahimmillaan jopa ihmiset ovat vaarassa niin toimenpiteiden pitää olla juuri näin nopeita kuin hallitus nyt uudelleen linjaa.

Kommentit