Torstai, 10.05.2007

Blogi, torstaina 10.05.2007

Uudistukset valtionhallinnossa käynnistyivät eilen todenteolla, kun uuden työ- ja elinkeinoministeriön kasaaminen alkoi. Uudistuksen johtoryhmä piti keskiviikkona ensimmäisen kokouksen ja tavoitteena on se, että ny syntyvään superministeriöksikin tituleerattuun ministeriöön keskitetään kauppa- ja teollisuusministeriön tehtävät ja työministeriö lukuun ottamatta maahanmuuttoasioita. Lisäksi sisäministeriöstä uusi superministeriö saa vielä alueiden ja hallinnon kehittämisen osakseen. Aikataulu asialla on tiukka ja haastava, mutta itse uskon, että tämä ryhmä asian pystyy aikataulussa hoitamaan. Itse asiassa aikataulu tarkoittaa sitä, että lakiesitykset asiasta tullee saada käsittelyymme syyskuun aikana ja näin uudistus voisi astua voimaan ensi vuoden ensimmäisenä päivänä. Oman haasteensa asialle luo myös tulevan vuoden budjettineuvottelut. Kesänaikana paletti pitäisi saada sen osalta kuntoon.

Ministeri Mauri Pekkarinen kertoi hankkeen etenemisestä eilen ja totesi, että tarkoitus ei ole yhdistellä mitään vanhaa vaan luoda täysin uusi ministeriö, minkä työnä on mm. varmistaa, että Suomessa on hyvin koulutettua ja työssä jaksavaa työvoimaa sekä yrittäjyyden edellytyksiä. Tätä olemme kaivanneet. Kokemusta Euroopaasta löytyy niin hyvässä kuin ei niin hyvässä ja näistä on syytä nyt meidänkin ottaa oppia ja tehdä toimiva ja tulevaisuuteen katsova organisaatio, joka joustaa, mutta ei katkea.

Tänään tiukka työpäivä. Aamulla muutama palaveri ja sitten ryhmäkokous ja kyselytunti ja illalla ministerien ja eduskuntaryhmän tapaaminen.

….

Jälleen tänään päivä venyi pitkään. Kello 22.37 ja juuri kotiin. Päivällä ensin muutama tapaaminen ja pari lehtikolumnia ja sitten ryhmäkokous, kyselytunti. Nyt myös kokoomus sai kyselytunnilla kysymysvuoron ja viime viikolla sovitun mukaisesti minä sain avata puolueemme kysymyspelin. Aiheena luonnollisesti opintotuki ja opiskelijoiden terveydenhoitopalvelut.

Tässä tuon osan kulku kyselytunnilla. Kopioidaan se nyt tänne sanatarkasti kun kyseessä siis ensimmäinen kysymykseni suullisella kyselytunnilla. Lainaus eduskunnan täysistuntopöytäkirjasta PTK 21/2007 vp:

”Timo Heinonen/kok: Arvoisa puhemies! Uusi sinivihreä hallitus on kirjannut hallitusohjelmaan lukuisia merkittäviä ja kauan odotettuja uudistuksia ja korjauksia. Viime vaalikaudella opiskelijoiden opintorahatilanne nousi esille, mutta asiaa ei silloin syystä tai toisesta korjattu. Nyt kokoomuksen tultua hallitukseen uusi sinivihreä hallitus vihdoin hoitaa tämänkin asian kuntoon ja on lupautunut nostamaan 15 prosentilla opintorahaa ja vapaan tulon rajaa 30 prosentilla.

Arvoisa puhemies! Tiedustelisin kuitenkin ministeri Wallinilta: Millä aikataululla hallitus toteuttaa nämä odotetut korjaukset ja ollaanko opintotukijärjestelmää vielä tämän lisäksi kokonaisuudessaan uudistamassa kannustavammaksi?

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin: Arvoisa puhemies! Tämä opiskelijoitten pitkään odottama uudistus todellakin sisältyy hallitusohjelmaan juuri ed. Heinosen tarkoittamalla tavalla: plus 15 prosenttia opintoraha nousisi ja opiskelijoiden omat tulorajat nousisivat 30 prosentilla. Omassa kehysehdotuksessaan opetusministeriö on lähtenyt siitä, että tämä korotus lähtisi liikkeelle mahdollisimman nopeasti. Se on kirjattu vuodelle 2008 alkavaksi. Tästä neuvotellaan ja sovitaan hallituksen yhteisessä kehysneuvottelussa tämän kuun 23. päivänä, ja silloin tietysti päätös myöskin syntyy.

Mitä näihin parannuksiin muuten on tulossa, niin voidaan sanoa, että tänään on hallitus hyväksynyt esityksen siitä, että vanhempien tulorajoja myöskin korjataan 30 prosentilla ylöspäin, mikä sisältyy tämän vuoden hallituksen talousarvioon elikkä vuoden 2007 budjettiin. Tämä pannaan täytäntöön myöskin tältä osin. Muuten hallitus (Puhemies: Minuutti!) seuraa tietysti opintotukijärjestelmän toimivuutta pitkin kautta.

Timo Heinonen/kok: Arvoisa puhemies! Kiitoksia tästä vastauksesta, ja on hyvä, että asiaa kiirehditään. Haluaisin vielä tiedustella jatkokysymyksenä tästä samasta hallitusohjelmakohdasta koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon liittyen:

Millaisiin toimiin hallitus on tämän kirjauksen pohjalta ryhtymässä, eli tullaanko terveydenhuollon palvelut nyt takaamaan kaikille lukiolaiset ja ammattikorkeakouluopiskelijat mukaan lukien kotikunnasta ja opiskelukunnasta riippumatta tasa-arvoisesti? Tämä todennäköisesti kuuluu ministeri Risikolle.

Peruspalveluministeri Paula Risikko: Arvoisa puhemies! Silloin kun lukiolaisten kouluterveydenhuolto siirtyi opiskeluterveydenhuolloksi, niin tuli huoli siitä, miten pystytään varmistamaan heidän koulu- ja opiskeluterveydenhuoltonsa. Tähän asiaan on nyt kiinnitetty huomiota, ja se on haluttu ihan tuolla hallitusohjelmassa kirjata, että tämä varmistetaan. Samoin ammattikorkeakouluopiskelijoiden koulu- ja opiskeluterveydenhuolto otetaan esille ja tässä lähdetään pienellä työryhmällä ensiksi, mutta siitä tehdään aikaisemman työryhmän perusteella päätöksiä ja kehitetään uusia malleja.

Puhemies: Kysymys on loppuun käsitelty.”

Sain erittäin hyvän palautteen kysymyksestä yli puoluerajojen ja myös opiskelijoilta tuli palautetta ja kiitosta siitä, että asian etenemistä seurataan ja siitä myös huolehditaan. Kiitos palautteesta.

Kyselytunnin jälkeen pidimme eduskuntaryhmämme ja ministereidemme yhteisen seminaarin Pikkuparlamentin auditoriossa. Jokainen ministerimme kävi läpi oman osansa hallitusohjelmasta ja kertoi tulevia asioita ja lisäksi luonnollisesti laaja keskustelu eri aihealueista. Tämä apu on suuri meille kansanedustajille, että omassa ryhmässä on paljon tärkeitä ministereitä valtiovarainministeristä peruspalveluministeriin ja ulkoministeristä opetusministeriin jne.

Seminaarin jälkeen siirryimme Valtioneuvoston juhlahuoneistoon Smolnaan jatkamaan keskustelua illallisen parissa. Valtioneuvoston juhlahuoneistoksi arkkitehti Carl Ludwig Engelin suunnittelema rakennus otettiin vuonna 1964 ja samassa paikassa mm. käydään aina myös hallitusneuvottelut. Upea ja juhlava paikka.

Talolla on vaiherikas historia aina sen rakentamisesta 1820 alkaen. Alkujaan talo toimi sotaväen ylitarkastajan talona, mutta sittemmin mm. vuonna 1918 talossa oli punaisten hallinnollisia elimiä ja päämaja. Tällöin rakennus sai myös nimen Smolna, tunnetun pietarilaisen esikuvansa mukaan. Talo oli myös Mannerheimin asunto hänen toimiessaan itsenäistyneen Suomen valtionhoitajana.

Historiaa ja tapahtumia siis talon sisälle mahtuu vaikka kuinka. Hieno kokemus ensimmäinen kosketus Smolnaan.

Huomenna eduskuntapäivä ja sitten iltapäivällä Lopen Leijonien kevätlounas Marskin Lounas Marsalkka Mannerheimin metsästysmajalla ja illalla koulumme kai vielä niin saan sanoa Keväänjuhla ja Juhani Peltosen kirjallisuuspäivien teatteri-ilta. Näytöksenä Loppisalissa Salomo ja Ursula kello 18.00. Teatteriohjaaja Katja Hallas assistenttinaan Piia Puranen sekä näyttelijät Jorma Markkula, Laura Toikander ja Mallu Veikkanen valmistivat syksyn Asunnottomien yöhön Juhani Peltosen näytelmän Salomo ja Ursula. Nyt helsinkiläis-tamperelainen teatteriryhmä esiintyy Lopella ja voin taatta, että kannattaa ehdottomasti tulla jos suinkin vain ehditte.

….

Juhani Peltosen kirjallisuusviikonloppu alkaa siis myös tänään. Aamulla istuinkin liiankin pitkään kahviossa Tabermannin Tommyn kanssa. Tuli puhetta kirjallisuudesta – luonnollisesti ja sitten myös tästä minun intohimostani. Kerroin toimivani Juhani Peltosen kirjallisuusseuran puheenjohtajana ja sitten puhuttiinkin Jussista ja Jussin kirjoista ja Lopen tapahtumista ja vaikka mistä. No kahvit siinä tuli juotua ja paljon muutakin. Nyt kuitenkin kirjoitustöiden pariin. Pian jo sivistysvaliokunnan ryhmäkokous ja sitten itse sivin kokous ennen päivän täysistuntoa. Vauhtia siis riittää.

Kommentit